Слагат регистрационни номера и по дроновете

Летящите машинки ще станат опасни за хората, смятат у нас
4 авг 2016 09:30, Мария Захариева
13
Слагат регистрационни номера и по дроновете
Снимка: Reuters, архив

Регистрационни номера на дроновете и регистър на операторите, които ги ползват, предвижда нормативната база за безпилотните летателни апарати, която ще бъде готова до края на годината.

За дроновете, които летят в малък район и на малка височина няма да се прилагат строги регулации, но се наблюдават все по-мощни и скъпи устройства, съобщи БНР. Увеличаването на броя на безпилотните летателни апарати в един момент може да ги превърне в опасност за гражданското въздухоплаване и за личната неприкосновеност на хората.

Освен това липсата на правила при използване на дронове започва да става пречка и за бизнеса, затова и работна група обмисля въвеждането на правила, които предвиждат регистър на апаратите. Действително повечето от тези дронове летят на малка височина в зоната на видимостта, но с увеличаването на възможностите на тези апарати те вече може да летят и извън зоната на видимостта, на голяма височина и далеч от мястото, от което са излетели, което вече застрашава безопасността на полетите, каза пред радиото проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания към БАН.

Не всички дронове ще бъдат регистрирани, границата ще е от 1 кг или 4 кг нагоре, и съответно тези, които са по-малки, няма да бъдат под задължителна регистрация. Регистрите трябва да се водят в Министерството на транспорта и съответно там да може да се знае къде какви летателни апарати има. Обмисля се въпросът всяко летателно средство да има индивидуален номер.

Очаква се до края на годината правилата да бъдат внесени за одобрение.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДеецБат Рамбо да те успокоя никой неще да ти снима барбекюто хората с тези машинки снимат пейзажи на природата около теб от 30метра височина изглеждаш като мравка и не си интересен за снимка
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се гъбаркайте, дроновете са изключително опасни в неподходящите ръце и, разбира се, трябва да са регистрирани със собственик. С тях може да се пренесе какво ли не директно до прозореца ти и САЩ вече ги ползват за военни цели. Да не говорим за самолетите.
7
2
 
8
 
! Отговори
Деец преди 5 години
Ниско летящите ги свалям веднага , да си снимат у тях и в техния двор нямам нищо напротив против никой просто смятам ,че няма нужда да снимат хорските дворове къщи и барбекюта не съм чул да са полицейски ,че да си снимат и записват който си пожелаят без негово съгласие за това на земята !
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен да трябва и разрешително за излитане, и пилот от гражданската авиация да ги пилотира, за пилот-изтребител по скъпо. И екипаж на земята също с флагчета да се насочва къде ще каца. А защо като го гласуват всички с дрони пред народното събрание с по пръчка динамит задружно не врежете дроните си в сградата. Поне да има причина за тия регистрации.
5
3
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
И бревет (шофьорска книжка за пилот) да се въведе. Де'били.
4
1
 
6
 
! Отговори
Куба либре без кОла преди 5 години
Нисколетящите дронове в маалите ще бъдат набрани за джилязу и резервни части.
3
2
 
0
 
! Отговори
ANONIMEN преди 5 години
Атака тъкмо ромите да мирясат и време и на самия нет да се сложи защита щото явно не знаят как да го ползват от едно нагло ромче във феисбук нещо бърника и скоро време ще го пратя там де му е мястото иляне
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За едно нещо да се сетят на време :) Представете си какво ще е след 5-10 години, и баба ми ще има дрон, за да си гледа градината от вкъщи.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе те не моат се оправят с номерата за автомобили стигнали до дронове - пъни циркаджии, но идват избори!