Гражданско образование в клас - инструмент за защита на демокрацията

"Имаме разколебано отношение към демокрацията, коментира доц. Гълъбов
11 авг 2022 17:37, Петя Славова
10

За две години проектът за гражданско образование е обхванал стотици учители и ученици, които са започнали работа по развитието на знания и умения в тази област.

Идеята е гражданското образование да се използва като инструмент за защита на демокрацията. То е част от темите в рамките на Националната инициатива на фондация "Европейски институт" "КЛАС [Критични:Любознателни:Активни:Смели]", която цели насърчаване на гражданското образование и медийната грамотност на ученици от горните класове.

"Доброто е това, че вече от една година в българското средно образование беше въведено гражданско образование. В 3 и 4 клас има предмет "Човек и общество", втората половина на 10 клас - "История и цивилизация", има една малка част от учебното съдържание, която е за България след 1989 година. Но всичко това като промени ще започне да дава резултат след време", каза политологът и социолог доц. Антоний Гълъбов.

Той поясни, че гражданското образование у нас е въведено след края на Освобождението.

"Имаме 30-годишен период от време, в който българските ученици нямаха систематизирано обучение по гражданско образование. Ние имаме традиции на гражданско образование до 1944 година. От части то беше подменено по време на тоталитарния режим. През тези 30 години, въпреки усилията на много колеги и екипи, инициативи, не успяхме да постигнем резултат", допълни доц. Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него големият проблем е, че през последните години имаме разколебано отношение към демокрацията.

"Ако в западните общества то е резултат на друг вид процеси, то при нас е още по-сложно, защото се оказва, че демократичните ценности, правата на човека са разпознати от по-млади хора, с по-високо образование, с по-високи доходи. Имаме и много силна тяга към авторитарен режим", коментира политологът.

Доц. Антоний Гълъбов сподели, че учениците от по-високите класове подхождат със скептицизъм към изборите: "Разбирането от това, че изборите са предварително определени, за това, че от личното ни участие не зависи нищо. Дигиталната трансформация променя знанието. Този млади хора са потопени в един информационен поток, от който имат все повече информация и знаят все по-малко."

И добави, че само около 20% от пълнолетното население на България е чело Конституцията ни.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Джендъраст преди 1 година
Браво! Тоя предмет е пропаганда на либерастията! Държавата ще ви възпитава децата в новите "ценности"!
9
0
 
0
 
! Отговори
Учителката преди 1 година
Часовете минават съвсем формално, никой не го взема сериозно.
8
0
 
1
 
! Отговори
Intel Inside преди 1 година
Абсолютно безсмислен предмет, с който се опитат да прокарват "демократичните" ценности, на които всички отдавна се нарадвахме.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В центъра за обучение на учители в Банкя този гербав слуга обучаваше даскалите на герберизъм, а не на гражданско образование.
6
0
 
4
 
! Отговори
*** преди 1 година
въпрос какво е демокрация и демократични ценности това е нож с две остриета, а чрез метода прозореца на овъртон могат да вкарат каквото си поискат за ценности все същите сбърканяци разнополови и безполови..
5
0
 
8
 
! Отговори
666 преди 1 година
Всички тези проекти в МОН, никого не обучават в нищо. Вземат се едни милиони от ЕС за нищо правене, губят времето и на учители и ученици.
4
0
 
8
 
! Отговори
777 преди 1 година
Страшна тъпотия, лишена от всякакъв смисъл.Да не споменавам скуката.
3
0
 
8
 
! Отговори
Всичките нпо-та преди 1 година
вън от България! Долу ръцете от децата ни, либерасти!!!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това българска телевизия ли е?! Какви са тия препратки към окрайна?! Остава само амебата да се появи и идиотизма става пълен...
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прилича на инструмент за промиване на мозъци. Но 10 клас май е късно. Виж 3-4 клас е добре за да насаждат либерастки "демократични" ценности.