В Клисура отбелязаха 140 години от Априлската епопея

Николай Ненчев прие строя на почетните роти
1 май 2016 09:15, Петя Славова
57
 В Клисура отбелязаха 140 години от Априлската епопея
Снимка: архив, Булфото
С тържествена проверка-заря в Клисура отбелязаха снощи 140-та годишнина от Априлското въстание. Строя на почетните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада прие министърът на отбраната Николай Ненчев.
 
140 години дните в края на април са изпълнени с особено чувство - на преклонение, синовна признателност и скръб заради стотиците скъпи жертви, които даде Клисура и хилядите, които даде България в Априлската епопея. Това каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов, цитиран от БТА.
 
"От 20 до 26 април, когато Клисура е свободна, клисурци бяха наясно, че тази свобода е за кратко, а те ще загинат, но бяха готови и се жертваха", добави кметът на Карлово.
 
Днес, 140 години по-късно, трябва да се връщаме, да помним жертвите и да разказваме за тях на нашите деца, допълни той.
 
"Тук сме с чувството на дълбока признателност и почит към героите, на които България дължи възкресението си. Към тези, които платиха с живота си една свята цел - свободата на Отечеството. Тяхната храброст и готовност за саможертва няма да бъдат никога забравени". С тези думи започна словото си министър Ненчев.
 
"Клисура плати най-високата цена. Черешовите топчета на Зли дол не спасиха града, но станаха част от най-ярките страници на нашата история и промениха съдбата на нашата Родина", добави още министърът на отбраната.
Днес България, Европейският съюз и Европа преживяват кризи, добави Ненчев и уточни, че те са изправени пред трудни решения и важни избори.
 
"Вярвам, че ще успеем да минем през всички предизвикателства, следвайки завета на априлци", добави той.
Според него сега е време техните изяви да бъдат отстоявани докрай, защото, по думите му "героите могат да бъдат само следвани".
 
Честването завърши с празнични илюминации. Да почетат паметта на априлци в Клисура бяха още народни представители, висши военни, кметове на съседни общини и населени места. В знак на почит бяха поднесени венци пред паметника на априлци.

57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
Днешен историк преди 5 години
Що загинахте бе. Това е било само присъствие. Пише го в учебниците ви по история, българи.
14
2
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Априлци излязоха на бой с открити лица (без маски), биха се само с армия, полиция и башибозук. Не убиха нито един мирен турчин, няма изнасилена нито една туркиня. Ушиха си униформи и знаме, поискаха свобода.......или смърт. Показаха висок морал, загубиха битката честно. Но затова пък спечелиха каузата. Това са истинските освободители на България. Всички други се възползваха - един взе Бесарабия, друг- Босна, трети - Кипър. Поклон пред априлци. Да живее България. Да живее 20 април.
13
2
 
9
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 5 години
Перущице бледна, гнездо на герои,слава! Вечна слава на чедата твои,на твоята пепел и на твоя гроб,дето храбро падна въстаналий роб!
12
2
 
11
 
! Отговори
един българин преди 5 години
Честито Българи. Турците в форума нека си плюят. НИЕ ПРАЗНУВАМЕ.
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петвековно членство .Част от най славната история на българия. ЧАСТ ОТ ВЕЛИКАТА ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ..
10
2
 
8
 
! Отговори
8 годишен преди 5 години
140 г. по късно и с ред на се споменава,че турците са поробителят и този епопеяза това се е случила загинали са български патриоти,а сега народа избира да го унижават страхливци , предателитолерасти и либерасти
9
0
 
12
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Да живее България!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алууууу Тодор Живков,Жельо Желев,Филип Димитров,Петър Стоянов,Надежда Михайлова ,Иван Костов,Миглена Кунева,Цецка Цачева,Лиляна Павлова,Бойко Борисов,Плевнелиев,Ивайло Калфин,Първанов,Байрактаров,Каракачанов,Цветан Василев,мекерето постната пица на ГЕРБ Дянков и компания не са роми,турци,бежанци ,извънземни които да са виновни за глада,мизерията,разрухата и изчезващата се мила родина България......
7
4
 
12
 
! Отговори
Deja преди 5 години
В Клисура се развива действието в "Под игото". Черешовото топче, донесено от Боримечката е символ на борбата там, да помним героите, дали живота си за нашата свобода!
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алуууууу престанете веднъж завинаги да се оправдавате с палмите и малцинствата....великия Султан на Високата Порта е съхранил Българското в продължения на цели 500 год,сега с своята си алчност,злоба,расизъм,канибализъм Българското е на път да израсне веднъж завинаги и то благодарение на самите и истинските Българиоооо управници.......
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Интересно е как вие пазите равновесие,може би редките жълти зъбки и плешивата куха кратуна помагат за това
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 21А вие кога?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон пред онези българи, оставили костите си за свободата на святото Отечество и плюнки в муцуните на днешната паплачор, като пишещите против Освобождението и Родината!
2
6
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Колко много общи неща има между онова време и днешното !И преди, и днес България е под робство.И преди, и днес тези, които пазят родната земя са наричани "престъпници".И тогава, и сега турците живеят по-добре от българите в България.И тогава, и днес чужди господари управляват страната ни.Разликата е в това, че тогава всяка българска къща е имала по 5-6 деца жадни за образование, а днес имаме един тотално затъпял и оглупял народ.А, Русия днес е отвратена и няма желание да ни освобождава ...
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честита априлска епопея! Дано повече не ставвт такива епопейи.наздраве