Дарителят на СУ е бивш възпитаник на Стопанския факултет?

Доц. Радев: Работи във финансовия сектор, предприемач е
27 фев 2024 08:09, Анисия Иванова
12

1 милион лева дарение - сумата получи Стопанският факултет към Софийския университет. Дарителят реши да запази анонимност. Парите ще бъдат използвани за стипендии за месечна издръжка през следващите 10 години. Студентите ще имат възможност за допълнителен доход по време на учебния процес.

"Ще има два типа стипендии. До 15 стипендии ще бъдат за студенти в неравностойно положение - с ниски семейни доходи или сираци. 6 стипендии ще бъдат за студентите ни с най-висок успех. Размерът на стипендията е 400 лв. на месец за 9 месеца от учебната година", каза доц. Деян Радев.

Според него дарителят е бивш възпитаник на Стопанския факултет.

Още по темата

"Дарителят е наш алумни в един от първите випуски. Заминава в чужбина, работи във финансовия сектор, предприемач е и решава да задели за университета си", добави доц. Радев.

Студентите са благодарни за дарението. Споделят, че то ще им помогне със семестриалните такси, както и ще стимулира по-голямо участие в учебния процес.

"Това дарение според мен е поощрение за студентите, тъй като показвайки техните знания, те ще могат да бъдат оценени. В бъдеще това би стимулирало студентите да са още по-прилежни и да полагат усилия в учебния процес. Бих си закупила още материали, с които да уча повече. С това дарение бих си покрила и част от входната такса", сподели студентът Адриана Браничева.

Според студентите запазването на анонимността е знак, че дарителят не иска да насочва вниманието към себе си. По думите на доц. Радев дарителят е обещал да индексира стипендиите спрямо инфлацията всяка година.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: дарителСУBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Алън Грант преди 1 месец
До 123Копейките като теб не са чували за латински? Защо си мислиш,че всичко се върти около българският език?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 123Alumnus не е английска дума, а латинска. Използва се широко по света. Алумни е грешно написана, обаче, тъй като "и" е множествено число.
6
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Браво!! Това е постъпка на умен човек.
5
2
 
13
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
Ще има повишение на заплатете на ректора и още 4-5 шефове покрай него от Стопанския факултет.Благодарни са.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Респект!
3
1
 
17
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
Адмирации и уважение към дарителя!Дано този акт събуди повече хора, от стремежа им да пълнят джобове и да не споделят с общесвото за смислени каузи! Качеството на образованието за децата и бъдещето на България е една от тях.
2
9
 
12
 
! Отговори
А какво е алумни-то преди 1 месец
на Кирчо от Канада? Търсих го в Харвардското алумни, ама няма такива букви та камо ли за имена! Може би Кирчо е учил инкогнито в Харвард или под друго име? Разяснете малко проблема да турим край на спекулациите!
1
1
 
23
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Чудесно, че ваш възпитаник е помислил за университета си. Ама защо алумни? А не например: Успешно реализирал се наш възпитаник от първите випуски. Българският език е толкова богат, не като английския.

Спонсорирани публикации