Днес "лятото се пречупва", Преображение Господне е

Според народните вярвания от днес времето върви към есента
Обновена: 7 авг 2015 14:23 | 6 авг 2015 07:46,
10
Днес "лятото се пречупва", Преображение Господне е
Снимка: Булфото

Православната църква чества днес празника Преображение Господне, като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.

Според легендата на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход.
Когато Исус Христос проповядвал сред хората, мнозина проявили съмнение в неговата божествена същност. Дори сред учениците му имало такива, които трудно приемали учението му за смирение и за поемане на страдания в името на Бога, за преходността на земната слава и за вечността на небесния живот.

За да укрепи вярата на учениците, Исус се изкачил заедно с тримата свои ученици Петър, Яков и Йоан на Таворската планина. След вглъбена молитва, Исус изведнъж се преобразил - лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стояли библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за "Освещаване на гроздето".

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде. Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет.

Според народните вярвания от Преображение Господне "лятото се пречупва" и времето се преобръща - върви към есента и студа. Времето се преобразява, дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват, и вече не стават за къпане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми не е... До 13 август има време.
9
1
 
5
 
! Отговори
do nomer 1 преди 8 години
Зависи къде живееш...
8
4
 
8
 
! Отговори
asew преди 8 години
хайде да почва да вали и да натрупа,че от тия жеги аз се счупих,а не времето!
7
7
 
8
 
! Отговори
честит преди 8 години
ох дано по-бързо се пречупуи. Еб.ати гнусното временце...35 градуса !!!! В България лятото е един от най-противните сезони последните години.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неведоми са пътищата Господни!
5
1
 
17
 
! Отговори
М преди 8 години
Рано е за "пречупване" на времето. Това си става и по стар стил, и съвсем реално след 2 седмици.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес имен ден имат Сотир ,Сотирка, да са живи и здрави...
3
3
 
15
 
! Отговори
корекция преди 8 години
от Преображение Господне "лятото се пречупва" и времето се преобръща - върви към есента и студа.-Да де - ама това се случва след две седмици! Църквата ни е като една объркана стара мома - хем жена, хем не ражда, хем всичко знае, ама неправилно.
2
1
 
18
 
! Отговори
В. преди 8 години
"Според легендата" - това да не е някакъв мит. Това за вярващите не е легенда, а е предание, в което се вярва и почита, а тълкуването му е спасително. Както и да е, сега ще ме нападнат, че религията е измислена за управляване на масите :)
1
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забелязахте ли, че през последните 2-3 дена на зазоряване става доста хладно?След 13 дена, когато е Преображение по "стар стил", през деня може да е горещо, но призори вече не е просто хладно, ами направо става студеничко.