БНБ сложи КТБ под специален надзор

Банката преустанови разплащанията
Обновена: 20 юни 2014 14:12 | 20 юни 2014 12:57, Екип на Investor.bg
БНБ сложи КТБ под специален надзор
Снимка: архив, Dnes.bg

В Българската народна банка е получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което се информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.

На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори. Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.

Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – ВТБ – е бил заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ.

В 13:30 часа ще се проведе пресконференция в централната сграда на Българската народна банка.

По-рано от КТБ бяха съобщили, че за да защитят интересите на своите вложители и клиенти, банката е решила да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност.

КТБ изтъква "безпрецедентната кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт" и уверявя своите клиенти, че "тази нелека, но необходима в този момент стъпка" е допълнителна гаранция за защита на техните интереси, а също така и - за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ АД под прекия надзор на Централната банка. Във вторник БНБ заяви, че КТБ е с висока ликвидност и функционира нормално. Централната банка призова за отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения относно банковата система.

КТБ попадна във фокуса на общественото внимание миналия петък, когато се проведе спецакция в бизнес сградата на "Цар Борис III", където се помещават офисите на TV7, News7 и офиси на Корпоративна търговска банка. От прокуратурата уточниха, че не са извършвани претърсвания на сгради на банкови институции и офиси на медии, а само на офиси на търговски дружества, регистрирани на адреса.

В сряда от БНБ съобщиха, че срещу подуправителя й Цветан Гунев, който ръководи управлението "Банков надзор", се води досъдебно производство. От прокуратурата уточниха, че разследването е започнало преди две седмици по сигнал на "Протестна мрежа".

Разследването срещу Гунев е за длъжностно престъпление за начина, по който е упражняван банков надзор. Става въпрос за проверка на 19 лоши кредита на 19 фирми, в чиито офиси миналата седмица прокуратурата е направила проверка, допълни главният прокурор Сотир Цацаров.

Същевременно от Булгартабак на два пъти заявяваха, че нямат кредити към КТБ, като тютюневият холдинг е в процес на закриване на всички свои сметки в банката. От холдинга декларираха, че всички кредити, които са ползвани преди пълното им погасяване, са обслужвани коректно.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Коментарите под статията са спрени заради ограничения в Закона за кредитните институции.


Още от
Спонсорирано съдържание