Проф. Кожухарова: Децата до 10 г. трябва да са присъствено в училище

В момента се намираме в първата вълна на COVID-19, смята тя
27 ное 2020 12:10, Ния Христова
42
Проф. Кожухарова: Децата до 10 г. трябва да са присъствено в училище
Снимка: БГНЕС
Училищата и детските градини не са основният източник на заразата. Това каза в ефира на bTV проф. Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология. 
 
"Мисля, че всички се съгласихме, че коронавирусната инфекция не е грипна. При грипа малките деца боледуват най-често. Не мога да разбера защо пренесохме това виждане към коронавируса, при положение, че за щастие той проявява милост към децата", коментира Кожухарова.
 
Според нея децата до 10 години трябва да са присъствено в училище, стига да няма проблем с преподавателите. 
 
Тя е на мнение, че мерките този път са предприети навреме за разлика от пролетта, когато те бяха предприети преждевременно.
Още по темата
 
"Някои от тях обаче ми се струват с не такава потенциална ефективност", допълни още тя. 
 
"Затворените помещения крият опасност, когато вътре има много хора. Опасността е толкова голяма, колкото по-възрастни са те. Така че примерът с класната стая не е нов, известен е в науката. В един офис, например, картината е много по-сериозна, отколкото в една класна стая", обясни проф. Кожухарова. 
 
Тя сподели, че смята ваксинацията за най-сигурният начин за борба с дихателните инфекции и допълни, че учителите трябва да са втората приоритетна група за вакинация. 
 
"Важно е обаче Министерството на здравеопазването да направи два плана, които да публикува. Един за действие при следващата вълна на пандемията, защото на практика това е първа вълна за България и няма да бъде последната. Все още имаме време да се подготвим за следващата, която няма примина да бъде по-ниска от тази. Вторият план трябва да е именно за ваксинацията и приоритетните групи", каза още проф. Кожухарова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо вълната ни заля след началото на учебната година.
37
1
 
11
 
! Отговори
Божкеее преди 3 години
И тая е професор! Децата да са в училище, защото за тях е безопасно! Ноооо учителите да не са, защото за тях не е безопасно! Е кой да ни учи децата в училище? Извънземните! Отчайващо е това за обществото, изпитвам отвращение от нищо говорещи уж умни глави! Като ония мангъров и другия чорбанов! Позор сте!
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е в криво разбрания феминизъм(фашистски), а природата си е казала тежката дума - мъжът 2 неща: да работи за пари и да седи в кръчмата, жената също 2 неща: да ражда и гледа децата. И какво направиха у нас либералите : всичко на 180 градуса, мъжете без работа, жените в офиса като фикуси, а децата зарязани на произвола на съдбата в някоя градина тип инкубатор за пилета.
35
2
 
13
 
! Отговори
Тая ако я питаме преди 3 години
Тази ако я питаме - бабите и дядовците им пък трябва да ги пратим в интензивното. Ако тя самата има внуче на тези години в момента дали ще го води на училище?Вместо да се правят на философи - да заредят с лекарства аптеките и да пуснат начин на лечение на тая гадост - всеки доктор в момента експериментира и не поема отговорност - това е голямата драма.
34
2
 
12
 
! Отговори
Медвед преди 3 години
Тази е като многото псевдоразбирачи, които търсят трибуна и обикалят телевизиите, вместо да отидат да помогнат в някое COVID отделение. Една от причините да сме на това дередже са тези непрекъснато обикалящи средствата за масова информация празнодумци. Като са разбирачи, в COVID отделенията ги канят от месеци.
33
1
 
10
 
! Отговори
333 преди 3 години
Поредната ,,начетена професорка,която е ходила на училище до 4 клас.И не е прочела нищо за новия вирус.Удобно скрила се в топлия кабинет на БАН.
32
2
 
9
 
! Отговори
И тази г-жа, преди 3 години
бивш национален консултант по епидемиология, е компетентна колкото вчерашният бивш по психиатрия, който се изцепи, че децата щели да получат хиперактивност с дефицит на внимание от седене пред компютъра. Несретникът явно не знае, че ХАДВ (HDAD на английски) е резултат от нарушена неврогенеза по време на ВЪТРЕУТРОБНОТО развитие. Тежко и горко ни, ако националните консултанти по здравеопазване са на това ниво...
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 14Ами питай ги в Западна Европа бе, кво нас ни питаш що те не са затворили! Ама не пропускай да ги питаш и как им е здравната система, линейки имат ли, при какъв процент положителни тестове затегнаха мерките... Ако не ги питаш само ще си стоиш в неведение и ще се чудиш те ли са по-умни... Питай ги също ако условията у тях бяха като у нас същото ли щяха да правят.
30
4
 
15
 
! Отговори
Според нея преди 3 години
"децата до 10 години трябва да са присъствено в училище, стига да няма проблем с преподавателите".Професорке, нали точно това се говори от доста време - ИМА проблем с преподавателите. 40 от тях вече починаха от коронавирус, стотици са болни, още повече са заразени, някой напуснаха, други излязоха в отпуск, защото имат хронични заболявания или са възрастни... Ти на друга планета ли живееш, или си поредната "специалистка", която налива масло в огъня?
29
6
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Скъпа /и, не ти знам пола и НЕ МЕ интересува,но разбирам ,че си анонимен..И писанията ти такива ...На мен не ми бери грижа - на 43 години съм и все се оправям. Имам две деца и се гордея с тях. А ти? И освен ,че ги имам се грижа за тях . Относно децата - дори и да са разпространител какво ще ги правиме ?! Да ги унищожим ли ? Психопати, пийте си лекарствата ,крийте се под леглото и с маски ...и още нещо - защо в Западна Европа училища и детски НЕ затвориха?! Но ние сме "по - умни "
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Не мога да разбера защо пренесохме това виждане към коронавируса, при положение, че за щастие той проявява милост към децата"Децата обаче, госпожо професор - национален консултант, пренасят заразата между родители, баби, дядовци и учители, които са в рисковата група и болниците започват да се пукта по шевовете и яко да се мре, какво има да се разбира толкова??????
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" за вакинация", " няма примина да" .. нещо сте разсеяни dnes.bg
26
1
 
18
 
! Отговори
. преди 3 години
Нали картината в офиса като е страшна, то родителите на децата се разболяват. После децата дори и да не са болни са носители. Те го прехвърлят на другите деца в класната стая, които също не се разболяват (ах, какъв хуманен вирус обичащ децата!), но пък у дома го прехвърлят на родителите и бабите. Които пък вече се раболяват и пълнят болниците.Тая все едно ми обяснява, че е правилно да правя секс без презерватив със спиносана *** 5 минути, а не 5 часа.Ум да ти зайде.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До w -15Хайде кратко пояснение. От обучение и възпитание разбирам твърде много - ами аз съм учител!!От правене и гледане на деца разбирам - направил съм си, отгледал съм ги, изучил съм ги. Ти имаш ли? Някои имат проблеми.Не се заяждай с хората. Ако ти е възможно?
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Кожухарова: защитила калинка малинка. Баба и е возила челядта в градини при това по 7-8, ся тая 1 не може и го харизва на първите които види. Къшшш
23
0
 
2
 
! Отговори
пак не разбрал преди 3 години
До Анонимен 25Кого НЯКОГО ще ''заразят''?!
22
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, това с детските градини си е удар под кръста. Аз и жена ми сме лекари, аз съм с частна практика. От понеделник тя си остава да си гледа детето - понеже не е на първа линия, аз ще си гледам заниманията. Седи и ми пищи че пациентите й можело да умрат. Ами да умират. Или да дойдат при мен на частно. Щом смятат че ще спасят повече животи като детето си стои вкъщи, нека видим, аз нямам против.Математика - за два часа правя колкото тя за седмица. И не спасявам животи.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, нека да са присъствено!После трябва обаче там да спят, понеже може да не го карат въобще, но са носители на болестта и ще заразят някого.Ама какво да искаш от комунистически професор
20
1
 
1
 
! Отговори
w преди 3 години
До не разбралЗнам ли точно коя? Може би да е тази, за която става въпрос в статията?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19 "за зараза не са необходими часове"За зараза трябва висока концентрация на вируса във въздуха, който вдишваш - съответно или трябва заразен да стои в едно помещение с теб повече време, за да се насити въздуха с вируси, които да вдишаш, или трябва да си дишате в лицата.