Денков: Поразен съм, когато някой бодряшки каже: "Тестове има, тръгвайте!"

Това е последният "първи учебен ден" за тази година, отбеляза той
6 дек 2021 10:26, Ния Христова
25
От днес всички ученици отново се връщат в клас. Това е възможно след доставката на достатъчно щадящи тестове за всички.
 
"Необходимо е да има регулярни доставки, които стигат за всички желаещи. За тази седмица има, ще ни докарат до средата на седмицата и още 350 хил. теста. Надявам се заедно с тестовете в склада, които са 80 600, да успеем да стартираме и следващата седмица. Този път се надявам това да е последният първи учебен ден за тази година", заяви служебният министър на образованието акад. Николай Денков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
В столичното 107 ОУ "Хан Крум" тестването на големите ученици преминава добре. Регистриран е обаче и един положителен тест – на шестокласник.
 
"Това е първият ни случай от началото на тестването. Медицинският фелдшер го изпрати вкъщи, като родителите ще ни информират допълнително след PCR тест", обясни директорът Данко Калапиш. 
 
"Този път имаме надеждата, че ще продължат регулярно доставките на тестове, за да продължи присъственото обучение. Допреди имаше такива очаквания, но с изискването да има тестване два пъти седмично се оказваше, че няма достатъчно тестове", посочи акад. Денков.
 
Просветният министър изтъкна два проблема между Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.
 
"Когато се вземат решения, се оказва, че не участват представители на МОН. Първото, което трябва да се промени, е когато се обсъждат – да участва такъв човек от нашето министерство", изтъкна той.
 
"Поразен съм, когато някой излезе и каже бодряшки: "Тестове има, тръгвайте!", а в реално време се оказва, че тестове няма. Тук има изключително важен комуникационен проблем. Дори бях помолил да не казват нищо за нашата система, но и това не помогна", добави министър Денков.
 
Той се обърна с призив към родителите е: "Пуснете децата в училище, с тези тестове е безопасно. Знаем, че не можем да удовлетворим всички, но това е решението до момента".
 
"Ако има нещо фатално, това са децата, които напускат училище. А те не са толкова много в големите градове, където е най-големият натиск от родители. 37% от децата в ромските училища не влизат в клас", изтъкна образователният министър.
 
Акад. Денков обясни и за спора между МОН и МЗ, като подчерта, че МОН няма законово право да поръчва тестове.
 
"Какво е системното решение? Не може да зависи от това кой е министър, а да има правила - когато се обсъжда това нещо, да има представител на образователното министерство", категоричен бе просветният министър.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм поразен от наглото изчезване на едната фирма доставчик на тестове.Дано да дойде скоро времето да разказвате в следствието как са разходвани 13 те милиона за закупуване на тестовете с плюнка и още други далавери.
21
1
 
4
 
! Отговори
Что означает бодряшк преди 1 месец
Слово бодряшка имеет такое значение: - рус. блюдо из гречневой муки и простокваши.
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз съм поразен, когато някой бодряшки каже: "От утре всички ученици в клас с тест-плюнка, само ваксинираните-без тест". Ваксинираните да не би да не разпространявят вируса? И защо не се придържате към плана за ротации за червени зони?Цяло лято експертите ви се стараха да направят този план за намаляване на разпространението на вируса,сега плана го забравихте и пускате всички големи ученици дори в тъмночервени зони.И днес бодряшки плюем,супер гледка беше само плюнки и лиги.Егати образованието!
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А не е ли редно да дават зелен сертификат за заведения, кръчми и Молове за 5 дни с тест с плюнка??? Защо за училищата да може/теста ги правел безопасни зони/, а за заведенията и Моловете да не може??? Това не е ли дискриминация???
18
3
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Ясно е,че има конфликт между Денков и Кацаров.Денков остава в новото правителство,Кацаров напуска и явно това е причината.
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хората мрът без достъп до здравни услуги поради липса на финансиране, надяват се на дарения и правят невъзможното да получат адекватно лечение в чужбина. В същото време се раздават милиони за безмислени тестове. Как не ви е срам бе.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Поразен съм, когато някой излезе и каже бодряшки: "Тестове има, тръгвайте!", а в реално време се оказва, че тестове няма. --------- всичката им работа на хунтата е такава! Все някой друг им е cpал в гащите :)
15
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя само хленчи! Все едно Кацаров му е началник. Някой да подсети Денков, че и той също е министър и с Кацаров са равностойни!
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков и този път ли с МЗ ще се оправдавате и този път ли Кацаров ви е виновен, че не спазвате плана за действие по време на извънредна обстановка?
13
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо децата със сертификат и ваксина в училищата са освободени от тест за ковид? Министър Денков гарантира ли на останалите деца в класа, че тези които са освободени от тест не са заразоносители и няма да разпространят вируса на останалите в класа, които правят тест?? Защото ни убеждаваше и гарантираше безопасна среда?!
12
6
 
27
 
! Отговори
Кацаров пред БНР преди 1 месец
Денков ти си бита карта! Муааахахаха!
11
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като тестовете с плюнка осигуряват безопасна среда за повече от 168 часа би било редно да се въведат и ползват навсякъде. Кина молове, ресторанти и т.н. , защото за посещаване на гореизброените честа изискват тест от сертифицирана лаборатория и то вали доста му е само 48 часа. Да почнем да плюем, да подипишем по една декларация и да си живеем живота.
10
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези тестове само доказаха, че се харчат пари абсолютно безмислено !!!
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като неспециалист, но родител -доброволец в тестването, мога да ви споделя че т. нар. "тестване" е пълна пародия. Освен това и самите тестове не са подходящи за целта, която трябва да изпълняват. Много висок % на фалшиво отрицателни резултати и то в активната фаза на заболяването. Накратко казано, подигравка за милиони.
8
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне веднъж се дръжте достойно и не си прехвърляйте топката. Има си ясни правила- над 500 на 100000 заразени, учениците минават онлайн. Като спаднат под 500 се връщат на ротационен принцип и под 250- всички в клас! Без да се намесват тестове, да се противопоставят училища и да се харчат толкова пари за тестване, което не се прави от специалисти и е ненадеждно!
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Силистра е в жълтата зона. Има професионални гимназии само с по два класа присъствено. Директорите назначени от ГЕРБ са със закачен медал(за некадърност) на ревера си.
6
5
 
24
 
! Отговори
Darth shadow преди 1 месец
тестовете са предтекст, за да подложат децата на боцкане с тези отровните ваксини, генетични необратими мутации в следствие на ваксините..
5
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаше план: над 500 на 100 хил.- децата онлайн, между 250-500 децата да се обучават на ротационен принцип, под 250- присъствено без тест, КОЙ и ЗАЩО не спази този план, в сряда имаше заповед от директорите за ротация, в четвъртък децата започнаха на ротация, а в петък-директорите издадоха нова заповед за "всички на училище с тест". КОЙ промени заповедта от сряда за ротация и ЗАЩО, някой ще обясни ли и има ли изобщо някакво логично обяснение за създадения хаос в момента????
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
много поздрави от Стойчо Истината за МОН
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя все плюе по телевизиите нали сте министър ,е кой ти е виновен ,Кацаров ли!!