Софийският университет влезе в престижна класация

ВУЗ-ът заема 801-1000 място в различните области
29 окт 2020 10:52, Анисия Иванова
9
Софийският университет влезе в престижна класация
Снимка: БГНЕС

Софийският университет "Св. Климент Охридски" влезе в престижна международна класация, съобщиха от висшето училище.

В оповестената класация по области World Subject Rankings 2021 на Times Higher Education World University Rankings. СУ заема 801-1000 място в инженерните науки, 801+ в биологичните науки, 801-1000 във физическите науки и 601+ в социалните науки.

World Subject Rankings 2021 включва 11 области - хуманитарни науки и изкуства, бизнес и икономика, клинични и здравни науки, компютърни науки, образование, инженерни науки, право, биологични науки, физически науки, психология и социални науки, и предоставя преглед на най-добрите университети в света, които преподават избраната дисциплина.

Рейтингът, в който тази година са включени 1512 университета, използва същите изключително точни и взискателни показатели на Световната класация на университетите (THE/ World University Rankings). Оценяват се силните страни на всяко висше училище по отношение на основните му мисии - обучение, научно-изследователска дейност, трансфер на знания и международен престиж.

През 2016 г. Софийският университет за първи път беше класиран в Times Higher Education World University Rankings.

По-рано през тази година Софийският университет се изкачи със 150 места в световната класация на университетите QS World University Rankings за 2021 г., припомнят от СУ.


9
Още от Образование
5 000 деца в Северозапада нямат лаптопи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
... преди 3 седмици
Защо ли имам спомен, че СУ беше в топ 500 преди 10 години?!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Проф. Рамакацамунски

Затова хората предлагат и науката да иде към университетите. Така поне ще крета някъде сред първите 1 000.
Вместо да се скатават и да ходят в институтите си веднъж седмично, мързеливците ще трябва да преподават, ако искат да получават заплати. А който може, паралелно с това ще прави и наука, както е на повечето места по света.
Вместо това, нашите шуробаджанаци дават за пример "Макс Планк", където няма да ги допуснат групово дори за чистачки. Кадърните отдавна не са в БАН
7
0
 
2
 
! Отговори
Проф. Рамакацамунски преди 3 седмици
Кое е новината? Че СУ постигна целта си да се задържи сред първите 1000 в света. Това са постиженията на висшето ни образование.
6
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 3 седмици
Така ще е, докато възловите позиции в науката и образованието се предават по наследство или на шуробаджанашки принцип. В сферата на всяка научна дисциплина началото на тази шуробаджанащина е поставено от хора, станали студенти по някой параграф за прием във ВУЗ с предимство.
50% от местата се полагаха на децата на АБПФК, после идваха огромните квоти за децата на кадри на МВР, за служители на МВР и за т.нар. изоставащи окръзи, младежите от които ставаха студенти с (3).
За Рабфак не ми се говори.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Затова спокойно може да поеме и функциите на БАН.
Коментирали сме тук редовните докторантури да станат по-достъпни за студентите отличници, което ще се отрази положително на развитието на българската наука и българското образование. Докато това не се случи, бюджетът (данъкоплатецът) ще финансира дремане на бюджетна заплата на над 6 000 човека и безочлива търговия с докторантури и назначения на научни длъжности в БАН.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смешници!
Все едно да се хвалят, че са изтичали 100 метра за 30 секунди.

Нивото на всички български университети е под всякаква критика. Да си най-добър при такава трагична конкуренция не е постижение.
Повечето студенти всъщност не заслужават дори диплома за средно образование.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Топ 1000 :-)

Пред нас са университети от Уганда, Гана, Йордания, Казахстан, Ливан, Мароко, Нигерия, Пакистан, Филипините, Тунис, Виетнам и други.

България като европейска страна, член на ЕС, член на НАТО, имаща един куп медалисти от международни олимпиади по математика, информатика, химия и физика, не може да произведе дори ЕДИН университет в топ 100 или поне топ 200 на Света.

От СУ да вземат да се скрият от срам.
2
4
 
8
 
! Отговори
Пълен майтап преди 3 седмици
Физическите науки със същия рейтинг като несъществуващите в СУ инжинерни науки.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СУ си е СУ! Само ректорът проф. Анастас Герджиков е най-слабият ректор на СУ до момента! Направи така - във всички специалности да се влиза с матурите, които са задължителни, за да завършиш средно образование.