Пари от държавата за бедствия само за социално слаби

Само БСП възрази срещу промените, приети на първо четене от НС
Обновена: 26 юни 2015 11:10 | 26 юни 2015 11:06, Камелия Цветанова
26
Пари от държавата за бедствия само за социално слаби
Снимка: архив, БулФото

Държавата ще подпомага финансово само тези пострадали при бедствия, които не могат да си позволят да застраховат собствеността си. Това реши парламентът, като одобри на първо четене промени в Закона за защита при бедствия, внесени от кабинета.

Още по темата
Възражения имаше само от страна на БСП. Според социалистите поправката поставя хората в неравностойно положение, защото оценката ще бъде лична.

Според промените право на помощ ще имат тези български граждани, които не са могли обективно поради икономическия им статус да застраховат своето имущество.

За онези, за които се прецени, че са имали възможност да застраховат имуществото си, но не са го направили, държавата няма да носи отговорност за собствеността.

Предвижда се след настъпване на неблагоприятно събитие, свързано с бедствие, държавата чрез своите органи - Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и Агенцията за социално подпомагане (АСП), да прецени доколко е настъпило увреждане или щета върху собствеността на лицето, което не може със собствени средства да застрахова имота си.

Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати, доколкото не са могли сами да застраховат имуществото си срещу съответния риск заради социалния и икономическия си статус.

Средствата от централния бюджет през бюджета на Министерството на труда и социалната политика, респективно АСП, ще достигат до хората, които имат нужда от подпомагане при бедствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Поредна измишльотина на Гробарите. Или помощи за всички пострадали или за никой. В противен случай има предпоставки за злоупотреби и рекет
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ред арми#7 Хората ти обесняват Или плащай или напалвай. Като селяните си...все на късо искаш да минеш
5
0
 
14
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Кой и как преценява, кои хора нямат възможност да застраховат жилищата си? Та една застраховка е от порядъка на един лев за квадратен метър. Поредната недомислица на управляващите, пореден опит за популизъм. Нима хората жители на България, които си плащат редовно данъци и осигуровки, но по една или друга причина не са си направили застраховка на имуществото нямат право на помощ при природно бедствие?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До поп ГруюПоп Грую ли си,поп Кръстю ли си,не знам,ама със сигурност си застрахователен брокер
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все пак дясното мислене,е еманация на дарвиновата теория,оцеляват само най-силните
2
1
 
14
 
! Отговори
Марин преди 8 години
И как така държавата няма да помага, при условие че ние си плащаме данък на имотите. Къде отиват тези данъци?
1
0
 
27
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Значи само за братята ще има, защото много българи живеят на ръба, но не се водят социално слаби.