Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО

С тренажори и симулатори ще бъдат оборудвани 20 училища
27 яну 2021 07:04, Елка Василева
247
Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО
Снимка: архив, БГНЕС

Учениците ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури. Това ще се случи в училищата, които се включат в новата Национална програма за изследване на историческото минало на Българската армия и тържествено отбелязване на Деня на храбростта и Българската армия - 6 май, на образователното министерство, която ще се изпълнява съвместно с Министерството на отбраната.

След проведените обучения от учениците се очаква още да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ, да са развили лидерски умения и тези за работа в екип.

От Министерството на отбраната ще организират и национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики”. В него ще се включат 33 отбора от всички области в страната - по 10 участници, включително ръководител, пише „Монитор“.

От образователното министерство пък се очаква да организира занимания за ученици от 8-и до 10-и клас в 2000 школа. Дейностите трябва да помогнат за засилване на интереса на учениците към историята и постиженията на Българската армия. Като част от заниманията си по програмата те могат да се грижат за войнишки паметник или паметник, посветен на конкретни личности от историческото минало на Българската армия или пък да провеждат интервюта с наследници на участници във войните за национално обединение.

За 2021-ва са предвидени още две нови национални програми освен военната. Втората е насочена към професионално образование и обучение. По един от модулите й в минимум 20 училища, предоставящи професионална подготовка, учебните и производствените бази ще бъдат модернизирани.

Кабинетите по практика ще бъдат обзавеждани с демонстрационни макети, тренажори, симулатори, включително и мобилни модули и съоръжения. По националната програма за училищата ще бъдат осигурени и транспортни средства за провеждане на практики в реална работна среда. Целта е на над 1000 ученици от професионални гимназии и средни училища да бъде предоставена качествена професионална подготовка в реални предприятия, което пък да улесни реализацията им на пазара на труда.

Последната нова национална програма ще бъде насочена към рехабилитацията на учителите. Образователният министър Красимир Вълчев вече обясни, че тя ще бори бърнаут синдрома сред педагозите. Благодарение програмата у учителите ще се създават умения за справяне с хроничния стрес в работата им.
 


247
Още от Образование
И големите ученици в клас - на ротационен принцип през две седмици
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
Ноколов преди 6 дни
До Христо Христов Какви комунисти къде си ги видял те отдавна се споменаха сега са социалисти.Много говорят за това което го няма няма го.
190
2
 
5
 
! Отговори
дгд преди 4 седмици
загубена държава..
189
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Две министерства пълни с чантаджии, на всеки Генерал, под 100 войника, ако искате армия, пререформирайте я. Сега армията е гола вода, а там потъват немалко пари. Младите в България намаляват. И най-важното, без икономика, няма армия.
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В армията само с IQ 60.
187
4
 
11
 
! Отговори
Пак същата песен преди 4 седмици
Мине не мине някое време и някой "мозък" пак тръгва да връща казармата. И аз съм служил и? Какво от това? Пропиляно безсмислено време. Единственото нещо, което научих беше, че от консерва русенско варено можеш да сготвиш към 150 манджи. Да съм стрелял? 4 пъти... Да били научили младите нещо си... Да. Как се спи прав, как да общуваш с откровени слабоумници, без да ти размажат мутрата, как да си криеш собствените вещи като наркос, да си едно послушно добиче като всички други в студената кочинка.
186
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До Анонимен/181

"В западно европейските държави с наборни армии издевателствата са криминален прецедент и се наказват със огромна строгост!"
Задачка, закачка: а с ненаборните армии как е?

ПП. Много внимавай какво ще отговориш, та да не се издадеш колко си неграмотен.
185
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
"в тая държава останаха само комунисти", "В БГ комунизмът се завръща..." - другари, а къде има нещо друго?
Там дето има повече атлантици, като спасителите на бкп от загиване и лустрация соломон паси, коен и сашко йорданов ли?
Или викате, ние сме си полуграмотни и прос-ти, та затова си и избиваме комплексите по форумите?
184
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
диваци, противни ченгета,
хубаво е фуражка да щипне дупето на момчето, а.
183
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
в тая държава останаха само комунисти,
нормално е да комунизират държавата.
скоро и ДС ще се възстанови и вътрешни войски и други институции за репресиране на народа.
182
4
 
8
 
! Отговори
Реформата умре преди 4 седмици
Какво става, ценностите на социализма се завръщат постепенно. Макар че при бананова република ще готвят пушечно месо срещу Русия отново.
181
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
До Варненец

Копейкин, ти ли си? :))))))))))))))))))))))))))))))
180
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
Калашници ще им раздават ли? Или само на картинка :))))))))))))))))))))))))))))))))))
То да не стане като един приятел, за цялата служба беше изгърмял само
4 патрона с автомата :))))))))))))) Голяма потготовка :)))))))))))))))
179
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
Джамбазки дали ще се запише или отново ще се скатае?
178
11
 
12
 
! Отговори
Варненец преди 4 седмици
Без армия няма независима и неограбвана държава. САЩ, Русия, Турция и Китай са доказателство. Япония и Германия са ограбвани от САЩ с над 15 % от националния си продукт. А Българско е 33 % ограбвано от западни банки и корпорации. Ние сме робослуги на Запада. Имахме силна и дееспособна армия. Без армия няма икономика, няма наука, няма ред, няма справедливост.
177
6
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 седмици
- Айде, уредиха хиляди военни пенсионери пак да смучат милиони от бюджета! В БГ комунизмът се завръща...
176
12
 
14
 
! Отговори
Словянин преди 4 седмици
Не харесвам Каракачанов, но армията и военното обучение са абсолютно необходими. При соца в 90 % от поделенията нямаше гонения от стари над млади войници. Има разказ от Г.П.Стаматов окак в "царската" армия офицерите издевателстват над войници и войници-адютанти. Днещните тв и "медии" лъжат 5 пъти повече от времето на Бай Тошо. Бил съм войник през 1973/75 г и помня. А военното обучение в армията по мое време беше над световно равнище. От кашик до пилот на изтребител. Сега сме под равнището на Афр
175
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За България при сегашната ситуация е по-добре да има казарма от поне една година, а после всяка година по една-две седмици запас. Защо е по-добре е дълго за обяснение, но всеки би могъл и сам да се сети.

И да туриш войводата със синята каска да ги обучи на българщина!? Не можеш да почнеш да строиш без основа!
174
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Издевателствата в казармата по тошово време са нищо пред тези по царско време или през 17-18 века в другите държави, както и сега в повечето държави с наборна армия.

По царско време сме имали истинска българска армия и сме го доказали както подобава! В западно европейските държави с наборни армии издевателствата са криминален прецедент и се наказват със огромна строгост! Там ги обучават в съвместни усилия а не в просташка индивидуалност като през времето на цоциализма у нас!
173
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Казармените идьотщини са пренесени от Съветската армия, а там пък - от тюрмите и щтрафбатите.

Въобще казармата първата година си беше затворнически лагер.
172
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Издевателствата в казармата по тошово време са нищо пред тези по царско време или през 17-18 века в другите държави
-------

По царско време издевателства може да д кмало от някой фелдфебел, но не и от старите войници.

По наше време беше пълна просто тия -полагания, сапунки, какви ли не мало умия.

А сравненията със 17-ти век са смешни.