Изместват ли чуждите празници нашите?

Кой ни е по на сърце - св. Валентин или Трифон Зарезан
Обновена: 14 фев 2012 07:23 | 14 фев 2012 07:19, Стела Стоянова
196
Изместват ли чуждите празници нашите?
Снимка: Reuters

По стар стил днес отбелязваме Трифон Зарезан, почитаме Свети Трифон, който е покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Много стопани предпочитат днешния ден за зарязване на лозето пред 1 февруари, когато е празникът по нов стил. 

Днес е и католическият празник Свети Валентин или Денят на влюбените, който от известно време се празнува и у нас. На този ден още през ХІV век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т.нар. "валентинки". Влюбените си подаряват цветя, бонбони и поздравителни картички. 

Вече години наред се води спор кой празник да почитаме - нашият или чуждият. 

По-отявлените противници на свети Валентин смятат, че е лицемерно да има специален ден на любовта, тъй като тя трябва да се показва всеки ден.  По-умерените пък с удоволствие съчетават и двата празника. 

Според народопсихолога Николай Данчев е необходима кампания, която да популяризира българските празници и традиции . Той се опасява, че има тенденция празници от чужди култури да изместват и засенчват родните ни български. 

Нека да има празници като Свети Валентин, но ние трябва да изведем напред прекрасните български обичаи, вместо да вземаме чужди, смята народопсихологът. Данчев дава пример със Сирни заговезни - Денят на прошката.

Това е прекрасен празник и трябва повече енергия да се влага в подобни традиции, коментира експертът пред БТА. Вместо това оставихме безпрепятствено да навлизат празници от други култури и светове и да превземат младите хора, отбелязва той. 

Занемарихме поколението, оставихме го, когато види нещо отвън, да се хване за него, да го модифицира по свой си начин и да му се радват, смята Николай Данчев. Данчев търси грешката както в Църквата, така и в семейството и в институциите. Според него семейството нехае, а църквата и институциите мълчат. 

По характер българите сме особени, това е една от нашите черти - да се радваме на чуждото повече, отколкото на нашето, са наблюденията на народопсихолога. Особено в последно време тази енергия съвсем се е отключила. Може би това е типично за малките народи, допуска ученият. 


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
4
 
6
 
! Отговори
Петър Николов преди 8 години
До 172. Православните сме видели истината. Будизмът и хиндуизмът са две разновидности на сатанизъм. Сатанизмът изповядва формулата - Прави, каквото искаш. Христос изповядва точно обратното - Нека бъде не Моята воля, а Твоята! (т.е. Прави това, което Бог казва) В Хиндуизма има милиони божества, (включително и Кали - една богиня същински дявол). Будизмът не се интересува от Бог и въздига човека до божество. Това е изключително богохулна мисъл и е естествено продължение на комунистическия нихилизъм
151
0
 
1
 
! Отговори
Ogi преди 8 години
14-02-12 = 0
Valentine's day cancelled.
150
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наздраве на всички и весел Трифон Зарезан!Нека на всеки на трапезата довечера да има хубава чаша червено вино!Бъдете здрави мили сънародници!!!Дай Боже берекет на лозята български!А иначе можете ли да си представите колко е еротично да гледаш как женски крака тъпчат гроздовете и потича червена шира към бъчвите.....Наздраве!!!!!!
149
1
 
2
 
! Отговори
Neandertaler преди 8 години
Алкохолни и еротични празници е имало десетки хиляди години преди сегашните религии, светци, гърци, българи и други скорошни явления.
Наздраве и по един надървен всекиму!
148
1
 
6
 
! Отговори
до 174 преди 8 години
А ИСТИНАТА Е ЕДНА И ТОВА Е БУДИЗМЪТ ИЛИ ИНДУИЗМЪТ ТОВА СА РЕЛИГИЙТЕ
--
Тия явно изповядваш будализма. Пише се религиите, а не религиЙте!
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Траките почитали Дионис, когото наричали Себадий, на връх Зилмисос в кръгъл храм ... и вакханалиите до сутринта.
146
0
 
5
 
! Отговори
gas преди 8 години
Сипи! А ако нема - донеси!
145
1
 
2
 
! Отговори
Всеки Ден преди 8 години
И двата празника са излишни. И любовта и виното трябва да са за всекидневна употреба.
144
0
 
6
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Ще празнувам Трифон Зарезан - това си е наш традиционен празник и не виждам причина да се натрапва католическата лигня, само и само да продадем няколко плюшени задници :)

Колкото до разсъжденията за Хелоуин - това няма нищо общо с ада, както някой беше предположил по-надолу. На 31 окт. келтите са отбелязвали началото на новата година - и вярват, че тогава всички мъртви се вдигат от гроба, за да повилнеят в последния ден от умиращата година.
143
0
 
10
 
! Отговори
a преди 8 години
Честит Трифон Зарезан!
142
0
 
2
 
! Отговори
от рода Дуло преди 8 години
Този Крумос не само е обезглавил васия василевс,ма зел це пил вино от неговат кратун.
141
1
 
1
 
! Отговори
До 165 преди 8 години
като признаваш,смени държавата!!! никой не е длъжен да ти слуша признанията!
140
1
 
7
 
! Отговори
и през 21 век преди 8 години
Аз съм за българските традиции (като повечето българи) и си празнувам Трифон зарезан. Който е лигав и "модерен" (като 10% от населението) си празнува тая измишльотина, която незнайно защо ни я натрапват толкова усърдно.
139
1
 
4
 
! Отговори
Петър Николов преди 8 години
Странна статия. Аз пък, бидейки православен българин, празнувам днес паметта на св. Константин-Кирил Славянобългарски и Св. Преп. Авксентий. По новия календар, по който върви БПЦ се празнуват тези светии, само дето май никой не се интересува от това, а всеки смята да извърши един или два гряха в чест на днешните "празници", а именно - блудство, прелюбодеяние (ако не е със законната си жена) или прекаляване с алкохол. Мисля, че българите трябва да си припомнят какво е християнство.
138
14
 
0
 
! Отговори
от 21 век преди 8 години
Аз (като повечето) съм модерен метросексуал и празнувам сейнт Велънтайн. Който е селски стопанин (10% от населението) да си празнува миноритарните селски празници, но да не ги натрапва извън селото!
137
0
 
6
 
! Отговори
до СПИРОС ФИЛИППИУС преди 8 години
Ей, когато по нашите земи се е правило вино и се е почитал Бакх, вашите гърчета са смеели да го пият само разредено с вода. Добре, че са били траките да научат хилавите гърчета да пият. ;)
136
1
 
5
 
! Отговори
Митко преди 8 години
До 152 : Празникът е Hello Win/dows/ и е посветен на кошмарите на Windows. Нормално е освободените от кошмара да празнуват на 1-ви ноември.
135
0
 
3
 
! Отговори
fiat ulisse 1.8i преди 8 години
честит имен ден на моята сестра близначка.......
134
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предпочитам мъжкаря Трифон Зарезан, пред зализания и сладникав св.Валентин !
133
0
 
1
 
! Отговори
trifon za rezil преди 8 години
In vino veritas!!!! :)
blagoipilarski.blogspot/2011/12/drunk-mansaved-of-disguised-as-doktors.html