Защо расте българският евроскептицизъм?

Преглед на печата за днес, 26 април
Обновена: 26 апр 2014 11:17 | 26 апр 2014 07:30, Веселина Йорданова
223
Защо расте българският евроскептицизъм?
Снимка: архив, Ройтерс

Кой мрази ЕС и защо увеличаващият се български евроскептицизъм може да саботира важните реформи? Отговор на този въпрос дава в днешния си брой "Капитал".

На пръв поглед място за паника няма. Българите продължават да имат много по-голямо доверие на европейските институции. Свободното пътуване и по-големите възможности за работа се оценяват като най-големите ползи от членството ни. Отвъд този обществен консенсус обаче има натрупано разочарование.

Ако 55 процента от хората изразяват положително отношение към присъединяването ни към ЕС, едва 34 на сто смятат, че членството ни в ЕС е донесло повече ползи за страната, а само 15 на сто са тези, които смятат, че лично са спечелили. Ако оставим настрана естествената склонност на хората да преувеличават собствените си несгоди, тази разлика заслужава коментар, отбелязва изданието.

"От една страна, няма никакво съмнение, че изострящите се отношения между България и ЕС са отглас от кризата в Украйна", смята социологът Георги Димитров. В интервю за "Капитал" той подчертава, че в момента Брюксел и Москва са на противоположни полюси. "Сега открито да кажеш, че си про-Путин е, меко казано, неприлично", категоричен е анализаторът.

"За съжаление обаче тази международна криза се напасна с контекста на предстоящите избори за Европейския парламент. На избори политиците са предразположени да ухажват гласове, които са извън техните твърди ядра. Сега те се опитват да оберат хаотичния вот, който няма партийна окраска. И тук, оказва се, отвъд проруските партийни ангажименти на БСП, "Атака", ДПС, у нас се окопитва и вече „хвърля къчове“ латентна съпротива срещу Европа, която може да даде допълнителен дивидент от гласове. Парадоксът е, че тази антиевропейска нагласа се мобилизира тъкмо на европейски избори.

В друго време всеки от тези ситуативни феномени може би нямаше да има такова значение. Но сега съчетанието им може да доведе до по-силен ефект и не трябва да ги подценяваме, защото отвъд конкретната ситуация - стъпваме на дълбок проблем", коментира още Димитров.

Пред "Труд" кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия Мартин Шулц обявява: "Ще работя при открити врати. Ще третираме страните членки на равноправна остава, както винаги съм го правил досега. Това е, което ние, социалистите, правим. Европа е проект на равните!

Няма значение за мен дали страната е малка или голяма, бедна или богата, стара или новастрана членка. В основната предложените от мен политики е подкрепата за малкия бизнес. Ще се боря за по-лесен достъп до кредити за компаниите, които назначават млади хора. Ще им предложа по-ниски лихви или повече време за изплащане за заемите, ако докажат, че използват парите за създаване на работни места за млади хора."

"Минимална работна заплата ще направи икономиките ни по-силни", е заглавието над друго интервю в "24 часа" с Шулц. "Просто е - стабилността на заплатите означава стабилно планиране. А то допринася значително за икономическото развитие. Някои от най-силните европейски икономики имат система за минимални работни заплати", казва още Шулц.

Кошмарните задръствания по българските пътища по Великден ще се повторят и през 6-те почивни дни за Гергьовден, алармира под глава "Труд". Най-натоварено ще е движението в сряда следобед - 30 април, в четвъртък до обяд - 1 май, както и навръх християнския празник 6 май, когато стотици хиляди автомобили ще се връщат към София и големите градове. Към 30 000 души се очакват по курортите у нас, а около 140 000 българи ще пътуват в чужбина.

Междувременно "Телеграф" пресмята, че и тази година България ще оглави класацията за най-изгодна почивка на море. Целият наличен състав на КАТ, който е на работа по празниците, ще бъде изкаран на пътя през предстоящите почивни дни около Гергьовден. Това обясни шефът на "Пътна полиция" комисар Антон Антонов, цитира на първа страница "Монитор". "От всяка областна дирекция ще бъдат изпратени между пет и осем патрули, в зависимост от необходимостта на съответното място", каза Антонов. Униформени ще има на всяко място, където се извършват ремонти. Най-големите такива са на 67-и километър от магистрала "Тракия".

Опасно висока вълна заля мост и отнесе кола с 4-ма пътници в нея в четвъртък към 22,30 ч на стотина метра от хасковското село Винево, пише под глава "24 часа". В автомобила "Опел Астра" пътували Мюмюн Рамадан, на 56 г., съпругата му Ресмие /55 г./, дъщеря им Ширин /30 г./ и 4-годишният им внук Мерт, всички от Кърджали. Колата била забелязана от случаен минувач рано сутринта вчера. Смачканият опел бил празен, запратен на 300 м от пътя. До вчера 16,30 ч, когато бе прекратено издирването, бе открито само тялото на Ремсие.

За трагичния инцидент съобщава и "Стандарт" във водещата си новина. Изданието предупреждава, че пороите се ще започнат с нова сила още в неделя. Слънце може да очакваме чак за Гергьовден.

МВР не спира да настоява и да получава допълнително пари за справяне с бежанците и охрана на границите. Тази година ведомството ще изхарчи почти двойно повече пари за тази цел, отколкото е предвидено в бюджета му, акцентира на първа страница "Сега". Само за първите четири месеца на годината министерството и службите, отговарящи за нелегалните имигранти, получиха над 38 млн. лв. допълнително. Други 61.5 млн. лв. пък ще бъдат прехвърлени по сметките му до края на годината, след като правителството одобри нов план за справяне с бежанската вълна. Сумата е близка до целия бюджет за охрана на държавната граница за миналата година - 123 млн. лв.

В интервю за "Труд" министърът на културата Петър Стоянович анонсира, че за справяне с иманярството се работи по създаването на ново звено, изпълняващо полицейски функции. Новата структура ще работи по опазването на културното наследство.

Според челото на "Преса" сме на път да загубим 12 милиона лева, които Европа ни дава за разкопките в Антична Сердика. Парите трябва да бъдат използвани до 29 октомври, а после горят. Отговорно за проекта е Министерството на културата.
 


223
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
1
 
! Отговори
мнозина си мислят, преди 7 години
че като се откажат от ЕС и се лепнат за Русия, тя ще им "дава" за черните им очи
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EU citizen тая пропаганда е много ретро драги. Адски изветря. Един ден такива като теб ще ги осъдим за национално предателство. Предаване/продаване на националните интереси. Стискай с палци
194
0
 
2
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Евроскептицизма в България нараства пропорционално на нарастването на ***. От как почнаха да ги гонят от европата и да не им бутат гювеч за да крадат , *** стват все по-евроскептични. С другите етноси е същото, защото се вциганяват под комунистическата власт..
193
1
 
0
 
! Отговори
EU citizen преди 7 години
До Анонимен Какви компенсации искаш, бе? Ти ги затваряш по вътрешни причини от икономически характер. Не ги затваряш за кефа на някой отвънка. Компенсация за това, че си си построил излишни реактори ли искаш да ти дадат?
192
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но затварянето на реакторите не е обвързано с високи компенсации по договор ,както са го направили другите присъединяващи се държави.Просто сме си угаждащи за лична изгода.
191
3
 
1
 
! Отговори
EU citizen преди 7 години
До фактДокога трябва да повтаряме за неразбралите - реакторите бяха спрени поради излишъци от ток.Нам смисъл да се зареждат и да работят на празен ход. Това не е пернишка печка, като изгорят дървата да си нарежеш нови. Едно зареждане с уран струва стотина милиона долара за всеки от блоковете.
190
2
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 7 години
До Анонимен икономическото положение в България се влоши вместо да се подобри------------------Икономическото положение на България от 2007 насам само се подобрява.
189
2
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 7 години
Евросъюзът нищо не е разрушил. България си беше на път да фалира в *** на общия фалит на социализма. Разграбването го извършиха руските агенти, защото се видя, че ни изпускат и отиваме в другия лагер. А като цяло българската икономика беше зле - и като материална част, и като структура, и като кадри.
188
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Към 201, Вие сте *** и пълен *** - *** и *** западен гъзолизник и сляп към българсаката действителност
187
0
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 7 години
Мнооого преди ЕС предприятията се разпродадоха на безценица,"дъщерни" фирми се облажиха , тлъсти парчета се реституираха ,нови работни места не се създадоха.ЕС е необходим и полезен ,но не можем да сме там с прекупвачи и крадци.ЕС за България е еквивалент на СИВ ,но се изискват ясни правила и почтеност!!!
186
3
 
3
 
! Отговори
дълбок сън преди 7 години
Момчета,вие нямате ли УМ ЗА ДА ГЛЕДАТЕ?Какво "ви дава ес"?Този ЕС,който като предварително условие за приемането ни,превърна икономическата полупустиня България в пустинята България.За допулнително доразграбване,настани банките,корпорациите и търговските си вериги.Ние се превърнахме в "територия България".Станахме роби,които чакат подаяния от ЕС,които подаяния са малка част от награбваното.Още по-лошото е,че "народът" заживя с очакванията от тези подаяния.Робът превърна робовладелеца в благодет
185
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
За евросъюза имаме три вида хора а именно: Първите са които чрез ЕС много забогатяха, Вторите са които като членове на ЕС могат без проблем да изчезнат и там да работят, а Третите са родолюбци останали тук безработни или с ниски заплати проклинат ЕС който съюз ни унищожи заедно с нашите продажни политици - Е, на третото се казва завишен евроскептицизъм !
184
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основният проблем е че икономическото положение в България се влоши вместо да се подобри и емиграцията се засили след 2007 г.
183
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е лицемерен,а бюрукрацията е огромна.
182
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯТи пък кой си бе та пишеш така за българите. От такива като теб ,който не милеят за родина си ги имаме във властта,поставени лица за да работят не за държавата и народа.Ще дойде време когато ще ви изритаме от нашата мила България
181
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС дава шанс за развитие, ако някой не се възползва от шанса е друга работа.
180
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това твърдение за "евроскептицизъм" поредната ОПОРНА ТОЧКА ли е?
179
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 7 години
Калфин каза ,че повечето подписани договорености са били препоръчителни и без задължаващ характер.Пример- закриването на реакторите в Козлодуй.....що ли му е на обикновения българина евтин ток?!?!Каза още ,че при договарянията си другите присъединяващи се държави са си договорили в пъти по- големи компенсации..........
178
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха така...БРАВО!!! И какво излезе...ЕС дава..."еврофондове" а те парите са наши !!! Коментирайте...
177
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много просто. За седем години членство резултатът е ужасяващ. Дали сме в бюджета на ЕС 8 милиарда лева, а сме получили седем милиарда. При това получените са усвоени така че все едно сме похарчили 2 милиарда от бюджета.