Танев иска цивилизовано решение в Свищов

"Академичната автономия се превръща в параван за самоуправството"
Обновена: 5 юни 2015 19:18 | 5 юни 2015 19:12, Веселина Йорданова
13
Танев иска цивилизовано решение в Свищов
Проф. Тодор Танев. Снимка: архив, БулФото

Просветният министър проф. Тодор Танев настоя за спешно намиране на "цивилизовано решение“ по казуса в Стопанската академия в Свищов.

Още по темата
Като министър на образованието и науката настоявам за спешното намиране на цивилизовано решение на отдавна трупаните нарушения на академичните норми отвъд предела на всяка търпимост, което чака българската общественост.

Вярвам в морала на уважаваните наши колеги от Академията и това, че ще отговорят на очакванията на обществеността и държавните институции, като преценят обстановката и бъдещия си авторитет пред гражданите и учените в България, пише министърът в становище, изпратено до медиите.

Танев назначи служебен ректор в Академията след проведено оспорвано събрание, на което за наследник на забъркания в скандали ректор проф. Величко Адамов беше избрана проф. Теодора Димитрова.

"Опозицията" във ВУЗ-а смята, че 35-годишната професорка е "маша", чрез която Адамов ще продължи да управлява. Служебният ректор проф. Иван Върбанов обаче не можа да влезе в заключения ректорски кабинет.

"Събитията в Стопанска академия "Димитър Ценов" - гр. Свищов през последната седмица показват една от най-нелицеприятните страни на системата на висшето образование в България: превръщането на академичната автономия в параван за самоуправството в някои български висши училища“, изтъква Тодор Танев в становището си.

Според него е разклатена и без това силно отслабената вяра на гражданите, студентите и преподавателите в европейското качество на определени висши училища, съобразяването с мнението на хората и контрола на държавата над феодалните порядки там.

МОН призовава всички институции на държавата да съдействат за решаването на този толкова значим за българското общество случай, апелира министърът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Не съм почитател на министъра , но АБСОЛЮТНО ГО ПОДКРЕПЯМ в горното му твърдение"Академичната автономия се превръща в параван за самоуправството".Срам за България и нейното образование са кликата на този ректор Адамов и на измислената му заместничка!
10
1
 
5
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
ПРАВ Е ЧОВЕКА !!! В ДЪРЖАВАТА НИ ИМА ВСЕ ПАК ПРАВИЛА И НОРМИ !!! НИЕ СМЕ КУЛТУРЕН И ИНТЕЛИГЕНТЕН НАРОД !!! НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ ПРЕДИ ВСИЧКО !!!!
9
1
 
1
 
! Отговори
BBorisoF преди 8 години
Аз тою замесНик, ше го отзова, един кабинет неможе да щурмува, па и нещо мн на лични интереса май понамирисва. Пообидили са го доста май в СВеЩоФ :D
8
1
 
2
 
! Отговори
Gir преди 8 години
Няма как вече,запалих танка
7
4
 
9
 
! Отговори
х преди 8 години
Селяни, не излагайте повече Свищов! Направихте най-голямата чалгаджийница в образованието и нямате спирате! За вас - парцала и метлата по европейските ресторанти, поне да си изкарате честно хляба.
6
2
 
3
 
! Отговори
avtonomen Vuz преди 8 години
I az sym chuval ot studenti, che mnogo firka i mai si padal malko u levo..vajno e reformi i slujebni pobedi sys slujebni rektorcheta da ima, inak kyde ste mu e kelepira..nali e reformator..gotino go e zamislil..
5
2
 
3
 
! Отговори
lud преди 8 години
Toq ministryr minalata sedmica go vidqh piqn na kirka v 14h pres Narodniq teatyr..prez rabotno vreme..neshto mi se vijda mnogo nenormalen..Boiko da go maha, che ste naloji slujebni rektori navsqkyde, moje i v ministerski suvet:)da turi..piqnka ta
4
4
 
12
 
! Отговори
Студент преди 8 години
А знаете ли, че учебниците в Свищов са по 70-80 лева и са условието да минеш изпит, пък ако ще и кръгъл *** да си. Легален подкуп, всичките се подписват на първата страница
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Феодала Адамов заедно с подставеното си лице, назначено за ректор , младата професорка Т.Димитрова - хахаха. Видяхте ли кои "защитават" ректора под строй? Всичките са от неговия факултет "Финанси", а доста от тях именно Адамов направи доценти и професори, само и само за моменти като този да са му "под ръка" - да гласуват под строй и да изпълняват.Радващо е че министъра на образованието се намеси. Иван Върбанов е законният ректор.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То кефи яко, имам чувството че не е много наред с главата.
1
2
 
19
 
! Отговори
Скрибуц-скрибуц преди 8 години
Какво сега - прехвалената българска университетска система, в която бяха наляти толкова пари по системата "парите следват студента" потъва с гръм и трясък. Крякайте неолибералчета! Крякайте, че авгиевите обори, които сътворихте в образованието, почнаха яко да миришат. Смърдят направо.