Канят роми с висше да работят с деца в риск

МС одобри плана за действие с мерки до 2020 г.
27
Канят роми с висше да работят с деца в риск
Снимка: архив, БулФото

Провеждане на информационни кампании и привличане на младежи от ромската общност със средно и висше образование като доброволци за работа с деца в риск от отпадане или отпаднали от училище. Това са част от мерките в одобрения от правителството Национален план за действие за периода 2015-2020 г. в изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020).

Предвижда се още включването на родители на деца от ромски произход в процеса за преодоляване на негативни обществени прояви.

Оперативните цели на Плана са свързани с обхващане и задържане на децата и учениците от ромски произход в образователната система и осигуряване на качествено образование в мултикултурна образователна среда. Освен това осигуряване на равенство в достъпа до качествени здравни услуги и превантивни програми; подобряване на достъпа на ромите до пазара на труда и повишаване на дела на заетите сред тях.

Сред целите са още: подобряване на жилищните условия, вкл. на прилежащата техническа инфраструктура; гарантиране правата на гражданите, с акцент върху жените и децата, защита на обществения ред, недопускане и противодействие на проявите на нетолерантност и на езика на омразата; създаване на условия за равен достъп на ромската общност до обществения културен живот и съхранение и развитие на ромската традиционна култура и творчество.

За постигането на целите на програмата ще се работи за промяна на негативните нагласи към ромската общност чрез осигуряване на по-добра публичност и прозрачност на дейностите по интеграционните политики за ромите и други уязвими етнически групи, живеещи в сходна на ситуация. Акцент е и популяризирането на добри практики и примери в областта на интеграцията на ромите.

За реализирането на мерките в националния план се обръща внимание върху ефективното и целенасоченото използване на наличните ресурси на национално, регионално и местно ниво, както и тези на европейско ниво и достъпа до фондовете на ЕС.

Днес правителството одобри и Програма за дейността в периода 2016-2018 г. на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, който е звено към Министерството на образованието и науката.

С изпълнението на дейностите в документа се очаква по-пълно обхващане на деца между 3 и 6-7 години от етническите малцинства в детските градини, както и задържане на децата между 7-16-годишна възраст от етническите малцинства в образователната система. Друга цел на програмата е увеличаване на броя както на педагогическите специалисти, обучени за работа в мултикултурна среда, така и на броя на млади учители от етническите малцинства.


27
Още по темата: Роми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
11
 
! Отговори
ИДЕЯ преди 5 години
Социалните Помощи на ромите трябва да се дават във вид на Ваучери за храна и дрехи , учебници , детски градини .На тях да пише с ГЛАВНИ БУКВИ - само за това , алкохол и цигари НЕ /Така пише на Ваучерите за Българските Работници , и те си пазаруват само храна .
12
0
 
19
 
! Отговори
Неа преди 5 години
Вие луди ли сте бе ????
11
0
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Ши ги женят ли?
10
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 5 години
а бг със средно кметове и това доживяхме да видим но другото по интересно един *** ми заговори за корупция само дето не ми каза чее записал детето при друг прославен с корупция такъв отговора мие да си ти дава тои след като не си искал не си идвал твои сие проблема *** пиян
9
0
 
21
 
! Отговори
opps преди 5 години
Свършиха ми символите...Шесто: Това е начина да се окрадат един куп пари без да има проследяемост и контрол...Седмо:Дайте да ги съдим за ДИСКРИМИНАЦИЯ!Осмо: Явно идват нови избори след като се сетиха пак за кърлежитеДевето: Няма пари за децата ни и за закупуване на пособия, програми и примерно комплести по химия за да е интересно и разбираемо на децата/нормалните/Десето: Защо за друго все НЯМА а за кърлежите винаги ИМАWTF!!!!
8
0
 
22
 
! Отговори
opps преди 5 години
Тези как ми вдигнаха кръвното - не е истина:Първо дайте резултатите от декадата на т.н. Ромско включване - само прахосване на средства /НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКО СА ОТКРАДНАТИ/Второ: На какво основание се разделя обществото на роми и останали? Тези с два мозъка ли са???Трето: Това КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВА?!?!? Четвърто: Видяхте ли кои разчитат на купените гласове... ОЧЕВАДНО Е!Пето: Защо не се дадат тези пари на СТАРТИРАЩИ ФИРМИ???!!! - Това е начина да излезем от тази ужасна финансова ситуация...WTF!!!!
7
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си прегледам зрението, стори ми се, че прочетох "роми със средно и висше образование".
6
0
 
37
 
! Отговори
българина преди 5 години
Всеки лев инвестиран в този етнография е откраднат такъв и безвъзвратно загубен за изработилия го? Защо не се дават по 15000 Евро за трето дете като в Унгария ама на работещите български семейства които изкарват парите и социалните помощи
5
1
 
38
 
! Отговори
читател преди 5 години
В България има власи, турци, помаци, руснаци, гърци, арменци и какви ли не още, а само ромите имат проблеми, и то същите като в Унгария, Румъния, Чехия,Сърбия , Англия даже и къде ли не.Кой ли е виновмен за това?
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Равен достъп до културния живот...." СМЕХ!!!!!!!!!!!И да направят културния живот безплатен, и с организиран транспорт да ги возят, кьорав ром няма да видите на някое културно събитие. Те просто НЕ желаят да са част от него.
3
0
 
26
 
! Отговори
mimoza преди 5 години
То па тия, дето имат "висшо" , са едни умни, кадърни и работливи....
2
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незаконно е да се създава (и финансира) програма, основана на етнос.
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах и двамата ли мислят да привлекат или само единия?!