Заместниците на КФН не знаели, че се местят в нова сграда

КФН прати протокол от заседанието и ги опроверга
Обновена: 19 авг 2013 16:49 | 19 авг 2013 16:10, Камелия Цветанова
15
Заместниците на КФН не знаели, че се местят в нова сграда
Председателят на КФН Стоян Мавродиев. Снимка: Булфото, архив

В писмо до медиите двама заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН) опровергаха информацията за преместването на комисията в нова сграда и обявиха, че ще сезират компетентните органи за това решение на шефа си Стоян Мавродиев.

Заместник-председателите Борислав Богоев и Николай Попов, както и членът на комисията Антония Гинева, заявяват, че е подвеждаща информацията, разпространена от председателя Стоян Мавродиев миналата седмица в писмо до медиите за стартирала процедура за преместване администрацията на КФН в нова сграда.

"Не сме участвали в обсъждане и вземане на решение относно сключване на договор за наемане на нова сграда за КФН под никаква форма. Решението не е било поставяно на гласуване от колективния орган, какъвто е КФН. Председателят на КФН Стоян Мавродиев само ни информира за избора на въпросната сграда и свързаните с това разходи, като за нас останаха догадките какви са аргументите и мотивите в полза на този избор", пишат те. 

Борислав Богоев, Николай Попов и Антония Гинева твърдят, че са научили от медиите, че е стартирала процедура по преместване на КФН. Те добавят, че не са наясно дали избраната еднолично от Стоян Мавродиев сграда е подходяща за администрацията на КФН.

Според тях разходите от 300 000 лева, предвидени за преместване, значително надвишават пазарните и наистина необходимите.

"На този етап не е наложително преместване на администрацията на КФН и поради това считаме, че всякакви разходи за това са напълно необосновани.

Считаме, че след като дори на нас, като членове на КФН, са ни спестени подробности по този въпрос и същевременно в публичното пространство се лансира невярна информация относно наше участие в избора на нова сграда, то, водени от принципа за прозрачност, отчетост и отговорност пред обществото за дейността на КФН, сме длъжни да сезираме компетентните други държавни органи, така че да бъде защитен общественият интерес, свързан с изразходването на публични средства, с които се финансира КФН, особено в такъв труден за Държавата ни момент”, пише в писмото им.

По-късно от пресцентъра на КФН обаче изпратиха съобщение до медиите, за да опровергаят твърденията на Николай Попов и Борислав Богоев. Под протокола от заседанието на 31 януари 2013 г., на което е взето и решението за новата сграда, се виждат подписите на заместник-председателите на Комисията.

„Очевидно е, че днешното писмо до медиите, адресирано от името на Николай Попов и Борислав Богоев, е несъстоятелно и клеветническо и представлява груб опит за злоупотреба със служебно положение, с цел постигане на конюнктурни лични интереси и манипулиране на общественото мнение“, посочиха от пресцентъра на КФН.

На 15 август от Комисията изпратиха съобщение до медиите, с което информираха, че от  началото на февруари 2014 г. институцията ще бъде на нов адрес – в административна сграда на ул. „Будапеща” № 16.

„Изборът на конкретната сграда е направен с единодушното решение на КФН, взето на заседание на регулатора на базата на задълбочен финансов и функционален анализ на подадените общо 18 оферти в публичната обява с този предмет. Колективният орган е одобрил както избора на сграда, така и съдържанието на сключения договор за наем, като е възложил на председателя на комисията да подпише одобрения договор, пишеше в съобщението.

Сред мотивите за решението от пресцентъра посочиха, че новата сграда е с близо 40 % повече полезна площ в сравнение с настоящата при непроменен наем, което прави сключения договор чувствително по-изгоден от гледна точка защитата на финансовия интерес на държавата.

Основното й предимство е локацията в центъра на София, в близост до институции като БНБ, МС, НС, МФ и др. Сградата е вътрешно обособена за сметка на наемодателя при съобразяване със специфичните изисквания на КФН. Тя е с офис площи от клас А и отговаря на всички критерии за сигурност на европейските надзорни органи на финансовия сектор, в които българският регулатор е активен член. Собственик на сградата на ул. „Будапеща” № 16 е „Монтероза” ООД.

Информацията е актуализирана в 16.49 часа 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
елка преди 10 години
Ако Мавродиев ги беше питал - нямаше да се местят, щото не им трябва нова сграда и затова не ги пита, но пък истината си намира пътища
14
0
 
0
 
! Отговори
kostau преди 10 години
Единодушно = Мавродиев решил и го взел сам, за да си прибере комисионната сам. е те ако знаят, нали разбирате, че Мавродиев няма да си вземе комисионната за това местене в сградата на поставено нему му лице.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То май само Стоян Мавродиев е наясно с условията на сделката - защо и кога ще се мести КФН, къде точно и при какъв наем. Директорът на "Ай енд Джи" Николай Здравков иска от две години да си намери наематели на грозната и скъпа сграда, в която е съсобстевник - ето, че държавата услужливо му идва на помощ в лицето на КФН, а комисионната е за взелият решението ръководител...
12
1
 
0
 
! Отговори
imik преди 10 години
е те ако знаят, нали разбирате, че Мавродиев няма да си вземе комисионната за това местене в сградата на поставено нему му лице. То ясно, че има студент за издържане, ама не му е виновна България за това.
11
1
 
1
 
! Отговори
elin преди 10 години
Поредната схема на Мавродиев. А това с новата сграда? Aко не е конфликт на интереси - здраве му кажи! ОСТАВКА ЗА МАВРОДИЕВ!
10
1
 
1
 
! Отговори
kosio преди 10 години
Ей, този направо се е побъркал за едната комисионна, хоп - със свой човек забърква грандиозен конфликт на интереси
9
1
 
1
 
! Отговори
ivo преди 10 години
Мавродиев е готвел Николай Захариев за свой заместник и като не се е случило това и хоп - точно той наема новата сграда от която КФН въобще не се е нуждаела, нито пък мнозинството не го е гласувало! То по-голям конфликт на интереси не може да има от това! Мавродиев се мисли за най-хитър, но не е познал!
8
0
 
3
 
! Отговори
здравков преди 10 години
До Роза МонтафоноваРозичке, те здравков и маврудиев са си един дол дренки и отдавна са в схема... нали го гласеше и за зам.председател на КФН
7
1
 
5
 
! Отговори
Роза Монтафонова преди 10 години
остава ли съмнение в някой, че това е поредната далавера на маврудиев с шефа на АЙ ЕНД ДЖИ ИНШУРЪНС БРОКЕРС николай здравков
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ужасно е , че така ще запомним герберите - с далавери, конфликт на интереси и сделки в частен интерес. Дори в КФН! Жалко за големите им приказки в началото, ама е казано - по делата ще ги познаете!
5
3
 
9
 
! Отговори
гоги преди 10 години
Какво ли не се прави за едната комисионна! То това вече е равнозначно на харакири
4
5
 
9
 
! Отговори
борис преди 10 години
аз вече на Мавродиев за нищо не вярвам. Нонстоп се прави някаква схема и с това местене се опитва да вземе комисионна
3
5
 
5
 
! Отговори
корк преди 10 години
Мавродиев така самосиндикално си мести КЗК, че това е много ясен сигнал за поредното усвояване на средстава в комбинация с конфликт на интереси и класическото вече одиране на кожата на народа, който ще плаща сметките на прищевките за комисионни на олигарсите под прикритие
2
5
 
7
 
! Отговори
тончо преди 10 години
Председателята на КФН плаче за прокурорска проверка - освен явният конфликт на нинтереси (решението му да настани администрацията си в сграда на негов поднадзорен застрахователен брокер), обвинява в клевета и всичките си заместници, които в писмо до финансовия министър и медиите описват скандалния случай...
1
5
 
11
 
! Отговори
kire liberalo преди 10 години
Това момче трябва час по-скоро да бъде отделено от държавната хранилка....