Наши учени могат да участват с проекти по евроинициатива

Дават 5 млрд. евро за разработки във фармацията до 2024 г.
12 апр 2016 16:22,
6
Наши учени могат да участват с проекти по евроинициатива
Снимка: архив, БулФото

До 2024 година български специалисти от медицинската общност ще могат да кандидатстват за финансиране по европейската "Инициатива за иновативни лекарства". Пациентски организации, научни дружества, обществени органи, малки и средни предприятия могат да кандидатстват по Инициативата, която се финансира по равно от ЕК и фармацевтичната индустрия.

"Инициатива за иновативни лекарства” е най-голямото публично-частно партньорство в Европейския съюз и най-голямото в света в сферата на здравеопазването. Между 2008 и 2024 година фондове на стойност 5 милиарда евро ще бъдат отделени за разработки в областта на иновацията във фармацията.

Проектите, които се финансират, ще доведат до ускоряване развитието на нови лекарства, нови методи за лечение и изследване за по-бърз достъп до нови терапии, стана ясно по време на информационен ден, посветен на Инициативата.

До момента българската академична общност не е наясно с практическите аспекти на включване в тези проекти. Именно това е смисълът на информационния ден, който да запознае специалистите и заинтересованите с практическите аспекти.

"До момента участието на българските учени в тези разработки е много оскъдно, но от тях зависи да се включат в инициативата. Тя е отворена за България, даже се насърчават проекти от Източна Европа", каза Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фирми в България.

По думите му други държави от Източна България като Полша, Чехия, Унгария се справят доста добре и техни учени участват в консорциумите, които работят по проектите.

В Европа инициативата работи чрез мрежи от изследователи, които се обединяват и работят заедно по проекти в тази сфера. В момента има над 60 отворени проекта.

Според Денев липсата на достатъчно информация за инициативата е причина за неучастието на български специалисти по проектите. "След днешния информационен ден те могат да се разпознаят и да се включат в някой от десетте нови проекта, които предстои да се отворят", каза Денев. Информацията е и на сайта на Инициативата, допълни той.

Консорциумите обединяват университети, болници, научни дружества от Европа. Засега сред тях няма български, а вратата е отворена български организации да се включат във втората вълна, която вече е отворена.

Няма отделен ресурс по проекти за различните държави, уточни Денев за Investor.bg. Общото финансиране се предоставя на консорциумите по проектите и всеки, който участва в общата структура, получава определено финансиране в зависимост от проекта. Процедурата за участие е доста опростена в сравнение с еврофондовете например, обясни Деян Денев. Тя насърчава участието на всички държави-членки.

Денев посочи, че в момента е в ход деветото проектно повикване, така че до няколко месеца се отварят няколко теми, по които може да се заяви желание за участие.

Фармацевтичните фирми участват в проектите, но не получават финансиране, те инвестират на 50% инициативата в натура, каза още Денев. Под формата на осигуряване на лаборатории, апаратура, изследователи.

Инициативата цели разработването на по-ефективни и безопасни лекарства. Като цяло тя способства за осъществяването на съвместни научно-изследователски проекти и изгражда мрежа от експерти, представители на академичната общност и индустрията, като цели ускоряването на иновацията във фармацевтичния сектор.

"Надяваме се български специалисти да станат част от вече стартирани проекти или да предложат нови такива. Инициативата вече прави революционни научни открития, като помага за ускоряване развитието на нови лекарства и методи за лечение в различни области.

Чрез Инициативата изследователи от цяла Европа обединяват усилия, търсейки решения на специфични здравни проблеми – неврологични заболявания, диабет, онкология, инфекциозни заболявания и други. Целта е да се ускори развойната дейност и достъпът на пациентите до нови лекарства, нови лечебни и диагностични методи, да се подобри лекарствената безопасност, да се изследва действието на лекарства върху организма.

Причината да няма българско участие до момента по Инициативата е липсата на достатъчно информация. Трябва да се подобри разбирането за проектите и да се преодолеят страховете на потенциалните участници, каза по време на форума Катарина Ангрош, заместник-директор научноизследователски партньорства в Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. Тя посъветва българските специалисти да се включат в международната мрежа от организации, да се присъединят към работещите екипи и така да изградят конкурентоспособни проектни предложения.

България трябва да стане по-активна във втората вълна по Инициативата с проекти и така да стане част от научните изследователи в Европа, коментира Зоя Паунова, председател на Асоциацията на научноизследователските компании у нас.

Партньори по инициативата, които биха могли да получат финансиране, по думите на Катарина Ангрош могат да бъдат университети, научноизследователски дружества, клинични специалисти, пациeнтски организации, неправителствени организации.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
интересно мие следното хората по европроекти се събират пък някои дето казваха че са готови се изпокрили по един проект с извинението че били някъде си искам да попитам тогава ползата от тия проекти като саниране каква е
5
0
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
За ОПИК ли става дума? Програмата, по която уж може безплатно да кандидатства всеки, и да вземе едва ли не безвъзмездно пари, слещу 15 страници добре обмислен проект? Недамисимо дали си голяма корпорация, голяма фирма, малка или микрофирма? Лъжа е, да знаете. Вярно, отпуска Европа пари, но не безвъзмездно. Трябва съфинансиране, а парите плащат накрая. Вярно, дават, но не признават всякакви разгоди, Вярно, трябва и проект 15 страници, но и отчети за 5 години назад, и оборот 1,5 млн на година.
4
1
 
0
 
! Отговори
лсд преди 8 години
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш. В България наука няма. Науката е скъпо нещо без моментален келепир. БАН е имотна агенция - изплаща заплати на академици. Университетите бълват специалисти по публична администрация и психология (в БГ е пълно с администратори и луди, асоциации и органозации). Най вероятно ще използват българи като ефтини тест обекти - опитни зайци (или плъхове).
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С две думи станахме колония в глобалното село. Отпускат се пари за един проект и се изграждат едни хранителни вериги за лапане, като извършителя естествено се бори за най-мизерната част. Да ни е честито новото колониално блато. А забравих да попитам: Защо сега влизаме в Шенген? Нямате ли други европейско-толерантно-лицензирани разпределителни гари за прииждащата интелектуална маса, които да са ви виновни за ***'отията. Рибата винаги вмирисва откъм главата.
2
0
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ЩЕ УЧАСТВАТ КОЛКОТО ДА ВЗЕМАТ ПАРИТЕ ! КАТО ВЗЕМАТ ПАРИТЕ ЩЕ ЗАБРАВЯТ ДА ИЗПЪЛНЯТ ОБЕЩАНИЯТА СИ ! ЩО ЕВРОФОНДОВЕ ИЗПАПКАХТЕ ,ТА ТЕЗИ ЛИ ЩЕ ПРОПУСНЕТЕ ?!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е интересно дали ще има поне 1 одобрен проект от България. Просто фармацевтиката е скъпо начинание, не е лесно малка държава сведена до бананова република без бананите да участва. Честит ден на космонавтиката! Някога и ние гледахме звездите. Сега гледаме само магистрали и улични побои...