Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи

Помощта за първолаците се дели на две - за първия и за втория срок
Обновена: 19 апр 2019 13:02 | 19 апр 2019 12:30,
133
Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи
Снимка: Pixabay

Ако детето не ходи редовно на училище или детска градина, родителите няма да получават детски надбавки. Това решиха окончателно депутатите като приеха промени в Закона за социалното подпомагане.

Още по темата
Когато в рамките на един месец дете отсъства без основателна причина повече от пет пъти от училище или повече от три пъти от детска градина, семейството му няма да получава пари, записаха законотворците по предложение на ГЕРБ.

За извинени се считат отсъствията, когато е представена медицинска бележка, документ от спортния клуб, в който детето членува или документ от ръководител на танцова, музикална или друга художествено-артистична формация.

Социалните помощи ще се обвързват и с полагането на общественополозен труд от безработни в трудоспособна възраст, регистрирани в Бюрото по труда, както и с участието им в обучение за ограмотяване или повишаване на квалификацията им.

Това предложение от "Обединени патриоти" е в изпълнение на концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Александър Сиди от ВМРО обясни, че по този начин ще могат неграмотни хора в трудоспособна възраст, вместо да получават помощи, да се впишат на пазара на труда.

"Искаме да решим проблема със "социалния паразитизъм". Има хора, които дълго време стоят на социални помощи без да се опитат да се ограмотят или да се квалифицират", настоя Сиди.

Хасан Адемов от ДПС остро разкритикува това предложение и настоя, че Агенцията за социално подпомагане няма капацитета да извършва такива обучения.

"В предложения текст се предвижда Агенцията са социално подпомагане да извършва обучение по ограмотяване. Но тя никога не е извършвала такова обучение, това се прави от структурите на МОН", настоя той.

Адемов натоя и че прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават училище, противоречи на Европейската социална карта на Съвета на Европа.

Милена Дамянова от ГЕРБ обаче подчерта, че не се отнемат парите от децата, а ще се пренасочват към училищата и детските градини, за да се използват за конкретните нужди на децата.

Целта на проекта била само да се ограничат безотговорните родители.

С текстовете депутатите решиха и помощта за първокласници да се изплаща на два пъти, половината след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Отпадна обаче идеята на "Обединени патриоти" Агенцията за социално подпомагане да извършва всяка година оценка на трайно безработните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До iceblast88Точно така е.Ако някой не ще да учи, като го накараш насила да стои в училище, той или само ще си играе на двора, или ще крещи и търчи по коридорите, или - ако влезе в класната стая - ще пречи на останалите деца да учат.Нужна е гъвкавост. Щом стане ясно, че определено дете не иска да учи, няма смисъл да го държиш насила в училище. Нужен е строг и твърдо прилаган закон, който да го прати да учи занаят. По-късно, реши ли да навакса образование, никой не му пречи да го направи.
62
1
 
23
 
! Отговори
Основната грешка преди 4 години
Защо се дават пари на ръка?Да се приспадат от данъците! Който не внася нищо в хазната, да не получава нищо!Да бъдеш родител е отговорност. Защо поощряваме с парични дарения онези, които първо създават проблеми, после чакат да им ги реши обществото (трудещите се и останалите данъкоплатци)! Значи тези индивиди всъщност търсят начин да бръкнат в чужд джоб и да живеят за чужда сметка. От къде накъде?
61
0
 
0
 
! Отговори
Iceblast88 преди 4 години
До 64Кой ги защитава бе? Ти можеш ли да четеш?
60
1
 
1
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
Ай стига се прехласва пък ти! То и сред чакалите на 100000броя, има един, дето не напада. Аман от защитници!
59
1
 
16
 
! Отговори
да ви кажа преди 4 години
Няма нужда "да мислят" родителите. Даскалите сами ги водят в присъствие, иначе ще им вземат паричките. РЕАЛНИ проверки трябват. Точка!
58
3
 
16
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 61Това, че видиш ли те тялом присъстват в дадена сграда и изведнъж магически те ще се образоват, така ли? Да работят! Масово във фирмите предлагат да те научат да работиш стига да искаш, знаеш ли какъв глад има за работници които работят с ръцете си? Въпрос на желание е, като пивтуниш по цяла нощ и мяташ гюбеци, а цял ден спиш няма да си намериш работа! Виж ги като им взимат интервю - освен дайте ни, друго не се чува! Затова само с натикване в училищата няма да стане!
57
3
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 61Защо мислиш така? Има достатъчно работа която не се изисква да си висшист - чистач, докер, общ работник, копач и тн.. Защо дай им, на нас някои давал ли ни е? Не! Значи и те сами ще се оправят! Как има сред тях макар и единици които са си намерили работа? Значи може, докато им се дават пари наготово никога няма да се променят! Да не говорим за факта, че да ходиш на училище и да се образоваш са две коренно различни неща. Присъствие в една сграда не те прави образован!
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
51 - искаш да хванеш рибата от главата за краката. За да могат да плащат трябва да имат почтена работа. за да имат работа трябва да имат образование. Тези неща са свързани. не може да искаш от тях да плащат данъци, като нямат пари. дай им образование, включително сексуално за да не се размножават, научи ги на ред, дай им работа и след 10 години чакай резултати. това е живот то не никне за ден. Плевиш, Ореш, сееш, жънеш, вършееш, печеш и тогава - ядеш.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то такъв закон не е нужно да се пише. То и сега има има закони, че ако не се грижиш за детето ти го отнемат. Просто трябва социалните да влязат в гетата. А това вече е проблем.
54
2
 
8
 
! Отговори
авс преди 4 години
тези родители които не пращат децата си на у-ще децата да се отнемат и на дет.дом.как на бързичко ще се пращат децата си на у-ще господата роми.такъв закон разбирам.и го приемам -но вие г-да депутати ще кажете че няма пари -ами некрадете за да има пари както е в англия германия фирландия в др.съвремени държави
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 54 - всички деца се нуждатя от детска градина, защото колкото и да са опитни бабите, детската градина дава по-добра комуникация. На мен сестра ми докато не отиде на забавачка не можеше да се отучи да ходи на гърне. като отиде на забавачка и видя че другите деца не ходят - за една седмица се научи. Децата копират други деца.
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Одобрявам новия закон. Ако някой иска да създава деца, трябва да помисли за тяхното образование, за тяхното здравеопазване, а не само да ги създава като скакалци за да взима социални и те на свой ред да се размножават. Освен това образованието е задължително, в него се включва и сексуалното образование, и ограмотяването за опасноностите от венеричесик болести и как да се предпазим. Децата трябва да ходят на училище.
51
5
 
7
 
! Отговори
авс преди 4 години
това ли е демокрация моето дете не се нуждае от детска градина има две баби които са съседки едната баба е бивша учителка а другата беше въспитателка в д.градинка.за какво е тази дикатура за ущилище съм съгласен но все пак това е нарушение направата на детото.кои са тези ще ми диктуват на бъдището на моето дето аз и съпругата ми решаваме бъдището на моето дете.вие сте никои в моето семейство
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига социалистическо насърчаване на раждаемостта на непроизводителни групи от населението, на хора , за които работа е да просиш, да береш жилязо, да крадеш.Всики социални плащания трябва да се подкрепят с договор, в който получаващата помощи страна се задължава да полага обществено полезен труд, да се образова, да не отказва работа, предложена от бюрото по труда, да праща детето си на училище, а не да проси по кръстовищата.
49
2
 
16
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
С тази глупост сега ще страдат малкото останали учители (които трябва да са звероукротители, но нямат право на това) и малкото останали ученолюбиви деца! Пък и училищата така или иначе ги водят тези на училище защото ако ги изгонят заради отсъствия остават без пари, затова тази промяна е безсмислена още от началото! За да станат хора, те трябва да се образоват, но за да се образоват трябва да го поискат, а за да го поискат трябва да осъзнаят, че хубава работа без образование не се намира!
48
1
 
14
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
И като ги натикат в училищата какво точно ще се промени? Изведнъж ще станат трудолюбиви, съвестни, ще спазват законите ли? Като се приберат и родителите им набиват в главите, че няма нужда да се учи, а само да си правят деца, да не си мислите, че те ще седнат да учат? За да стане тази работа първо трябва всички плащания от държавата да са обвързани с това да си бил данъкоплатец и да си работил. Тогава те искат или не ще почнат работа и родителите им сами ще ги карат да учат!
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ми от тази държава. Аз съм дискриминиран гражданин, тъй като детето ми ходи на училище, но не получава абсолютно НИЩО. Висок ми бил доходът. ХА-ХА
46
2
 
5
 
! Отговори
qwerty преди 4 години
Те па едни помощи..
45
1
 
27
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Тъй като изтриха коментара ми ще го напиша повторно. Учителите са тези, които ще страдат. Вкарвайки ромите в училище, среда предполагаща ред , дисциплина и желание за усвояване на знания,ще се постигне единствено безредие. Преподавал съм, знам. Влиза и започва да крещи с всичка сила, все едно го колят. Защо? За да не го изпитват - да преграквал. Той знания за 2 клас няма стигнал 7 и пак глупости си мисли. Учителят ще обира пешкира, защото само ще му провалят часовете и пак пострад. ще са българи
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законотворците чели ли са Закона за социално подпомагане и Закона за семейни помощи за деца? Явно не!!! От години всички получаващи социални помощи са длъжни да полагат общественополезен труд през всеки месец! Всички трайно безработни са длъжни да участват при предложение от Агенцията по заетостта в програми за обучение и заетост - дали имат такива предложения е друг въпрос! И не на последно място парите да се насочват към училищата!?!?! Защо - защото ще посещават по-редовно училище ли?