Правилата за училищата в условията на COVID-кризата са готови

Всеки момент те ще достигнат до училищата, заяви зам.-министърът Таня Михайлова
26 авг 2020 11:27, Ния Христова
37
Правилата за училищата в условията на COVID-кризата са готови
Снимка: БГНЕС
При какви правила и условия учениците ще се завърнат в класните стаи през новата учебна година по време на здравната криза с COVID-19? Министерството на образованието и министерството на здравеопазването вече изготвят списък с мерки, част от тях ще са препоръчителни, а други задължителни.
 
От Асоциация "Родители" също публикуваха 12 идеи за това как да се действа през учебната година в кризата с коронавируса.
 
Предложенията им са взети предвид и са били в полза, а Асоциация "Родители" са част от работната група, която изработва правилата за училищата. Това заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в ефира на bTV.
 
"Всяко училище ще го разработи, трябва да се обсъди с педагогическия екип на съответното учебно заведение, но до снощи обработвахме последните предложения, така че материалът всеки момент може да достигне до училище", каза Михайлова.
 
Михайлова обясни още, че училищата се различават по брой ученици и типове сгради, така че мерките за дистанция трябва да са съобразени с теци обстоятелства. Две неща се решават от МОН, които са задължителни за всички учебни заведения - правилата за дезинфекция и протокол за действие при установяване на заразен ученик или учител.
 
"Децата ни вече шест месеца са в тази ситуация и многократно сме им казвали да си мият ръцете и да спазват дистанция. Ние като възрастни трябва да им поставим границите, но това трябва да става предпазливо и по подходящия начин", коментира Яна Алексиева, психолог и изп. директор на Асоциация "Родители". Тя допълни, че не може да се осигури 100-процентна дистанция.
 
Тя предполага, че някои от предложенията на Асоциация "Родители" може да изглеждат смешни като това за наличието на топла вода и сапун в тоалетните, но също е факт, че такива на много места липсват. 
 
Алексиева повдигна въпроса и за правото на родителя да избере дали да изпрати детето си на училище или то да си остане вкъщи и да се обучава дистанционно. За момента този въпрос не е решен, а ако се стремим към гъвкаво образование, това трябва да стане.
 
"И в момента има възможност за неприсъствено обучение по медицински причини", заяви Михайлова. Тя напомни, че социализацията е важна за развитието на децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен - преди 3 години
Мислех , карантината е с болнични.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 112Някои лекари дават болнични листове за стотици хиляди лева, ама учителите- болни на училище?
33
0
 
6
 
! Отговори
НЕРАЗБРАЛ той .... преди 3 години
До АнонименМуш.муле, а когато даскалът трябва да е в карантина!!!
32
3
 
10
 
! Отговори
Една майка преди 3 години
Жалки политически *** и низки бездушевни човечета, които с лека ръка взимат решение да изложат на риск живота и здравето на най-ценното от и без това топящата ни се нация! Подложени на риск ще са баби, дядовци, семейства, фамилии. Цяло лято мина без да се "доразвие достатъчно" електронното обучение! Аз детето си в училище няма да пратя!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама нали докато класът е под карантина ,даскала работи.За какъв неплатен става въпрос?
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кое е готово - за 6 месеца казаха на училищта сами да се оправят с изключение на две прости правила, които се прилагат по принцип във всички обществени сгради? Голяма работа свършиха, голямо чудо, сега ще кажат, че си увеличават заплатите, защото не са спали от работа по правилата!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГОТОВИ ЛИ?ПРИГОТВИХТЕ ЛИ ПО 20 МАСКИ ЗА ДЕЦАТА И УЧИТЕЛИТЕ ИМ?
28
0
 
11
 
! Отговори
това е преди 3 години
геноцид
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГотови са с ковч.езите, и то отдавна!
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЕ ВИ Е ГОТОВО БЕ?
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До правилотоХА - ХА! При това правосъдие ли?
24
1
 
16
 
! Отговори
правилото преди 3 години
И МОН ще трябва да поема отговорността за всеки отделен случай!
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се заигравайте с опасността!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хмужаас!
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'Здравето и живота на децата е най-важно,после социализацията'Съдбата на тълпите в действие.Индивидът учи в частно училище или удома.Онези, които си оставят децата в ръцете на безличната и студена държава поради липса на врвме и средства за нещо по-добро, по-добре да не раждат.
20
0
 
10
 
! Отговори
алоо, МОН преди 3 години
А как стои въпроса с карантината???Ако учителят има дни за платен отпуск, то трябва ли да бъде а неплатен?
19
0
 
15
 
! Отговори
112 преди 3 години
А известно ли ви е, че същите тези директори забраняват(не със заповед-устно) да се взимат болнични. Тогава, кой ще е виновният?
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора ще пострадат,много семейства ще бъдат заразени заради прости управляващи.Оставка
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАМА САМО ДЕТЕТО МИ ДА ПОСТРАДА, ЗАРАДИ ТАКАВА ДРЕБНА ДУШИЦА, ДИРЕКТОРА - ЖАЛНА МУ МАЙКА НА ТОЗИ!!!
16
0
 
19
 
! Отговори
7 преди 3 години
Здравето и живота на децата е най-важно,после социализацията.И за какъв старт на учебна година напирате,като току що удължихте епидемиологичната обстановка?!Щом мерките ви непредпазливо на 100 процента,всеки да решава дали да пусне детето си,защото след това вие няма да носите никаква отговорност,а ще го отнесат учителите и директорите по съдилищата.