Превземаме САЩ – българският, официален език в област Кук

Според проучване на БАН 15 млн. души по земното кълбо говорят езика ни
27 май 2016 09:00,
42
Превземаме САЩ – българският, официален език в област Кук
Снимка: Булфото

Българският език е признат за официален в американски щати като Илинойс, където в област Кук например на него данъчната администрация работи успоредно с английския. Това показва изследване, проведено от Института за български език към БАН. Това се очаква да направят и други щати, обясни пред "Труд" доц. д-р Ана Кочева от академията, която е автор на карта на българоезичните по света.

В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски.

"Имаме толкова изследователи там, че могат да си позволят такъв лукс", разказа досегашният ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев.

В Австрия пък А,Б,В-ето ни е официално признато за матуритетно. Това означава, че в училище може да се държи матура на нашия език.

Родните езиковеди са категорични, че зад граница българският се разпространява с бързи темпове - не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в държави от Новия свят, и не само.

В сряда стана ясно, че според проучването на БАН около 15 млн. души по земното кълбо говорят езика ни.

"В момента населението ни е 7,3 млн. души, но страната ни има огромна историческа диаспора по света, а с разрастването й се увеличава и броят на училищата ни зад граница", коментира проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като гледаме какви целувки мята Тиквата на Ердоган, не еталон ами още по-вече от еталон .Е ,те такъв еталон досега не сме имали .Върхът на еталона .
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо ви е превзело мозъка . Те едни визи не премахват за българите . То не бе подмазване ,то не бе сервилнеченеи и въпреки всичко визи и отпечатъци за *** . Превземаме, дрън - дрън .Излагате се като пишете глупости .
28
0
 
3
 
! Отговори
Азбуки преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯМи добре. Нямам против и турският да е официален в САЩ.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗА *** КАТО ГЛЕДАМ ТИКВАТА Е ОЩЕ ПО -ГОЛЯМ ЕТАЛОН И ОТ КОМУНИСТИТЕ.НАЛИ Е *** ОТ КОМУНИСТ И ДЕМОКРАТ .
26
0
 
4
 
! Отговори
Драганов преди 7 години
Всички *** и агенти на ДС спрягат населението ни като постояна величина.От времето на Костов до сега *** приемат ,че населението ни е 7,5 мил.По този начин с два и полвина милиона мъртви души се печялат всички избори до момента.И на предстоящите същото ще бъде.Според доклада на ЦРУ за състоянието на света се дава цифрата от 5,1мил.за България.Според БАН само за последните 26 год.2,3 мил.българи са напуснали страната или са починали преждевремено от много добри условия на живот .
25
0
 
5
 
! Отговори
Сим-Саладин преди 7 години
Да са живи и здрави а Валерия Бачевска да бъде по-умерена с високопарните изказвания.
24
16
 
17
 
! Отговори
независим Ганьо преди 7 години
Много се възгордя *** нещо, но ако турците поискат в някои области да имат официален турски език, веднага се скача на кръв и бой. Жалка история сме.
23
23
 
2
 
! Отговори
друг историк преди 7 години
До историк 22подлото нападение на Сърбия на България!Къде си го чел тези глупости ?България нападна съседите си!
22
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що БАН не кажат колко хора говорят сръбски в Европа? Или албански? Особено след тези войни дето се водиха в Югославия, сега Европата е фрашкана със сърбоезични. Само дето ако си сърбин или македонец, няма проблем. Проблем е ако разберат, че си от България. Тогава не искат да говорят с теб.
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриоти, ама след 15-20 години ще остареят и умрат, а с тях умира и езика. И до ден днешен след 1912 година така е ставало и сега така ще става. Нищо ново под слънцето. Хората в чужбина ходят по 12 000 на *** чалга концерти на български изпълнители, а в същото време по 250 човека максимум в изборна секция. Положението е много зле. Децата викат "my dad is from a fairytale country named Bulgaria, where exactly is that? I dont know! And I dont care!" В случай на война, ще се върнат 1% от тях.
20
7
 
13
 
! Отговори
историк преди 7 години
До 20 - много си прав! Гладомора в Украйна, причинен от Сталин също е много показателен - над 3 млн умрели от глад украинци.Извращенията на СССР в Полша при нахлуването през ВСВ, а и при предишните завоевания също са показателни за "славянската солидарност". Преди това - подлото нападение на Сърбия на България след Съединението. Десетки примери има още в историята, как "славяните се обичат".
19
4
 
16
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Така е, скоро на тази територия тук ще останат само роми, умиращи старци и милиционери. Всичко друго ще е "диаспора" на една вече несъществуваща държава. Понеже сме "големи патриоти", затова бягаме накрая на света, вместо да си оправим държавата. На какво ще сте патриоти и коя родина ще обичате, скъпи емигранти, когато България изчезне от картата????
18
6
 
18
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
В Югославия конфликта е много преди НАТО, още от създаването на държавата. Там славяните се бяха хванали за гушите. Сърбите избиват стотици хиляди българи в Македония и македонизират остналати. През втората световна война Хърватските националисти ликвидират почти милион сърби. В Украйна конфликта е още от преди ВСВ. Там украинците избиваха руснаците по-жестоко и от нацистите. За славяните и славянската солидарност може да си говорим още много ....
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tva e stoto ne mogat da nauchat angliski kato horata i amerikanzite sa se predali...
16
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ъхъЕдинствените, които избиваха славяни, бяха НАТО-вците през 1999 г. С помощта на такива като мургавичкият с *** венци Иванчо Костов - клетвопрестъпник, нарушил Договора за дружба и ненападение със СФРЮ. Впрочем, и сърбите, и хърватите, и всички видове бошнаци също се трепеха здраво. А Украйна стигна дотам, че да избива свои граждани, под ръкоплясканията на същото НАТО! Разберете едно: Русия не иска да вземе нито педя земя извън сегашните си граници - не приемат още Ю.Осетия и Абхазия
15
4
 
15
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
САЩ имат много по-големи и сериозни проблеми за да демонизират православието, можеш да послушаш какво говори Тръмп. Самите православни а и протестанти и католици сме само християни на книга и на Коледа и Велик ден - резлагаме си обществата от вътре. Ти да не би да си вярващ? Ходиш ли на църква? Спазваш ли 10-те божи заповеди?
14
5
 
14
 
! Отговори
фърфуй преди 7 години
Една лъжа повторена от 100"медии" става истина!- Й.Гьобелс. Как във всички медии се дъвче една дъвка сякаш сме цъфнали и вързали.Да истена е туй ама се отнася само за данъчната администрация в Илинойс и най-важното е от 2005г.!!!! Е хубаво е да се пише че при Бойко всички ни обичат ама тогава е управлявал Станишко и на никой не му е направило впечатление. Партийно-държавната медийна поръчка да се пишат положителни новини понякога придобива доста жалки измерения.
13
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В област Македония българският също е официален език, сите се на него зборуват.
12
21
 
25
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Леле каква радост блика от това, че българите изчезват от България.САЩ имат план за унищожение на всички православни държави.Вижте Сърбия, Гърция, Македония, България, Русия.Православието е демонизирано от световния хегемон.
11
3
 
17
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
Има само едно филство, господа американо-руски близачи - българофилството! 7ринирам връз вами все!