Губят ли студентите с онлайн обучението?

Всеки пет се чувства неудовлетворен
16 ное 2020 22:37, Петя Славова
28
Губят ли студентите с онлайн обучението?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки пети студент не е удовлетворен от онлайн обучението си през втория семестър на академичната 2019/2020 г. Това показват данни от скорошно проучване.

В анкетата са участвали 25 хиляди студенти от страната. От тях 19% споделят мнение, че преподавателите им не са провеждали редовно лекции, а други 17 на сто признават, че самите те не са били редовни в онлайн занятията.

В началото на извънредното положение около 95% от висшите учебни заведения в страната преминаха в режим на дистанционно обучение. Почти 99 на сто от студентите се включиха в това обучение, а останалите малко над 1% не са го направили поради липса на техническо средство или интернет.

1,2 на сто от анкетираните твърдят, че през пролетта на тази година са се обучавали в специалности, в които присъствените форми на обучение не са били прекъсвани, а близо 4% твърдят, че в тяхната специалност не е имало онлайн форма на обучение, въпреки че присъствените занятия са били прекъснати.

Академичната 2020/2021 г. започна присъствено в началото на есента, но впоследствие поради усложнената епидемиологична обстановка, здравният министър Костадин Ангелов разпореди за повторно преминаване към отдалечено обучение.

Заповедта бе в сила от 29 октомври до 12 ноември, но срокът ѝ се удължи до края на месец ноември.

По какъв начин преминават лекциите и упражненията и защо е необходимо студентите да внасят вноски за общежитие, ако не го ползват? Разговор по темата с Даниел Парушев, председател на НПСС в предаването "Директно" по  Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
6 преди 3 години
С развитието на електронните технологии онлайн обучението ще се налага все по-категорично .Бъдещите компютри ще могат да провеждат индивидуално обучение , контрол и оценка .Само упражненията и практическите занятия ще са присъствени .Сградите на вузоовете ще заприличат на средновековните замъци -туристически обекти за историята на образовонието .При малките ще е по-различно , но и там ще навлизат масово !Дигитална ера , какво да се прави ! Добре , че минахме по старата система !И сега си кютаме
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига ГЛУПОСТИ който иска да учи ще учи и онлайн. Които не гьон гьон ще си остане. По скоро им се иска барове и дискотеки в студентски град.
18
2
 
2
 
! Отговори
Шопа преди 3 години
За тях не знам дали губят, но ние Софиянците губим доста. Родителите ди прибраха дъщеричките по родните места и сега по-рядко се намира нещо младо за боцване от родопските села.
17
9
 
0
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Сготвят ни бавно като жаби в тенджера с хладка вода. Повишават постепенно градусите, докато водата не заври, а жабата така и не е скочила навън, защото не е усетила разликата.С това удължаване на извънредното положение за N-ти път от пролетта насам, постепенното затягане на мерките и удължаване на онлайн обучението само вдигат температурата в тенджерата.Не им ща фалшивата загриженост, искам си свободата! Ако трябва, ще се бия за нея и ще паля обществени сгради, но няма да ме сготвят.
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ничии животи не спасява онлайн обучението. Само проблеми създава.Който го е страх от мечки, не ходи в гората. Който го е страх от студенти, да напуска университета!Лекциите може да са онлайн, но упражненията са жизнено важни, особено за медиците, но също така и за инженерите. Не бихте искали да ви лекува лекар, завършил онлайн, нито да се возите в асансьор, проектиран от онлайн инженер.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
HE
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То по принцип няма никакво образование че да губи някой. Всичко е без практика и реални постижения. Ако някой иска да учиш нещо по-добре да минава на частно обучение
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Бягай докато си по-млад. Тука е страшна корупция. ВУЗ ти казва какво да учиш, не можеш да избираш и каквото държавта и Борисов ти каже и одират кожата за такси. Ненужни предмети и такси и за въздуха, че дишаш.
12
5
 
8
 
! Отговори
Неподкрепящ никого преди 3 години
До 8 . Еее то без усилия не става , младеж!!! Хем без пари, хем без изпити... Много си нагъл! Ако беше умен, досега да са те лапнали, ама не вярвам... Залягай и си вземи изпитите, защото безплатен обяд няма никъде!
11
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемия има само в главата на алигафрен Каракочев
10
6
 
13
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Реално погледнато това не е никакво обучение. Пълна пародия. Жалко за децата и преподавателите.
9
2
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Ами опитай. Успей,!!! Ако в БГ не можеш при толкова университети да се класираш, значи опитай в Ук, в Германия... Или на майната си! То там е безплатно обучението, но се.разйоди не са.. бон вояж !!!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре някой студент може да ви лекува в болницата, затова не обиждайте ... Защото не знаете кой ще ви даде обезболяващи..... 13771
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е скъпо и ГЕРБ са съкратили държавното и са надули таксите. Отгоре на всичко и ненужни приемни изпити искат много време за четене и се отказах. Със средно си оставам и ще опитам в чужбина безплатно и без приемни изпити.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Губят даааааа много губят! Повярвайте ми по добре на училище, отколкото в чалготеките!!!!!
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
300 души в фейса повечето уха-иха се опитват да се налагат, хайде къш неща...ци. Това е болката на 1та четвъртина на 21 век терор на малцинството върху мнозинството, 100% ще избие на някъде с тея ненормални отношения.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студентите губят много от алкохола и дрогата ,когато са онлайн.От нищо друго не губят.
3
5
 
20
 
! Отговори
Каракочев преди 3 години
Отново материал не по темата! Естествено, че и преподавтели и студенти предпочитат присъствно обучение пред дистанционното. Естествено, че дистанционото обучение има много неодсатътци, но и едно основно предимство - спасява човешки животи и това предимство го прави необходимо по време на пандемия.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да, губят! Те са се записали за студенти, за да купонясват в дискотеките на Студентски град, а с това онлайн обучение техните като ги привикат да се връщат на село и определено губят!
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Губят кръчмите.