»рена јтанасова: ”чебната година тр€бва да бъде по-дълга

Ѕез повече политика в училищата, програмата отказва децата да учат
11 мар 2022 10:13, јниси€ »ванова
41

"Ќ€ма съмнение, че учебната година тр€бва да бъде по-дълга. ƒали ще дадем време за повече ваканци€... —тои големи€т проблем, че учебното време с това учебно съдържание е недостатъчно. ”чебните програми са направени тежки, неразбираеми за децата и ги отказваме от училище. “р€бва да остане по-дълго време за упражн€ване", об€сни »рена јнастасова, председател на  омиси€та за наука и образование в парламента, в "Ѕългари€ сутрин".

“€ не вижда проблем дали учебната година ще започне на 1, 7 или 15 септември. » отбел€за, че у нас има силна емоционална привързаност към датата 15 септември.

ѕо думите ѝ разликата с ≈вропа е над 2000 учебни часа, а нашите деца учат най-малко, както показа вчера и статистиката на ћќЌ

ј преди дни парламентът прие на първо четене промени в «акона за предучилищното и училищното образование, които цел€т деполитизиране на системата. “екстовете изрично забран€ват осъществ€ването на политическата и партийна дейност.

"ѕреди 4-5 години не усещахме липса на такива текстове в закона. Ѕила съм 27 години в училище, не ми е минавало наум през работно време да събирам учителски€ колектив, защото н€кой кандидат за народен представител иска да се среща с т€х, или н€кой иска да раздава листовки в училище. Ќо това стана практика в последните години. Ћично съм подавала сигнали в ћќЌ. ѕо€ви се предизборна реклама на директор на столично училище в електронни€ дневник на училището.  андидат за народен представител организира в училище в Ўумен футболен мач в предизборна кампани€", об€сни »рена јнастасова, председател на  омиси€та за наука и образование в парламента, в "Ѕългари€ сутрин".

»звършени са проверки по време на служебното правителство, но е липсвал текст, по който провинилите се директори да бъдат санкционирани, стана €сно от думите на председател€ на  омиси€та по образованието и науката в 47-ото Ќародно събрание.

"Ќ€ма ограничаване на изборни права. ѕри изпълнение на своите функции н€мат право да налагат политически пристрасти€. ѕрез работно време и на работното м€сто н€маш право да правиш това, което не е записано в тво€та длъжностна характеристика", подчерта јнастасова пред Bulgaria ON AIR.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


41
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
36
2
 
18
 
! ќтговори
цитирам преди 2 години
¬ уч. тетрадка по истори€ за 5 клас стр. 50 съставител€т е написал "животновъдци". ¬ уч. тетрадка по литература за 5 клас е зададен въпроса "ѕо какъв начин се е изградила народната представа , че хайдутите са отмъстители за несправедливостта и злината? ƒетето отговори "по добър начин". ѕравописни грешки, неправилно формулирани въпроси и т. н.Ќ€ма защо да се увеличават учебните дни. ƒа се оправ€т учебниците и помагалата към т€х.
35
2
 
24
 
! ќтговори
ћалко инфо преди 2 години
за тези, които обичат да надничат в чуждата паница. ”ч. година за 4, 5 и 6 кл. свършва на 15 юни, а за 7 - 11 кл. на 30 юни. ѕосле започват съвети, отчети, консултации и летни училища, н€кои ученици имат изпити, записват се нови ученици, изпращат се доклади до ћќЌ и –”ќ и т.н. » най-късно в кра€ на август учителите се връщат на работа, защото от 1 септември почват пак съвети за новата уч. година. “а ако си мислите, че ц€ло л€то си веем raщитe и само вие работите, дълбоко се лъжете.
34
0
 
5
 
! ќтговори
ƒо 34 преди 2 години
Ћеле, човече, за теб тези 2000 допълнителни часа н€ма да са ти достатъчни.
33
6
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
јман от ***, по дълга учебна година н€ма да реши проблема в образуването ни. “р€бва да се разгледа учебни€ матер€л в ≈вропа децата от 1 до 5 клас учат във вит на игри а след това почват по степенно да навлизат, а тук в 5 клас решават слажни задачи и тн. ј в 7 клас натам не се учи нища ново а се повтар€ наученото от 1до 7клас. ј *** със по сложен език
32
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
—тува ми се, че единственото по-дълго нещо тр€бва да е на г-н јтанасов!
31
0
 
12
 
! ќтговори
‘акт преди 2 години
“а€ съсипа 125то
30
10
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ћогат да започнат уч. година на 10.09. и да приключат на 30.07. “ова са 20 дена повече.
29
2
 
18
 
! ќтговори
–одител преди 2 години
2000 учебни часа разлика с ≈вропа????? ƒа сложим 250 работни дни годишно значи децата тр€бва да имат всеки ден допълнително още 8 учебни часа. јз ли тр€бва да се върна в първи клас или госпожата
28
2
 
20
 
! ќтговори
ƒо 12 и 15 - Ќе се преди 2 години
изказвайте неподготвени. ”чителите не започват работа на15 септември, защото подготовката на учебната година изисква време. » проблемът е същи€т, както с учебното съдържание - документаци€та, ко€то се изисква, е пълна с излишни неща. Ѕюрокраци€та в образованието е камък на ши€та учителите, посто€нно се пишат доклади, отчети, планове... » то не в учебните часове, а след приключването им. ј през ваканциите се дават дажурства, така че от "3-те месеца" остават доста дни, които не могат да се ползват
27
0
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
Ќе ви ли писна от натегачи, драпащи за кокал и готови на всичко, за да додрапат?
26
5
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ћного родители искат училището да остане на ниво детска градина или забавачница.
25
2
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
 акво търси полици€та в училищата? Ѕивши преследвачи, съгледвачи и доносници ли ще отглеждате? ”чители и директори назначавате по партийна принадлежност. ѕри √≈–Ѕ полици€та и прокуратурата влезе в училищата и даже възхвал€ващи стихове започнаха да пишат. Ќе се правете на "не чул, не вид€л". »маше инфо, че при едни протести сте събирали родители в училищата да ги "съветвате" да не участват в протестите.
24
1
 
23
 
! ќтговори
√роби “аласомо преди 2 години
“ребе да си много глъв управл€ващ, за да не съкратиш ненужното и безсмислено тежко учебно съдържание, което започва още от предваритъелните групи и продължава в началните класове! “очно този период и това учебно съдържание убива желанието на децата да учат и интереса им към училище. — терор, какъвто е удължаването на учебната година, те още повече ще намраз€т училището! ј ние, родителите, вече го мразим! «ащото ти€ гълваци съвсем не разбират, че учебни€т процес пр€ко задължава родителите!
23
4
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
Ќашата система върви с частните уроци- задължително! ¬ училище повече контролират знани€та и изпитват, но практически не се преподава. ѕреподават за 10 мин в кра€ на часа, в който са изпитвали и после децата не са разбрали материала и не се справ€т без частни уроци! „астните уроци об€сн€ват материала! «атова да извад€т по един чек на дете за семействата с по 500лв. вътре и да помогнат. Ќ€мат нужда от чекове в —ћ√ и Ќ≈√, но за другите низши училища е мъка...
22
0
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
≈ми направете € ц€ла година без прекъсване.
21
1
 
28
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ћного точно - с това учебно съдържаение. “р€бва да промените учебното съдържание, което е наистина малоумно, а не да удължавате учебната година. ”чебниците, освен че са пълни с откровени глупости, са и претъпкани с ненужна информаци€. ƒецата са непрекъсно в училище, а не зна€т елементарни неща. Ўирещата се неграмотност изобщо н€ма да коментирам. јман от "гений".  олко дълга тр€бва да е учебната година, за да научим например, че в мн. ч. е "ии". Ќаправо направете 1 учебна година 2 календарни.
20
1
 
36
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
«ащо ни е по-дълга учебна година, като децата скуча€т в час? ƒали ще е от 1 септември или от 15 септември - все едно е , все ще лапат мухите и ще им запълвате времето с глупости. Ќаправете програмата по-интересна, обособете клубове по интереси, въведете повече проекти, мотивирайте ги да учат повече защото искат, а не защото ги карате :) » ще научат повече без да е нужно да сп€т в час с 2 седмици повече.
19
0
 
20
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
“ъ п о тии! ¬ една празна глава. ¬ много празни глави! ѕроблемът не е в количеството, а в качеството - на програми, на учебници, на преподаватели, на контролни органи, на органи на управление. “ова са ни дефицитите. ƒецата са празна книга, ко€то става такава, според това кой и какво пише в не€. ј не колко време н€кой драска глупости.
18
0
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
јко ще и никакви ваканции да н€ма-това е без значение.  ачеството н€ма да се промени с тези учебни програми, пълни с безсмислен баласт и празни откъм полезно съдържание. ƒокато в ћќЌ и –”ќ-тата работ€т калинки, които нищо не разбират от образование и детска психологи€,докато директорите на училища са окопани на длъжностите си и са безмандатни, докато не се направи €сно обследване за пропуските на учениците и €сен план за т€хното "запълване" е безсмислен дебат за продължителността на уч. година.
17
0
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо 15 » с право! «ащото това решение е глупаво и е поредното, с което искаме да се направим на по-евтопейци от европейците. » какво ще спечелим от това? Ќ€какви безполезни хорица от поредното ни безполезно правителство ще отчетат дейност?