Учители подкрепят въвеждането на оценка за дисциплина

Предстои обсъждане
26 яну 2023 11:41, Росен Стойчев
34
Учители подкрепят въвеждането на оценка за дисциплина
Снимка: БГНЕС

В училище да се въведе оценка за дисциплината, която да влияе при формирането на бала при кандидатстванеq uакто и да се поощряват партниращите родители. За това настояват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". съобщи БНТ.

Гицка Харизанова е дългогодишен преподавател по български език.

Още по темата
Работила е с деца на различна възраст в няколко училища в Русе. Казва, че дисциплината е важен компонент от обучението.

"Според мен е крайно време да има такава оценка, защото има много фрапиращи случаи – ученици, които се държат арогантно, които издевателстват над съучениците си, които пречат на пряката работа на учителите и се смятат за недосегаеми, и срещу тях много трудно могат да се вземат някакви рещения. Ако родителят не обедини усилията си с тези на учителя, заедно не работят в една и съща посока, няма как да се постигнат добри резултати и тогава санкциите няма как да изиграят тази роля", заяви Гицка Харизанова – преподавател по български език и литература.

Даниел Акъллиев има две деца. Според него оценката за дисциплина ще е оценка едновременно на детето, на родителя и на учителя, защото това е процес. Но дали тя ще окаже въздействие върху поведението на детето зависи от много фактори.

"Викали са ме в училище и то неколкократно, но след съответен разговор вкъщи с детето определено се получаваше корекция", казва той.

Освен начина на взаимодействие между учители, родители и ученици, според Гицка Харизанова, трябва да се преосмисли и системата за финансиране на училищата.

"Тази криворазбрана практика – парите да вървят с ученика. Голяма част от тези ученици, които нарушават правилника на училището, не се наказват или родителите завеждат дела", Гицка Харизанова – преподавател по български език и литература.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: училищеоценкаученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
8 преди 1 година
Това са учители от вчерашния ден на българското училище!
27
0
 
5
 
! Отговори
Алек преди 1 година
Напълно съм съгласен! Не е добре келеметата да имат правото да пилят нервите на учителите, докато учителите да не могат дори и един шамар да му ударят.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм за . И съм инициатор на това. Аз говорих с много учители за това. Иначе е трудно да се реагира.Учителя не може нишо да направи срешунарогантния ученик.Тезо с лоша дисциплина ще срават работници,дърводелци и друго в сектора на трудещите и не бива да взимат вишо образование.Няма как хора както Костаинов и Джамбаски да стават вишисти.
25
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А оценка за работата на учителя кога? И да е вързана със заплатата :)
24
0
 
17
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Всички го подкрепяме,но не е по плана за опростачване на българите,така че няма да стане
23
0
 
10
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Ами тези които изобщо не ходят на училище как ще ги оценят
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SDFSDD - Възпитанието не е работа САМО на родителите, макар че им е една от главните задачи, възпитанието е комплексен процес, вкъщи възпитават, училището възпитава, обществената среда възпитава.
21
0
 
5
 
! Отговори
SDFSDD преди 1 година
До Рендето Ей, да ти каже батко ти. Възпитанието на децата е работа на родителите
20
0
 
10
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
Във Финландия 10000 евро за родителя ако детето не посещава училище и е побойник
19
0
 
16
 
! Отговори
Рендето преди 1 година
Ква дисциплина, кви 5 левъ, бе! Я се поразкарайте из даскалто по големите градове - на 13-14 години вече се е.т, че и о.гии правят, пушат, пият и се дрогират, дори вече се и убиват! Късно е чадо!!!, мандалото хлопна!!!!!! Изтървахте питомното, ха сега, гонете дивото!
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се наложат строги правила в училище със съответните санкции, за учениците има надежда, но за някои родители и учители едва ли. Първите вече са изпуснати, а на вторите мястото не е в училище, но извеждането им от там няма да стане лесно и бързо.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно и крайно наложително е да се върнат строгите правила в училището от времето на Соца. Упеници идват надрусани , пияни в училище и учителите нищо немогат да им направят.
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая българска черта да унищожиш нещо работещо и след време да почнеш борба за връщането му не знам каква е. Така разсипаха какво ли не, висшето авиационно училище в Д. Митрополия, сега го възстановяват, след като базата му заприлича на бомбардиран от Путин украински град. Това приемственост и да надградиш, за да продължиш, явно не е популявно от нас. Да преливаш от пусто в празно е някакъв национален спорт май. Политиканите в НС всеки ден ни го демонстрират.
15
1
 
30
 
! Отговори
учител ветеран преди 1 година
най-голямата грашка на новото демократично "образование" е: ученикът винаги има право, учителят никога няма право!.....децата не са виновни - виновни са "демократичните " ни управници!
14
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЕ ТЕ УЧИТЕЛИТЕ ПУШАТ НА ДВОРА ЗАЕДНО С УЧЕНИЦИТЕ!
13
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално при Радев комуниста имаме реставрация на комунизма! Тепърва им да гледате...
12
7
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
крайно време е комунистите да са в затвора
11
17
 
8
 
! Отговори
Дресировка преди 1 година
за тва децата на умните хора на запад не пращат децата си на училище. Сегашната система е от време оно и не отговаря на съвремените изисквания да се изгради една свободна и успешна личност
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименИ е крайно време да се цензурира думата 'комунизъм' при коментари за новини нямащи нищо общо с нея. Така всяка тролеща краста ще бъде доста затруднена да с..е в коментарите пред вид ограничения си интелект и бедния си речник.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те 30 години разпускане, сега ще стягат редиците. Нали че иде бащу му на келемето и ще набие некой учител.