Кой е Спиндермаан и защо хората му се възхищават

25 000 "харесвания" за един безсмислен вулгаризъм
Обновена: 11 фев 2013 12:44 | 11 фев 2013 11:36,
252

Снимка: Facebook

"Спиндермаан" е една от многото странички във Facebook. Тя е регистрирана на 28 януари тази година. В нея човекът, който я ''стопанисва'', пише със свой собствен стил – с изключително много правописни грешки, вулгарно, с псувни и обиди. Той се представя на шега (надявам се) за новия супергерой на България (Спиндермаан е окарикатурен образ на Спайдърмен). Неслучайно в типичен стил под страницата е написано „биа са сас лошите“.

На пръв поглед – нищо кой знае какво, просто поредната простотия в необятния океан от информация и анонимни хора – демек интернет. Като уточним обаче, че за двете седмици, в които Спиндермаан съществува, той е събрал близо 25 хиляди "харесвания", а с всеки изминал ден те нарастват със стотици, дори хиляди, нещата придобиват малко по-друг нюанс.

Това, за малките мащаби на България, е наистина огромно „Facebook одобрение“.

Разбира се, много са и хората, които далеч не одобряват Спиндермаан. „Дебилна страничка, чиято главна отличителна черта е изопачена неграмотност, която трябва да бъде "забавна" явно“, възмущава се друг потребител във Facebook.

“E т'ва уби всичко детско в мен, хвърлих едно око, ще сънувам кошмари с дебили, които говорят на Ф..тая страница бие рекорда по олигошизофрения”, коментира втори.    

Всъщност човекът зад Спиндермаан едва ли си е давал сметка, че измисленият от него персонаж наистина ще се превърне в герой. В онлайн герой.

Някои от вулгаризмите, които Спиндермаан използва са започнали да навлизат в речника на определени социални групи, като учениците например.

А дали и за този 'viral' (вирусен) интернет феномен ще се изпълни максимата - „всяко чудо за три дни“ - предстои да разберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да по-забавно е от шоуто на слави и други такива, но не е по-забавно от наистина забавните неща. Вие просто се ограничавате с тъпия български хумор. Не знам какво ви харесва в тея простотии. Да не знаеш как се пише една дума ооо много смешно умрях от смях.
107
0
 
17
 
! Отговори
Uchenik преди 11 години
До ОЧИНИЧКАТЪ nqmash problem mila v gAzA shte ti hfargam
106
0
 
20
 
! Отговори
ПАИДЖИНА ФОСТАТА преди 11 години
До Barsafan Може би не ти е смешно, защото част от хората с които той се гаври са и феновете на Шоуто на Слави и неговите нИвИрУятни таланти и техните образи, за които най-смешното нещо което могат да измислят е да се облекат като жени или да си сложат дебели вежди и да говорят с изтънени гласове?! Хехе... Жалко, че сатирата на високо ниво не я чаткате. Или може би сте над 50 години и просто нямате нито една 15-годишна "иакъ ***" във ФБ приятелите си? :)
105
0
 
17
 
! Отговори
мтмрфзс преди 11 години
До Barsafan - Не ти трябва много, за да си по-забавен от Комиците :).
104
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди да пишете статии се информирайте малко. Такива герои има и на английски и то от доста време, но там никой журналист не е започнал да се вайка "как това ще повлияе на децата" Много загрижени станахте изведнъж. Това е просто поредната простотия в интернет. Обърнете внимание и на стойностните неща, които правят младите хора и престанете да ни показвате само лошото през лупа.
103
7
 
17
 
! Отговори
Barsafan преди 11 години
Допълнение към долния коментар - просто не мога да разбера вие нормални ли сте *** ли сте какви сте? Кое е по-забавно? Paiajina *** или неграмотното му писане?! Просто не мога да разбера как може да кажете, че с тези идиотщини дето пише бил по-забавен от хора които се изхранват с това да забавляват хората(с една дума Професионалисти) като Шоуто на Слави(когато има скечове) или пък като "Комиците"... Тоя е живо доказателство за деградацията на младите хора в България... Идиотска работа!
102
0
 
24
 
! Отговори
ОЧИНИЧКАТЪ преди 11 години
ИСКАМ *** !!
101
5
 
18
 
! Отговори
Barsafan преди 11 години
Абе пичове вие нормални ли сте? Как може да го харесвате тоя деградиралия, вулгарен, невъзпитан и неграмотен ***? Този човек 100 % е или някакво дете което няма какво да прави или някой *** с доста свободно време които пак се чуди какво да говори и няма личен живот и се занимава с неграмотно писане с което си мисли, че е смешен... А до колкото вие дето го харесвате, смятайте вие какви сте щом той е такъв ***, че да му се кефите... :( Не знам на къде отива тоя свят бил по-смешен от Слави..
100
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** стария !
99
0
 
27
 
! Отговори
TTT преди 11 години
Вижте ся, да уточним нещо: Долан и тези покрай него са създадени за да тролят grammar nazi-тата, които се бяха превърнали в масова вълна в англоговорещите(пишещите) сайтове. Всички други бруталии са с цел да се дразни и останалата част от дадения сайт. В същия момент спиндермаан си е *т без голяма креативност, появяващ се доста след модата му, за да може тукашните да се забавляват и, за съжаление, вече почнаха така да си пишат ...
98
4
 
17
 
! Отговори
Niki 32g Sofia преди 11 години
*** Днес! Като не ви е забавно, пуснете си Христо Ботев! Може и Алма Матер. Там е по-весело.
97
2
 
26
 
! Отговори
Нейко Любев преди 11 години
Спиндермаан е доста по-забавен от "Комиците", "Шоуто на Слави" или какъвто и да било друг травестизъм. Това, че някому не се харесва дебилен хумор - в което няма нищо лошо - си е негов проблем. Абсолютно сигурен съм, че авторът на статията обича постни вицове за тъщи, "французина, американеца и българина" и се забавлява с тъжните напъни на Камен Донев. На който не му е смешно - ***.
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГАЙ *** FTW!!! fb/GaiBanio
95
2
 
19
 
! Отговори
Христо преди 11 години
САМО ФОСТАТААААА
94
2
 
23
 
! Отговори
anonymous преди 11 години
На автора на тази статия ФОСТАТАААА
93
0
 
21
 
! Отговори
Manuelle преди 11 години
Gooby pls
92
2
 
38
 
! Отговори
stoyan.dyulgerov преди 11 години
Четох статията, много слабо написана е, но това е за жалост една от отличителните черти на новата българска публицистика в интернет. По-алармиращ е за мен фактът, че пишман-журналистите се опитват да четат морал, без самите да са блестящ пример за такъв. Оставете хората да се забавляват с каквото им харесва.
91
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
knowyourmeme/memes/dolanПичове, образовайте се малко. От българското интернет общество отдавна съм разочарован, но от автор в dnes.bg очаквах малко повече проучване на материала.
90
2
 
21
 
! Отговори
anonymous преди 11 години
Но все пак това не е превод на вече съществуващи meme-та. Идеята на "Спиндермаан" се различава доста от това на Dolan и компания и единственото "копирано" нещо е просто пародирания образ на Спайдърмен, докато закачките и цинизмите (сред които и прочутата фраза "***") са очевидно авторски.
89
2
 
24
 
! Отговори
fostata преди 11 години
***