Всеобщо целуване! Как България щеше да стане 16-а съветска република

Единствено опасенията на Хрушчов осуетяват плана
10 юни 2017 14:16, Елка Василева
558
Всеобщо целуване! Как България щеше да стане 16-а съветска република
Тодор Живков. Снимка: архив, Reuters

Управлението на Тодор Живков е пример за лична преданост и сляпо подчинение на Кремъл. Той е бил готов да превърне България в шестнайсета съветска република и за малко да успее да извърши това огромно национално предателство, пише Дойче Веле.

В края на 1963 година пленум на ЦК на БКП в София взема „историческото“ решение за „всестранно сближаване и пълна интеграция“ на НРБ като шестнайсета република в състава на СССР. На този форум Живков с безпримерен цинизъм обяснява на членовете на Политбюро, че народът разбирал суверенитета така: "да има ядене, да живее” и че предлаганото поглъщане на НРБ от СССР нямало да бъде „от ден до пладне, а навеки”.

Статистиката на потреблението е сред главните козове на Живков за каузата му да предаде страната си на Кремъл. Диктаторът от Правец уведомява съпартийците си, че в СССР ежегодното потребление на месо на глава от населението е 65 кг, а в НРБ то е едва 35 кг.

Ето защо след „сливането“ трапезата на българите логично щяла да стане неизмеримо по-богата. За сравнение: свободните граждани на древен Рим в края II век от н.е. са получавали абсолютно безплатно всяка седмица по 2,2 кг месо - от 10 до 23 пъти повече от дажбите на редовите строители на комунизма в съветския лагер.

В обстановката на непрестанни възторжени възгласи и аплодисменти над 200 членове и кандидат-членове на ЦК на БКП гласуват единодушно, без нито един „въздържал се“, за зачеркването на дори формалната независимост на България от Големия брат.

Единствено опасенията на Никита Хрушчов, че с поглъщането Кремъл ще загуби още един глас в международните организации, както и гневът му, че „хитреците в София“ са намислили как да отчупят безплатно от и без това сиромашкия къшей на съветските поданици, осуетяват подготвяната от Живков и обкръжението му държавна измяна.

Краят на втория напън на БКП да унищожи България като самостоятелна държава (след провала на почти завършеното с Бледския договор от 1947 г. между Димитров и Тито приковаване към Югославия) идва с преврата срещу Хрушчов през октомври 1964 година.

Редица български историци смятат, че страхът на Живков да се окаже в немилост пред новия си господар Брежнев и да последва съдбата на изхвърлените протежета на Хрушчов в съветския лагер предопределя продължаването на курса към национално предателство на БКП - чак до смъртта на съветския самодържец през 1982 година.

Според покойния проф. Пламен Цветков точно страхът да не бъде брутално сменен кара Живков да се сниши пред Брежнев с „маньовъра“ за „всестранното сближаване” от 1973 г., което води до окончателното превръщане на „Държавна сигурност” във филиал на КГБ и до ускорена русификация на цялата образователна система в НРБ.

Прелюдията към националното предателство

Проф. Цветков търси мотивите за националното предателство на Живков и свитата му не само в желанието на диктатора да укрепи семейно-клановата си диктатура след налагането му от Москва за партиен, а по-късно и за държавен ръководител.

„Макар и да е първият „домашен” комунист начело на страната, подчинението на Живков спрямо всичко руско и съветско е дори по-силно, отколкото при предходниците му, тъй като то е едва ли не подсъзнателно. Твърде характерно в тази връзка е свидетелството на писателя-дисидент Георги Марков. Той описва как в частни разговори Живков се е оплаквал, че Леонид Брежнев го е „драл” заради някое негово необмислено или по-скоро недобре съгласувано действие. Живков инстинктивно е възприемал съветския вожд за свое началство, а не за човек, който поне теоретично му е равен по ранг“, пише Цветков.

Всъщност, прелюдията към позора от 1963 година датира от времето на окупацията на България от Червената армия. Скоро след обявяването на война на неутрална България Москва заповядва да бъдат конфискувани най-модерните и печеливши 192 индустриални предприятия на страната като „военни трофеи“ за СССР, защото в тях били инвестирани германски и отчасти унгарски частни капитали.

Става въпрос за флагманите на бързо развиващата се до войната национална индустрия, сред които личат имената на основния производител на цимент в страната „Гранитоид“, на дружеството за производство и износ на концентрати на цветни метали „Пирин“, на главния производител на въглища и електрическа енергия „Вулкан“ и много други.

След окончателното унищожаване на българската демокрация Съветският съюз нарежда на марионетките си в София да изкупят обратно „трофейните“ предприятия. В края на 50-те години НРБ е заплатило на съветските господари докрай цената на собствените си предприятия - като бившия „Пирин“, наричан вече „Горубсо“.

След като прибират парите, Съветите решават да „подарят“ на братския български народ заграбеното и двойно платено имущество. „Подаръкът“ е връчен тържествено от Хрушчов по време на посещението му в София през 1958 г.

Но още през април 1959-та 26 тона златни запаси на БНБ отлитат безвъзвратно за Москва с обяснението, че така щели да бъдат надеждно съхранявани, защото сградата на БНБ не можела да издържи на атомна бомбардировка. Скоро след това голяма част от златото е изкупено на безценица срещу рубли от съветската централна банка, а част от него е разпродадено на международни търгове.

Нито цент от сделките не се връща в НРБ. Причината е, че страната преживява първия си фалит, след като е наводнена с допотопно съветско промишлено оборудване, което няма как да плати в условията на унищожената от национализацията икономика и наложените ѝ огромни конфискации и контрибуции от безмилостните „братушки“.

 Дългото сбогуване с „шестнайсетата република“

По думите на проф. Цветков Тодор Живков далеч не е единственото нищожество в съветска Източна Европа. Но той несъмнено е единственият, поел официално курс към унищожаването на онова, което е останало от българската държава, превръщайки я и формално в „съветска република”.

В обширно изследване по темата историците Лъчезар Стоянов и Живко Лефтеров цитират две ключови фрази на комунистически управници, които подкрепят тезата за несекващите 15 години напъни на БКП да премахне наименованието „България“ от картата на самостоятелните държави в света. В изказването на така и неуспелия да завърши висше образование премиер Станко Тодоров пред Юлския пленум на ЦК на БКП от 1973 г. се подчертава, че освен сливане със СССР (в официалните документи вече маскирано като „всестранно сближаване“ – б.а.), „други ориентири и други пътища ние нямаме и не ни трябват”.

На срещата си с Брежнев в Крим на 14 август 1978 г. Живков е още по-ясен: “За мен това е ясно и няма друг път: просто следва да се постъпва (с НРБ – б.а.) като с всяка ваша република”.

Господарят Брежнев и слугата Живков

Двамата учени обобщават: „Живков напипва формулата за своето удивително политическо дълголетие. Той разбира, че за да запази позициите си, трябва да получава безапелационната подкрепа на поредния стопанин на Кремъл. За тази цел е нужно да демонстрира лична преданост и да осребрява гарантираната му власт като се самопредлага, но по този начин на практика залага бъдещето на държавата и българската нация. Поради тази причина през цялото управление на Живков превръщането на България в съветска република ще бъде трайна, макар и тайно следвана политика“.

„Всестранното сближаване“ със съветската империя преследва не само трансформирането на НРБ в шестнайсета република, но и изолацията на страната от развитите икономики. На една от  многобройните българо-съветски срещи на върха господарят Брежнев и слугата Живков решават, че още до 1970 г. делът на Съветския съюз в българската външна търговия трябва да достигне 60%, а относителният дял на капиталистическите страни да спадне от 23 на 15%. Стоянов и Лефтеров смятат, че много показателна за решимостта на БКП да предаде България на СССР е била атмосферата, в която са протичали двустранните обсъждания за начините и етапите на ликвидиране на самостоятелността на българската държава и превръщането ѝ в редова съветска република.

Тодор Живков споделя: „Даже такава атмосфера се създаде, че накрая, при раздялата, някои съветски другари и някои наши другари се просълзиха”. А заместник-председателят на Министерския съвет Живко Живков добавя: „Беше всеобщо целуване”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всеобщо целуване!"Това е доказателство, че така наречената "вечна дружба" е просто, другото име на джендърството !
372
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трагично къса памет имат хората, щом си харесват Живков и си избират Борисов да води държавата.
371
1
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Защо не съдиха Живков за това тогава?
370
4
 
6
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
До * гост+*:Преди повече от 20 години дори в книжка излезе стенограмата/за втория път/. Ако си Българин ще ти се доповръща! Живков, Тодоров, Лилов, Телалов... ТЖ - и така другари,решихме,но няма да го обявяваме( на народа!?!), защото империалистите .... Такива работи. Гавра,гавра с народа оцелял и опазил национална идентичност през векове робство. И то от кого? От Живков,който не можеше да каже ' социализъм' на една дума. Засрамете се,ако сте Българи.
369
6
 
10
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Е, сега сме 26 република на Европейския съюз. С ограничен суверенитет и кретаща на последните места. Каква е разликата?
368
12
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Факт е че има нещо недомислено около 16та република през 60-те, от което БКП се срамува. Хрушчов обаче твърдо отказва с типичният за СССР тогава имперски манталитет. Доколкото съм чел, при Брежнев такава възможност ни е дадена, но нашите вече се дърпат. Истина е, че Живков единствен от чужденците имаше думата на конгресите на КПСС при Брежнев. Не е само нефтът който Живков успя да измъкне. Той успя да направи БГ водеща по електроника в СИВ - инженери от Чехия и Унгария идваха да се учат у нас
367
10
 
7
 
! Отговори
дей... и цървулите преди 6 години
кой *** го надраска тия глупости , а тоя пишман професор Цветков не ритна ли канчето
366
12
 
16
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
Бай Тошо с една фалшива целувка на Брежнев изкарваше десетки композиции нефт който уж за България дори не влизаха тук а продавахме на Запад за твърда валута ! Човека работеше много хитро за България а не за себе си ! Страната ни беше сила в региона и Турция не смееше и да си помисли нещо...имахме СС-20 ! Преди него селяните носеха опинци /обувки от свинска кожа/и питайте по стари хора как се живееше тогава !След като го свалиха от власт му търсиха милиони а намериха едно одеало ! Лека му пръст
365
12
 
16
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Всичко това е преувеличено в типичен за Дойче Веле стил. Живков с Брежнев заедно са кроили шапката на Хрусчов и след успеха на преврата са били приятели - не е вярно че Живков се е страхувал от Брежнев. Толкова колкото Живков е измъкнал от Брежнев никой БГ управник не е успявал - по-късно Горбачов когато разбира е бил бесен и спира всичко. Дойче Веле като са толкова информирани защо мълчат за тези неща - подават дразнещо едностранно информацията. Слушаите К. Чакъров по този въпрос
364
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И преди и сега политиката на България спрямо доминьона е безгръбначна.Разликата е, че преди все пак някой работеше.За справка на неверниците има международни статистически институти, особено в областта на селското стопанство сривът е потресаващ.
363
11
 
23
 
! Отговори
До 499 преди 6 години
И какво се "строи" сега бе, ***? Колко завода, електроцентрали, язовира, хидромелиорации, пътища, стадиони, университети и т.н. се построиха в повече от живково време!? Със сигурност се правят повече ... гей паради само, а ти на нищо бе учиш децата си, ако въобще имаш такива!]
362
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 499Извинявай ти от зомбиран компютър ли проповядваш или неква СССР ска технология ползваш ?!? Хахаха ***. Зомбира ли се били...Това им е бъдещето маймунн пенсионер ски.
361
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 495.Сега кой ти пречи да учиш децата си на труд?Защо им позволяваш да седят на компютрите и да се зомбират,защо им купуваш дрога и ГМО,и защо не им садиш зеленчуци?Защо демокрацията ти е виновна,за мързела?И напротив сега се строи много.По времето на тоя мухал горе,живеехме в мизерия и лъжливи обещания,.Нямаше пътища,и каруците даже не бяха на мода.Магарето на Гошо *** беше атракция.
360
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 486Знаеш ли колко неща мога сега да се "документират" и да обвиняваш покойници, които не могат да се защитят!? Станали ли сме 16-та република? Не сме! Факт и точка по въпроса! Останалото са спекулации и демагогия - минало предполагаемо, несбъднало се и не много сигурно изфабрикувано "събитие"!?
359
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 489Сега като гледам как се "плаща"... Абе мъка ми става за народа!? И какво лошо има в бригадите - децата и студентите да се учат от малки на труд? Сега, като няма бригади какво правят - скитосват улиците, зомбират се в компютри, да не говорим за дрогата, ГМО-то и др. "ценности" на демокрацията... И точно така - сега нищо не се строи, защото се гледа първо колко може да се гепи!
358
4
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Европейски съюз, съветски съюз.. Истината е далеч от това, което се е случило тогава. Много лесно е да се цитират покойници, нали? Лошото е, че много българи са били и преди и сега чуждопоклонници и мерзавци..
357
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гоше това не е демокрация. Това е новият курс на Партийната политика копие на Югославия на Тито
356
9
 
22
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Преди 30 години в България имаше 8 млн. българи. Сега в България има 3 млн. българи и 3 млн. с български паспорти, които раждат на 15-16 г.Демокрацията добри работи...
355
10
 
14
 
! Отговори
474 преди 6 години
Основната причина за възхода на СССР е пълното незачитане на човешкият живот. За феодалното управление мат'ряла е бил бързозаменим и безплатен ресурс. И сега там е така. Защо се учудваш на прираста?
354
10
 
12
 
! Отговори
Vazroden преди 6 години
Kade mu e groba na tozi Diktato Jivkov , da mu podnesa 10 varela s .. v znak na priznatelnost