Половин милион харчим за разпечатване на изпитите

Тази седмица на изпити са 111 000 седмокласници и десетокласници
16 юни 2021 09:17, Петя Славова
8
Половин милион харчим за разпечатване на изпитите
Снимка: БГНЕС

Половин милион ще бъдат платени за разпечатване на изпитните материали, които са необходими за провеждане на матурите през май и през септември, както и националните външни оценявания в 4-ти, 7-и и 10-и клас през учебната 2020/2021 година. Общо 516 000 лв. са предвидени за отпечатване и пакетиране на свитъци за белова и листове за отговор с бланка, посочват от образователното министерство, предава "Монитор".

Половината от изпитите вече се проведоха, затова и част от сумата вече е изплатена. „Към настоящия момент са изплатени 185 099 лв. за държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване в 4-ти клас“, уточняват от образователното ведомство.

Всеки ден до края на седмицата предстоят и изпитите за 7-и и 10-и клас, на които ще се явят повече от 111 000 ученици. Националното външно оценяване по български език и литература е в сряда (16 юни), а по математика – в петък (18 юни). На 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание. НВО на десетокласниците ще започва в 8 часа, а за седмокласниците – в 9 часа.

Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от 10 деца. Подготвени са изпитни зали за карантинирани ученици. Към 15 юни в домашна изолация като контактни с болни са 16 седмокласници и 49 десетокласници.

На изпитите може да се ползва химикалка с черно мастило, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Ако ученикът е с нарушено зрение, са разрешени брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Националното външно оценяване на седмокласниците ще се проведе в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 деца. Изпитът за тях е в две части. В първата част в рамките на един час учениците решават тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

Още по темата

За първи път през тази година ще се проверят знанията и в 10-и клас. Изпит ще има в 999 училища за над 51 600 ученици. Те ще имат 90 минути, за да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

За да избегне технически проблем с изтеглянето на изпитните материали, два дни преди първия изпит Министерството на образованието и науката е организирало стрес тест. Всички училища, в които ще се проведат национални изпити, влязоха в платформата на МОН, свалиха изпратения файл и го разархивираха с паролата под него. В министерството не са постъпили сигнали за затруднения.

Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, в случай че ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа.

Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка. Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой прибира пари. Както и от редовната промяна в изпитния формат -ще трябват нови помагала по НОВАТА ПРОГРАМА!!!, съответно нови потребители и тлъста печалба. Същото е с учебниците - нови се хвърлят на всеки 4 години, защото пак някой трябва да прибере пари от отпечатването на нови. Кой?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2Да давам оценка на системата: 2ка Къде са ти образованите хора ? На всякъде във фирмите е пълно с хора НЕпрофесионалисти...да не кажа аматьори. Къде вадиш кадри да ги видя гн Даскал ?Единственият който вади кадри и тея кадри веднага си намират работа е Светлин Наков. Всичко останало сте балалайки от едно време напълно нефункциращи и само харчещи парите ми. Покажи статистика, колко процента намират работа след средно и каква е тя?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 Пинкооо аз не съм завършил българска филология. Не ми тряба да пиша перфектно. Трябва ми да имам работата в сферата, която работя. Такива запетайки, като тебе ходят бедни или берат ягоди някъде. Осъзнайте се вече с тая Стара култура. Роботите вече пишат, мислят и действат вместо нас. След 15г тея ученици, ще са в високо технологична ера, ще знаят запетайка, къде да слагат. Учете технологии младежи, не го слушайте тоя клоун
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безмислено харчене на пари,както и самите изпити
3
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 2 години
Както пишете и в самата статия - парите са и за пакетирането им на свитъци, което струва поне колкото отпечатването.
2
2
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
И ти даваш оценка на образованието? Мислиш, че си с по- големи знания от сегашните ученици? Пише се усъвършенстване, след "която правите" има запетайка - подчинено изречение точно от матурата за 7 клас, "има тире няма". Хайде "неставате"- слято да речем, че е случайна грешка. А ти ставаш ли бе? Че и оценки дава... Въздух под налягане!
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете си измислените матурите , изпити за светилници и подобни остарели неща . И дайте на децата адекватно образование свързано с бъдещето, което не изисква оценки, а учене и осъвършенстване. Тази методика, която правите е остаряла с има няма 50г. Абсолютно провалена и неработеща. Вижда се последните 30г от кадрите, които правите. НЕСТАВАТЕ ЗА НИЩО