Студът – опасен за хората с кръвно и болно сърце

Подгответе се физически, ако ще излизате, съветва травматолог
19 яну 2016 09:37, Мария Захариева
4
Студът – опасен за хората с кръвно и болно сърце
Снимка: архив, БТА

Ако нямате нужда, не излизайте от вкъщи, съветна травматологът Владимир Русимов.

Лекарят обясни пред Нова телевизия, че има два вида измръзване - общо и локално. Общото измръзване е свързано с намаляване на телесната температура вследствие условията на околната среда. Така в тялото настъпва общо охлаждане.

Общото охлаждане преминава през няколко степени и е свързано с няколко стресови реакции в тялото. В тялото най-вече настъпва централизиране на кръвообращението, което означава, че кръвта отива повече във вътрешните органи, за да се затопли мозъка, сърцето, дробовете. Това обаче се отразява върху функцията на крайниците – те стават по-сковани, намалява се подвижността им, появяват се фактори за местни измръзвания на ръцете и краката.

Хората, които имат работа навън, трябва да се подготвят, защото се появяват рискове за сърцето. Дори изчистването на снега пред блока е опасно за хората с високо кръвно налягане или болести на сърцето. 

"Ако трябва да стоят на студено, трябва да се подготвят малко физически", заяви д-р Русимов.  

Докторът препоръчва също стабилните обувки и дебелите дрехи.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
15
 
! Отговори
Неграмотни сте! преди 5 години
Променете си заглавието!!! 'Студът опасен за хората с кръвно и болно сърце' - всички живи хора имат кръвно.....глупаци! Студът може да бъде опасен за хората с ВИСОКО кръвно налягане!
1
0
 
3
 
! Отговори
Развеселена преди 5 години
Как? С физически упражнения?