Губят ли студентите с онлайн обучението?

Всеки пет се чувства неудовлетворен
16 ное 2020 22:37, Петя Славова
28
Губят ли студентите с онлайн обучението?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки пети студент не е удовлетворен от онлайн обучението си през втория семестър на академичната 2019/2020 г. Това показват данни от скорошно проучване.

В анкетата са участвали 25 хиляди студенти от страната. От тях 19% споделят мнение, че преподавателите им не са провеждали редовно лекции, а други 17 на сто признават, че самите те не са били редовни в онлайн занятията.

В началото на извънредното положение около 95% от висшите учебни заведения в страната преминаха в режим на дистанционно обучение. Почти 99 на сто от студентите се включиха в това обучение, а останалите малко над 1% не са го направили поради липса на техническо средство или интернет.

1,2 на сто от анкетираните твърдят, че през пролетта на тази година са се обучавали в специалности, в които присъствените форми на обучение не са били прекъсвани, а близо 4% твърдят, че в тяхната специалност не е имало онлайн форма на обучение, въпреки че присъствените занятия са били прекъснати.

Академичната 2020/2021 г. започна присъствено в началото на есента, но впоследствие поради усложнената епидемиологична обстановка, здравният министър Костадин Ангелов разпореди за повторно преминаване към отдалечено обучение.

Заповедта бе в сила от 29 октомври до 12 ноември, но срокът ѝ се удължи до края на месец ноември.

По какъв начин преминават лекциите и упражненията и защо е необходимо студентите да внасят вноски за общежитие, ако не го ползват? Разговор по темата с Даниел Парушев, председател на НПСС в предаването "Директно" по  Bulgaria ON AIR.
 


28
Още от Страната
Проверяват училище след клип, в който учител удря дете
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всяка лекция може да се запише и да я спираш.,превърташ и тн.
Вместо да разчиташ йероглифите на колегите си.
Идеално е онлайн да са лекциите
Могат да се онагледяват.
Астма получаваха преподавателите да пишат с тебешир по дъската.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От статията разбираме,че губи този, който не ходи на лекции. Дали присъствено, дали виртуално. Все тая.
Сега няма как студентките да си вземат изпитите ,,по гръб,,.
Някои студентки така завършват.

Иначе, който иска да учи, намира начин. Много ясно.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако няма да учат, да заминават в ковидотделенията и по училищата като доброволци
Сега е нужно първо да са българи и после студенти.
Не им ли е неудобно, лекари и сестри на 70-80 годишна възраст да спасява животи, а те да бездействат. Някои дори ,,не си включвали компютъра да слушат онлайн лекциите,,.
Висшето образование не е задължително
22
0
 
6
 
! Отговори
6 преди 1 седмица
С развитието на електронните технологии онлайн обучението ще се налага все по-категорично .Бъдещите компютри ще могат да провеждат индивидуално обучение , контрол и оценка .Само упражненията и практическите занятия ще са присъствени .Сградите на вузоовете ще заприличат на средновековните замъци -туристически обекти за историята на образовонието .При малките ще е по-различно , но и там ще навлизат масово !Дигитална ера , какво да се прави ! Добре , че минахме по старата система !И сега си кютаме
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига ГЛУПОСТИ който иска да учи ще учи и онлайн. Които не гьон гьон ще си остане. По скоро им се иска барове и дискотеки в студентски град.
20
2
 
1
 
! Отговори
Шопа преди 2 седмици
За тях не знам дали губят, но ние Софиянците губим доста. Родителите ди прибраха дъщеричките по родните места и сега по-рядко се намира нещо младо за боцване от родопските села.
19
4
 
9
 
! Отговори
Губят! преди 2 седмици
Всеки, който учи в друг град, а не там, където е родното му място, ще бъде призован от мама и тате да се прибере вкъщи, за да не им пилее парите.
И докато трае периодът на обучението онлайн, няма да може да си развява байрака.
18
9
 
0
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 седмици
Сготвят ни бавно като жаби в тенджера с хладка вода. Повишават постепенно градусите, докато водата не заври, а жабата така и не е скочила навън, защото не е усетила разликата.

С това удължаване на извънредното положение за N-ти път от пролетта насам, постепенното затягане на мерките и удължаване на онлайн обучението само вдигат температурата в тенджерата.

Не им ща фалшивата загриженост, искам си свободата!

Ако трябва, ще се бия за нея и ще паля обществени сгради, но няма да ме сготвят.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ничии животи не спасява онлайн обучението. Само проблеми създава.

Който го е страх от мечки, не ходи в гората.
Който го е страх от студенти, да напуска университета!

Лекциите може да са онлайн, но упражненията са жизнено важни, особено за медиците, но също така и за инженерите. Не бихте искали да ви лекува лекар, завършил онлайн, нито да се возите в асансьор, проектиран от онлайн инженер.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
HE
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То по принцип няма никакво образование че да губи някой. Всичко е без практика и реални постижения. Ако някой иска да учиш нещо по-добре да минава на частно обучение
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 8

Бягай докато си по-млад. Тука е страшна корупция. ВУЗ ти казва какво да учиш, не можеш да избираш и каквото държавта и Борисов ти каже и одират кожата за такси. Ненужни предмети и такси и за въздуха, че дишаш.
13
4
 
3
 
! Отговори
Не са на загуба преди 2 седмици
Но трябва да им дадат отдалечен достъп до платените електронни библиотеки, за които е абониран съответният университет. Но тая рябота трудно става, защото администраторите на университетския и факултетни сървъри са изключително мързеливи и почиват на знания и лаври отпреди 20 години. И те уж IT специалисти, ама с 800 лева заплата.
12
4
 
8
 
! Отговори
Неподкрепящ никого преди 2 седмици
До 8 . Еее то без усилия не става , младеж!!! Хем без пари, хем без изпити... Много си нагъл! Ако беше умен, досега да са те лапнали, ама не вярвам... Залягай и си вземи изпитите, защото безплатен обяд няма никъде!
11
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пандемия има само в главата на алигафрен Каракочев
10
6
 
11
 
! Отговори
Родител преди 2 седмици
Реално погледнато това не е никакво обучение. Пълна пародия. Жалко за децата и преподавателите.
9
2
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 2 седмици
Ами опитай. Успей,!!! Ако в БГ не можеш при толкова университети да се класираш, значи опитай в Ук, в Германия... Или на майната си! То там е безплатно обучението, но се.разйоди не са.. бон вояж !!!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Утре някой студент може да ви лекува в болницата, затова не обиждайте ... Защото не знаете кой ще ви даде обезболяващи..... 13771
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много е скъпо и ГЕРБ са съкратили държавното и са надули таксите. Отгоре на всичко и ненужни приемни изпити искат много време за четене и се отказах. Със средно си оставам и ще опитам в чужбина безплатно и без приемни изпити.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Губят даааааа много губят! Повярвайте ми по добре на училище, отколкото в чалготеките!!!!!