Какви са позитивите и негативите от видеоигрите при децата?

Между 8-9 часа на седмица те прекарват в игра пред екрана
Обновена: 14 сеп 2022 15:30 | 14 сеп 2022 15:22, Анисия Иванова
5

Какви са причините децата да играят видеоигри и какви са позитивите и негативите от тях?

"Видеоигрите имат положителен ефект върху своята публика и ние ги наричаме публика, защото стара въпрос за подрастващите поколения, които започват своя социален живот през игри. В България ние нямаме такова проучване, затова планираме да го направим със съдействието на много партньори", каза провеждащата проучването за влиянието на видеоигрите върху децата Петя Колева в студиото на "България сутрин".

По думите на собственика на студио за видеоигри Юрий Попов болшинството от игри могат да бъдат използвани с образователна цел и важното е как се използват.

"Ние сме изготвили множество обучение, които са на базата на игровизацията и помагат на децата да вникнат в материала по-лесно изцяло чрез игри. Този метод развива личностните и бизнес уменията. Все повече игри могат да бъдат ползвани генерално в образованието в училище", допълни той.

"Между 8-9 часа на седмица децата прекарват времето си в играене на видеоигри. Според много родители това оказва положителен ефект. Родителите също играят видеоигри със своите деца. Това изгражда по-добра връзка между поколенията и връзка в семейството. В света има негативно мнение за видеоигрите, но това е, защото дълго време са правене проучвания с хора, които не са добронамерени играчи. Има игри, които показват как се справя детето при раздяла на родителите, например", посочи провеждащата проучването за влиянието на видеоигрите върху децата Милена Бербенкова пред Bulgaria ON AIR.

Мнението на Колева е, че игрите не са част от лошото минало, а са част от по-доброто бъдеще. "Видеоигрите вече са навлезли в нашия свят, дори в работата и ни помагат да се справяме даже по-добре", смята Бербенкова.

"Има деца, които прекарват твърде много време в играене на игри и това няма как да е полезно. Прекомерната консумация на видеоигри може да показва някакъв сигнал за проблем при детето, а не той да е причинен от видеоигрите", заключи Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Позитивите са, че развиват логическо и стратегическо мислене, свикват с новите технологии от малки, както и с английския език (поне отчасти), защото комуникират помежду си, дори и международно. Ако са толкова часове седмично, няма нищо прекалено. Добре е да се редува с учене, спорт и излизане на открито. Все пак не става и всеки ден по 10 часа на площадките около блока (от обяд, та до късно вечерта)...
3
0
 
7
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Какви са тия 8-9 часа на седмица, това са сигурно разни мобилни циркови игрички, които нормален човек не би погледнал дори пари да му дават. То само новия Асасинс Крийд Валхала е 150 часа кампанията, какви 8-9 часа на седмица, то аз като възрастен играя поне 20-30 часа на седмица :D
2
1
 
10
 
! Отговори
Аматьори... преди 1 година
Аз толкова играя за ден!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С чук можеш да построиш къща или разбиеш глава. Зависи от човека как ползва един предмет. Игрите, както всяко друго нещо имат различен ефект върху индивидите които ги ползват. Най-доброто което можете да направите е да насочите интересите на детето към игри които ги развиват.