Благодатният огън вече е у нас

Той ще бъде раздаден на църквите из цялата страна
Обновена: 14 апр 2012 21:19 | 14 апр 2012 21:18, Илиян Велков
194
Благодатният огън вече е у нас
Снимка: архив, Булфото

Благодатният огън, който всяка година на Великден слиза на Божи гроб в Йерусалим, пристигна в България.

 

Той беше донесен на родна земя от Пловдивския митрополит Николай, който бе начело на българската делегация. Кацането на самолета в Пловдив се забави с около един час. Огънят бе пренесен в метален контейнер, а премиерът Бойко Борисов е разрешил за целта да се използва  правителственият самолет. Стотици вярващи посрещнаха Благодатния огън от Йерусалим. 

„Да пребъде благодатта, светлината на свещения огън да озари всички ни. Христос Воскресе!”, заяви митрополит Николай на слизане от самолета. 

На летището в Пловдив го посрещнаха стотици свещеници от различни епархии в Южна, Източна и Северна България, които взеха частица от Благодатния огън.

Правителственият самолет остана само 15 минути на пистата, след което отлетя за столицата. 

 

Малко по-късно Благодатният огън пристигна и в София. Според православното вярване огънят слиза от небето само в навечерието на православния Великден и се смята, че в продължение на няколко минути той е невеществен - не топли и не изгаря.

"Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно. 

 Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх. 

Благодатният огън ще бъде занесен и в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски". 

Пасхалното богослужение за Възкресение Христово - Великден ще започне в 23.30 часа в храма и ще се води от патриарх Максим. Точно в 24.00 часа Негово светейшество ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се вярващи ще му отговорят с "Воистина Воскресе".

 


194
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vbox7/play:fb054481
117
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Я... химика се умълча нещо. Капацитето му се изчерпа. Или се е заровил в Уикипедията да чете, та да копне нещо. Ама то е така - умници дал Господ.
Нещо замлъкнаха и недоклатените, дето се правят на мюсолмани и си мислят, че им се връзваме - не се обаждат никакви, та да развеселят малко народа... скука...
116
1
 
3
 
! Отговори
до химика преди 8 години
А как се прави в домашни условия течен бял (жълт) фосфор? А сега да видя колко си химик, или само нещо си чул, ама не си го разбрал.
115
2
 
5
 
! Отговори
химик преди 8 години
"Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни... а от научно гледище обяснението е невъзможно."
Пълна лъжа. Няма "слизане" на огън. Това е трик. Фитилите на свещите се потапят във разтвор от течен бял или жълт фосфор, който има способността да се самозапалва след съприкосновението с въздуха след 15 минути - време,достатъчно свещенослужителят да стигне до пещерата, да е претърсен за кибрит от полицията, да се помоли и... да се самозапалят фитилите на свещите.
114
1
 
1
 
! Отговори
До 187 преди 8 години
Леле, колко си зле
113
2
 
8
 
! Отговори
VASILISQNISGERMANI преди 8 години
OT MOHAMED. HRISTOS I BUDA....POSLEDNIQT MI IZGLEJDA NAI QKICHAK.....SCHTE GI NATRASCHKA I DVAMATA...AKO SI PIINAT ZAEDNO...
112
2
 
4
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 8 години
Ха научете се да пишете на кирилица де, не пишете на лайняница. Толкова ли сте тъпи...?
111
3
 
4
 
! Отговори
Свиреп преди 8 години
Вярвам в Бог, не вярвам на библия, евангилия, меркантилни попове и личности като Исус. Вярвам, че Бог наричаме енергии и полета, които не познаваме, които /все още/ не можем да обясним, които не можем да наблюдаваме на този етап.
110
1
 
1
 
! Отговори
до 164 преди 8 години
Религиозен *** ! Това ли е вярата за тебе ? Сляпото, ирационално вярване в нещо си, без да го проумяваш, без да разбираш и дума от мрънкането на похотливите отчета ? Ей такива като тебе - войнстващите *** са най страшни ! За вас всеки, който търси отговори е комплексар, а ? Същия модел си като другите - те пък си бият главите в земята докато им се появи Мехмед. Или могамед /ба ли го как се казва козела/. Луда работа.
109
0
 
4
 
! Отговори
До IQ146 преди 8 години
Лесно, свещта се потапя във фосфор с органичен разтворител, след изпаряването на разтворителя, фосфорът се запалва. Ако наистина е чудо, защо не пускат камери вътре?
108
0
 
4
 
! Отговори
Анатема, фарисеи! преди 8 години
На това ли Ви учеше Христос? Имаш ли две ризи, дай едната на ближния си – колко ризи имаш отче?
107
0
 
4
 
! Отговори
Во името Христово преди 8 години
Дядо Григорий пръснал 200 бона за имоти...Слава тебе господи!
106
0
 
3
 
! Отговори
До 176 преди 8 години
Тази риза НЕ Е ЗА ВСЕКИ бре серсемино!
105
0
 
3
 
! Отговори
Во името Христово преди 8 години
Блажиш ли, блажиш, дядо попе? Имаш ли две ризи, дай едната на ближния си!
104
1
 
7
 
! Отговори
IQ146 преди 8 години
Някой по сведущ няма ли да даде пояснения как се "произвежда" тая шашма, наречена "благодатен огън"? Как ли Спасителя търпи тия измамници и фарисеи, дето произвеждат зрелища за простодушните и наивни хора...?
103
3
 
2
 
! Отговори
Guest преди 8 години
Здравейте, Христос Воскресе! По новините имаше репортаж за тази игра:
Аз се регистрирах и имаме нужда от сериозна помощ във войните ни срещу виртуалните държави на Турция и Гърция. Нападат ни и ни завземат територии. С удововлствие ще помагам с каквото мога, ще ви показвам статии, от които да разберете какво трябва да правите.
102
1
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 8 години
Вярата е хубаво нещо, но когато е за сметка на здравия разум си е диагноза. Понятия като `ад и рай`, `задгробен живот` и т.н. се появяват около 4-ти век. Те въобще не са съществували в християнството !!! Точно тогава, една групичка кюрета се събира и почва да гори свирепо всяко писание, което не им се вписва в стратегията за управление на масите. Но признавам, че са били професионалисти. Я колко ненормалник и до днес вярва в чудеса.
101
2
 
14
 
! Отговори
Само да попитам преди 8 години
Занимавал съм се с авиация и знам, че е АБСОЛЮТНО забранено в самолет да има открит пламък. Пък бил той и във фенер. Та, чудя се, някой е нарушил наредбите за безопастност и подлежи на санкция или при кацането се е щракало със запалка, че да не се разочероват вярващите ?
100
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз като един агностик се отнасям с леко недоверие към чудеса на закрито.
Нека сложат едни камери вътре та целия свят да види дали е божие чудо или проста запалка.
Ако е божие чудо, ефектът за църквата ще е колосален в положителния смисъл.
Църквата обаче не желае публичност, следователно нещо не е наред.
99
0
 
3
 
! Отговори
до 162 преди 8 години
Нямам представа за какво говориш. От думите ти разбирам, че в миналото е имало колона от мрамор, която се е разцепила и от там е излязъл пламък ? Това ли е ?
И да поразсъждаваме по този казус. Дадена ни е колона, която очевидно не е издялана от мраморен къс, а е облицована или нещо подобно. Допускаме, че някой от работниците е забравил риба под облицовката. При гниенето получаваме Фосфинът - фосфороводород, който се пали при досег с въздух. Ако е бил повечко - даже е изтрещяло.