Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?

Твърди се, че олигархът Пригожин е загинал
15 авг 2022 16:00, Нели Христова
340
Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?
Снимка: Twitter

Заради нелепа грешка от страна на руски влогър Украйна удари военната база "Вагнер". Пропагандаторът Сергей Среда, наричан в Русия "военен репортер", публикува онлайн снимки миналата седмица на себе си в базата, на които се ръкува с олигарха Евгений Пригожин, собственик на “Вагнер”. Зад тях се забелязва табела, от която става ясно, че адресът на базата е Мироновская 12, Попасна.

Твърди се, че Пригожин е загинал в атаката.

За атаката в Попасна съобщи Сергей Хайдай - украински губернатор на Луганска област. Ударът е потвърден и от няколко прокремълски военни репортери.

Броят на жертвите не е ясен и подробностите остават оскъдни. Снимки, за които се твърди, че показват щетите, бяха публикувани в Telegram.

Групата "Вагнер" е свързвана с редица военни престъпления. Тя беше разположена в Крим и района на Донбас в Украйна през 2014 г., когато подкрепяните от Кремъл сили изтласкаха украинските войски от райони, които по-късно обявиха за част от Русия.

Части на "Вагнер" са изпратени и в Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република.

Кремъл не признава съществуването на Вагнер, но западното разузнаване свързва групата с Евгений Пригожин - наричан "главният готвач на Путин", тъй като неговият кетъринг бизнес отдавна е помагал на президента Владимир Путин и въоръжените сили.

Пригожин, подобно на много други руски служители, е под западни санкции.

Вагнер е известен като ЧВК - частна военна компания. Но войниците са спонсорирани от държавата наемници, които действат в интерес на Кремъл, твърдят западни експерти. Те са обвинени в многократни военни престъпления и нарушения на човешките права.

В Telegram губернатор Хайдай написа, че украинските сили са "ударили вражески щаб, чието местонахождение  е установено благодарение на руски журналист".

"Този ​​път успешният удар разруши вчера щаба на ЧВК "Вагнер" в Попасна", съобщи той. Той добави, че "броят на загиналите се изяснява".

Попасна се намира точно на юг от Северодонецк в Луганска област, която руските сили сега изцяло контролират след месеци на ожесточени битки и огромни разрушения.

Друг прокремълски военен репортер, наречен Котенок, написа в Telegram: "Беше нанесен удар по една от локациите на ЧВК "Вагнер" в Попасна. Източници в Донбас потвърждават това. Вероятно "Химарс". Украински източници съобщават за смъртта на Пригожин – ние не потвърждаваме това."

Украинските сили вече разполагат с няколко американски Химари (артилерийска ракетна система с висока мобилност), които изстрелват ракети, способни да поразят руски цели далеч зад фронтовите линии.

Украинският депутат Олексий Гончаренко написа във Facebook: "Няма вече щаб на Вагнер в Попасна. Благодаря ви, HIMARS и въоръжените сили на Украйна!"

Някои украински доклади замесват Вагнер в пожара в затвора Оленивка на 29 юли, който уби десетки украински военнопленници. Русия обвини украинските сили, като каза, че те са обстреляли затвора, на около 20 километра от Донецк. Обстоятелствата около ада остават неясни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
1
 
! Отговори
До 228 преди 1 година
А задчерноморските никога дори не са си отивали !
216
7
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Вагнер замина. Руснаците бягат от Крим и Херсон. Днес са утрепали и най-довереният на Кадиров, а утре и него ще заличат
215
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пирова победа. Очаквано все пак САЩ и Запада такива пари и оръжие дадоха на Зеленски. Цялата Соррос пропаганда работи за него и той да каже нещо по въпроса. Руснаците са в тупик но и те ще се съвземат. Хубавото тепърва предстои.
214
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задокеанските трролове пак се домъкнали.
213
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е било уловка бе mъпунгери. HMRS na kino.
212
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kolko gnusni nechta ste napisali sorosoidite Za pari dano vi presednat , nie vi sajaliavame jalki ste.
211
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубава новина ама фейк.
210
9
 
15
 
! Отговори
Мототехника преди 1 година
Всеки убит руснак = нова лада за вдовицата.
209
6
 
24
 
! Отговори
Oto Schulz преди 1 година
Та Какво стана с блицкрига? Нещо забуксува по нанагорнището. Що тъй ***, Пенке?
208
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Блогърът издал Влогърът. Голем майтап другаре - и укронацистите ударили укрофашистите. Lol
207
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надлъгването продължава
206
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поправка, 16 химарс
205
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна са изпратени точно 14 химарс системи, но руснаците всеки ден поне по 5 се хвалят, че са унищожили ;ддд Вече сигурно са около 200 унищожени по техните думи, а Путин еййййй такава риба хванал оня ден ;д
204
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задокеанските трролове пак се домъкнали. Ура !!!
203
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди войната тука украин ските драскачи не бяхте чували за Украйна. Но какво ли не прави човек за пари. Долна и *** е човешката природа. Продава майка си и баща си и вместо слава на България почва друга страна да слави Слави...
202
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До видинчанин до 157 - Ти *** в Рашистан да видиш какви пътища има извън Свети Сталинград и Мацква. Дори съветски танк не може да мине през тях.
201
5
 
4
 
! Отговори
Ненормален преди 1 година
Майкааа. Пак ли ни удариха, нихната...
200
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са много точни убили са и плажуващи в Одеса. Предварително подготвения кадър е повторен и изпратен в канала а на него с гордост пише: "Хуевая Одесса" ! Браво на украинците ! Без коментар. Нямам думи.
199
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пировая победа. Поедете на хуi ! Опять поговорим.
198
5
 
4
 
! Отговори
видинчанин до 157 преди 1 година
Путин е преценил,че тук пътищата са много лоши а и нашите роми какви са стоманолюбци още на зелено ще му продадат танковете за скрап.Освен това стандарта за домашна ракия тук е 60%,а не като в Русия-40%. След 200 грама ракия танкистите са дали Shut down!Restart-на другият ден следобяд!Обаче в Украйна явно водката е слаба и много малко руски танкисти се напиват!Украинците трябва да научат как се прави истинска ракия-65% и като отлежи 3 месеца,ако дотогава не се изпие- 60%.