СУ: Получаваме безкрайно малко средства за капиталови разходи

Трябва да решим тежките проблеми, каза проф. Георги Вълчев
8 дек 2023 01:00, Анисия Иванова
10

Крайно време е да започнем сериозен дебат за това как да променим финансирането в образованието. Обсъждат се различни варианти. Надявам се от следващата година да достигнем до един нов модел, който да спре философията "парите следват студента". Трябва да сложим акцент върху качеството, трябва да се правят изследвания както в природните науки, така и в хуманитарните, и социалните. Изследователската работа гарантира добра подготовка. Трябва да се преосмисли нова политика в областта на капиталовите разходи. Това заяви ректорът на Софийски университет "Свети Климент Охридски" проф. Георги Вълчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му реформата във висшето образование е била в ход, "но инфлацията създаде усещане, че е забуксувала". Според него няма как да се реформира една система, ако е гневна и тревожна.

"Пледирам да изработим нов модел, за да решим проблема със заплащането на преподавателския труд и на второ място - да решим проблема с ежедневните нужди на образователния процес", коментира ректорът на СУ.

"С Министерството на образованието ще намерим допирни точки. В края на годината получихме допълнителни средства, с които ще можем да решим някои от най-неотложните проблеми. Нашите сгради са доста стари, няколко от тях са паметници на културата с национално значение. Непрекъснато трябва да влагаме, за да създаваме приятелска среда", каза доц. Вълчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос колко пари са необходими за реновираме, той отговори, че е нужно устойчиво финансиране поетапно в годините напред. По думите му предварителните отчети за обсерваторията са около 800 хил. лв.

"Получаваме безкрайно малко средства за капиталови разходи. Това е така, защото в областта на висшето образование капиталовите разходи не бяха добре калкулирани като бюджет. Ще полагаме всички усилия да търсим допълнителни средства за финансиране", добави доц. Вълчев.

"Една от най-важните задачи е да успеем да решим тежките проблеми, свързани с материалните бази, някои от тях са пред катастрофа. Ще се опитаме в сравнително кратки срокове да въведем добра администрация", коментира ректорът на СУ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: образованиеСУBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Дали не е време да се намали масовото производство на излишни висшисти.Така ще останат повече средства за студентите,които наистина желаят да учат.
8
0
 
2
 
! Отговори
ами преди 4 месеца
"Получаваме безкрайно малко средства за капиталови разходи", защото 90% от парите за университета се заделят за заплати драги ми господине.Няма как всяка година да искате повече и повече пари за заплати, а също да разполагате с пари за капиталови разходи...
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам какво получават за капиталови разходи, но въртят далавери като за световно
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой тутуй су
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Aм'чи Пpoмeнa e...
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми да си ги изкарат. Нали са много умни и ес либерални?!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Приютете укрита и може да ви отпуснат от нашите пари заради тях. Я вижте хотелиерите как се уредиха
2
1
 
2
 
! Отговори
Плюс минус преди 4 месеца
Сегашното правителство отделя безкрайно малко разходи и за културата. Явно образованието и културата на са му приоритет. Приоритет са му милиардите за оръжие, американско.Да, ама не!Дали ще получи предварително платеното оръжие?Май не!
1
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
И крадем безкрайно много от капиталови разходи ;)

Спонсорирани публикации