България на първо място в ЕС по чуждестранни студенти по медицина

Професионалната реализация на завършилите също е висока
3 юли 2021 02:00, Ния Христова
37
България на първо място в ЕС по чуждестранни студенти по медицина
Снимка: Pixabay
Медицинските специалности са едни от най-желаните от кандидат-студентите. Броят на чужденците, следващи медицина у нас, е рекорден за Европейския съюз, а професионалната реализация на завършилите е изключително висока. 
 
Това стана ясно от изнесените данни на публичното обсъждане на проекта за Национална карта на висшето образование в България, предаде БГНЕС.
 
"Ако всички професионални направления имаха подобни характеристики, бихме казали, че характеристиките на българското висше образование съвпадат със социално-икономическите потребности и пазара на труда", отчете Георги Стойчев от „Институт Отворено общество“ – организацията, изготвила данните. 
 
В категорията специалности с най-високи показатели у нас попада и направлението архитектура.
 
Втората група са специалности, към които също се отчита голям интерес от работодателите, добра възможност за реализация с високи доходи, но сравнително нисък интерес от страна на кандидат-студентите. Типичен представител е математиката, която дава възможности за реализация почти като при информационните технологии, но малко деца желаят да я изучават.
 
В своеобразна трета група попадат направления с много висок интерес, но по-слаба реализация. Такава специалност е театрално и филмовото изкуство, където 100% от местата са заети. Някои от неприетите студенти дори отиват да учат в частни университети. Въпреки това обаче данните отчитат по-слаба реализацията на дипломираните в тази специалност.
 
В четвъртата група попадат специалности като икономика или бизнес администрация, които са толкова масови, че завършилите ги трудно успяват да се реализират в тези направления.
 
"Това обсъждане трябва да ни помогне да оформим крайния текст на картата. Тя представлява набор от обективни данни, взети от регистрите на МОН, от базите данни на останалите институции в България", подчерта пред участниците в дискусията служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Той подчерта, че данните ще бъдат разтълкувани от експертите и използвани за развитието на висшето образование в България.
 
"Основен акцент в тези данни е къде и как завършват ученици, които след това стават студенти, както и каква е реализацията на студентите, анализирана по висши училища, по професионални направления и по райони на планиране. За първи път имаме възможност да видим как се случват нещата в различните райони, съответно къде имаме концентрация на предоставяне на висше образование и къде имаме недостиг на възможности, както и наличие или липса на кадри за бизнеса, администрацията и социалните услуги", посочи проф. Денков.
 
В обсъжданията се включиха всички заинтересовани страни – съветникът на президента по образование и наука, представители на Министерския съвет, на няколко министерства, социалните партньори, работодателски организации, професионалния съюзи, както и от Съвета на ректорите.
 
По време на представянето на данните стана ясно още, че един от дисбалансите в българското висше образование е свързан с изградения капацитет за обучение на студенти в България. Висшите училища в България, според акредитацията, която са получили, могат да обучават 407 хил. студенти. Това е почти два пъти повече, отколкото е реалният брой на студентите у нас, които са около 216 хил. Експертите отчитат, че този капацитет не е разпределен според търсенето по различни професионални направления и специалности. Има направления, чийто капацитет е запълнен изцяло, но има и такива на под 30%. В много направления пък капацитетът е два пъти по-голям, отколкото е реалният брой на студентите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
От 14В случая става въпрос единствено и само за студенти от западна Европа.
24
2
 
4
 
! Отговори
мангела меркел преди 2 години
Днес един от най големите борци срещу терористичните организации еу,сащ,нато Джулиян Асанж навърши 50 години.
23
3
 
8
 
! Отговори
лекар преди 2 години
Ако сте пациент лежащ в болница то престоят ви ще е няколко дни.Но ако сте лекар или сестра там ще трябва да сте 40 години.Влезте в някоя средна по големина болница и огледайте стаите,тоалетните,храната на болните,коридорите.Така ще разберете защо никога и за нищо на света не трябва да позволявате на децата си,близките и познатите си да следват медицина!Мизерията и ужасите които ние преживяваме те не трябва да преживяват.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с чуждестранните студенти си беше така от едно време. Една монголка на времето беше скъсала нервите на професора по микробиология, но той все пак я пусна, но после скъса доста българки просто така защото се ядоса.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фармацевтичните факултети приемат магистри фармацевти но къде ще работят не ми се мисли, да не говорим че вече на всякъде произвеждат за по лесно и помощник- фармацевти. Но мисли ли някой къде ще работят тия деца не стига че ще имат някаква квалификация. Мислете преди да се записвате щото ние от опит ви казваме това, че е тежко да си образован но да не можеш да си намериш работа.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като въведат еврото което никой нормален човек не иска, да видим дали цените ще са ниски а стандартните прилични. Тогава хитрия Запад ще си вземе студентите обратно а ние ще гледаме умно но пък ще сме с некое евро в джоба да ге...
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото тук е най евтино да живееш и да си платиш обучението. И най лесно за чужденците да вземат диплома, която важи в целия ЕС. Тях не ги късат, за да не изгуби университетът парите . Това е.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрали са,че тук най-лесно се вземат дипломи.
17
2
 
8
 
! Отговори
Зор и мор преди 2 години
Онзи ден научих, че във Варна бъдещите медици от четвърти курс имат 9 - девет! - изпита през лятната сесия. Моята сестра, която завърши медицина още през соца, никога не е имала повече от 5 изпита в сесия. Явно напоследък идеята е покрай знанията бъдещите лекари да бъдат пресявани и по способност за оцеляване в нечовешки условия и претоварване. Който додрапа до диплома след такъв тормоз, ще може да се справи сам с епидемии от чума, холера и коронавирус едновременно.
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е да, защото тук яко продават дипломи. А във Франция ако те скъсат някой семестър, повече нямаш право да учиш медицина. Накрая тия с купените дипломи отиват по частните клиники, да ни изнудват и да ни вкарват в гроба.
15
4
 
3
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Като цялоДа продаваш "Образование" е Сладък бизнес.То е като Домашна Ракия на ДЕБЕЛИ ЦЕНИ.СЛАДКА работа...Ама съвсем Скоро ще ни направят ПРОВЕРКА.И ЩЕ НИ ВКАРАТ ????...И ШЕ СТАНЕ СКЪПО - И НЕКАЧЕСТВЕНО.ТО И СЕГА Е НЕКАЧЕСТВЕНО...ДЕ АМА ПОНЕ Е Евтинджос...
14
5
 
3
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Набора От 2000г насам е 50хил.Те имали 216хил.СтЮдентИ !!!!!?????4 год. ВИШУ х 50хил. = 200хил. Имали били място за 407хил.Така....проста сметка:Значи- Умните деца(с Бг проиЗход) са в Чужбината.Умните деца (с Тюркиш-Ленгуич) учат ТУк но 99% бачкат в Истанбул.Значи тук обУЧаваме:-Сев.Макета(дошли за паспорт и Китап.)-Молдова/дошли за паспорт и Китап-Сирийци....АфриканциУкраинци.-Гърци...те па за по-евтино и така..
13
3
 
9
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 2 години
Не защото науката ни е много развита, а защото е най-евтино...
12
2
 
7
 
! Отговори
факт преди 2 години
Още през 80-те години на миналият век като бях студент са ни казвали,че най много студенти на глава от населението има в САЩ!Вярно е обаче,че в Плевен има японски студенти по медицина.Както и такива от други страни.Но Плевен случи на хора.Ректорите на института там-професор Горчев и след това професор Томов са изключителни хора и тяхна е заслугата!
11
6
 
5
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Пускам ви проста равносметка - идва една морава, инак от UK, да доучва тук в Плйейн или Берое. По правило, в ЕС цените за образование са усреднени, абе, при всички случаи, адски на далавера... От там уникалните плюсове - тройка за 200е, забрави за учене изобщо, кокa и всякаква дрога на смешни пари, гюбеци до сутринта, евтина храна, поддръжка, дрехи, name it... Накрая - световно призната диплома, а милата едвам научила че стетоскопът не мери температура. Ми, как да не сме горди, нация научна сме.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евтино е затова идват много студентк. Даже, както ми разказа една брокерка на недвижими имоти, родителите на някои им купуват и апартаменти в София. Разбира се, че сме на първо място, на глава от населението е направена класацията,иначе не виждам как ще имаме повече чуждестранни студенти от Германия например. За страна с нашата територия, медицина се учи в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото тук с плащане си вземат изпитите и без много да се напъват.Запознх се с едно момиче от Кипър дошло тук да учи, каза че преподавателката им е предложила апартамент под наем и който го наеме има минимум 5. Коментар нещо?Направо сме по зле от Сомалия
8
7
 
3
 
! Отговори
Бжц преди 2 години
Ех, мечти. Западна европа е препълнена със студенти от цял свят. И говорим за държави 10 пъти по-населени. Как я измилихте тази глупост?
7
6
 
15
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
Леко в статията не се споменават реалностите обаче. След като имаш бакалавърска степен, магистър можеш да станеш във всяка страна на ЕС. Понеже медицинското образование е скъпо и трудно много кандидати за магистри идват при нас където освен че е лесно да завършат, също и таксите са символични. На хората им трябва кетап за магистър. Що да се хабят в Германия или Великобритания като може и по-лесно. Пък ние нека си мислим, че сме голЕма работа.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таксите са по-ниски, затова. Ако пък са с двойно гражданство, едното от които българско, таксата пада наполовина, пълно е с македонци и турци. Освен това не държат приемни изпити, плащат и учат. Може и някой изпит да си купят, на запад това няма как да стане.