Превзехме Швеция с ...просяци

Близо 15% от просяците са българи, предимно роми, разкри Калфин
Обновена: 10 сеп 2015 11:44 | 10 сеп 2015 11:42, Боряна Павлова
46
Превзехме Швеция с ...просяци
Снимка: Reuters, архив

Близо 15 % от просяците в Швеция са от български произход. Това каза в предаването „Преди всички” по БНР Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, по повод участието му в неформална среща на министри на труда и социалната политика от ЕС в Стокхолм.

''Разговорите ни с министър Регнер бяха за сътрудничество в различните области. Двете теми, които са чувствителни в медиите в Швеция са темите с така наречените берачи на горски плодове. 2012 година е бил първият проблем. Български граждани са заведени в Швеция от неизвестни посредници, след което отиват далеч на север и там ги зарязват. С усилията на местните власти много трудно бяха върнати в България”, каза той.

Като втори проблем вицепремиерът Калфин посочи просията. „Не бих направил пълна връзка между тях. Имало е случаи на такива, които са били излъгани, да са карани да просят. За съжаление има такива, които директно се насочват към просия. Самият бях изненадан, че пред повечето от магазините в Стокхолм стои просяк. Според оценка на техните власти около 10 до 15 процента от просяците са от български произход. Основна част от тях са роми. В Швеция няма никакви ограничения в просията”, каза той.

Според него има няколко неща ,които могат да бъдат свършени. ''Действително това не е подпомагане на хора в нужда. В повечето случаи става за една добре организирана черна индустрия., която не плаща данъци. Голяма част от тези, които са в Швеция и просят не са попаднали тук случайно, не просят за кратко време'', посочи той. По думите му, това не е допустимо и по европейските правила за свободно движение.

''Уточнихме да си направим работен контакт с МВР, така че тези, които са въвлечени в тази индустрия да бъдат наказвани. Ще бъдат връщани в България. Казах на министър Регнер, че в България всяко едно дете има място в училище и няма случаи, в които детето да няма достъп или т.н., нещо което явно се обяснява от тях'', каза Ивайло Калфин.

По отношение на бежанците в Швеция, вицепремиерът посочи, че те са мотивирани да търсят работа и да се интегрират. ''Има няколко неща, които се съдържат и в българската позиция, които могат да се променят. Да, ние можем да осигурим първоначални условия за бежанците, но не може да задължим бежанците да стоят в България, затова трябва да има преработка на тези Дъблински споразумения, в които те са задължени да стоят в страната, която те са влезли. Това което виждам – Швеция е страна, която приема най-много бежанци на глава от населението'', добави той.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
socialen преди 4 години
Хората предпочитат да са просяци отколкото да стоят при "управлението" на Борисов. Като ни приемат в Шенген, цяла България ще избяга от "великото" "управление" на Борисов.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nqma li nqkoi bogat balgarin da im kupi edin ostrov I aideee........
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде авторите на статията да обиждат целокупният български народ! Български граждани - да (***), но не и българи! Благодаря за вниманието! Щом сами се делят, ще ги разделим.
10
6
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
през 60-те години бях студент в чужбина. Какво уважение , че си българин ,запознаваш се на улицата и те кани на гости в къщи. Сега ме е срам да отида по далече от Сърбия и да кажа че съм българин
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швеция проституцията е нелегална. Бъркаш с Холандия, кдето също в последно време се обсъжда забраната и (т. нар. шведски модел).
8
1
 
13
 
! Отговори
men преди 4 години
децата на българските емигранти са на 4то място сред по процент на тези които взимат средно образование в германия с около 50 процента. само французи, испанци и още някви са пред нас. турците са с около 10%. сметките си ги правете сами преди да мелете за българите... турците, иракчаните, афганците и арабюгите са най голямата паплач. за всеки от тези просяци има по 3ма българи с хубава работа.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете, мога ли да попитам - как може някой де е хем българин, хем ром?
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те просят, а българките се занимават с бизнес който е тези страни е легален.
5
13
 
6
 
! Отговори
Вещо лице преди 4 години
Поредното доказателство, което разбива мита за трудолюбието и интелекта на българина. Уния и трудолюбив човек не ходи по чуждите държави да живее наготово и да проси, а стои в своята държава и работи за своето и за националното благополучие. Именно по този начин са изградени държавите в които "умните и трудолюбиви" българи отиват, за да живеят наготово и да просят.
4
1
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Още можеееее!!!!!
Важното е нанас да ни се махнат от главата!
Всичкото ром в Швеция!Изгответе презентация за гърменските!!!
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро 95% от тези 160 хиляди бежанци ще са по същия начин накацали по улиците с едно канче и 2-3 деца за умиление.
2
2
 
19
 
! Отговори
Професор преди 4 години
И ний сме дали нещо на Света!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги интегрират! Няма нищо лошо в този факт. Подай ръка, независимо на кого!Това са европейските ценности!