Дизайнерски дроги: Или спираш докато си млад, или умираш

Често дрогите се доставят от сайтове като "бонус" към тениски, шапки...
Обновена: 26 юни 2017 09:40 | 26 юни 2017 09:30, Боряна Павлова
27
Дизайнерски дроги: Или спираш докато си млад, или умираш
Снимка: архив Reuters

Все повече млади хора посягат към дизайнерска дрога. Тя обаче не е толкова безобидна, а дори е смъртоносна, сигнализират експерти.

Тези видове наркотици са създадени чрез модифициране на съществуваща химическа структура с цел заобикаляне на мерките за контрол на наркотиците и засилване на ефекта на веществото. Създадените нови субстанции са извън списъка на забранените вещества и по силата на това, стават законна дрога. Тези вещества се продават законно в интернет и в различни магазини.

Д-р Петко Загорчев е специалист в лекуването на наркомании. Той е категоричен – от наркотиците няма никаква полза за човешкия организъм.

Още по темата

"Става въпрос за химически съединения, които променят психичните функции на човека, но има и качеството да пристрастяват – както психически, така и физически. Техните странични ефекти са много тежки и с право казваме, че няма стар наркоман, защото или спираш докато си млад, или умираш докато си млад", казва д-р Загорчев пред "Дарик".

Той обръща внимание, че новите т.нар. дизайнерски наркотици, са изключително коварни.

Те образуват трайни връзки с канабидоидните рецептори и водят до тежка психична промяна, която граничи с шизоидни, параноидни отклонения. Т.е. променя човека с цялата ценностна система и неговото социализиране, посочва медикът.

Д-р Загорчев обяснява, че не са малко и фактите, които показват, че съединения от амфетамините водят и до промени в ДНК или водят до генетични дефекти в поколенията по-нататък.

Това прави абсурдно да мислим за каквато и да е легализация на дрогата. Има дрога, която е толкова страшна, че е престъпно да говорим за легализация.

"Аз съм за легализация, но нормативно уредена, държавно регулирана и то за пациенти, които са или зависими, или със състояния, които предполагат лечение с наркотици", посочи д-р Загорчев.

Ниската цена и лесния достъп обаче подтикват много тийнейджъри да опитат т.нар. "чай за пушене" и другите видове дизайнерска дрога.

"Като експерт често се натъквам на сайтове, от които може да се достави такава дрога заедно с една тениска или спортна шапка", казва д-р Загорчев и допълва, че нейното практическо приложение върху "трева" е по такъв примитивен начин, че изследванията може да не покажат, че има дори една капка дрога.

Това са цигари, в които има до 10 смъртоносни дози, което означава, че само едно начално дръпване е достатъчно да предизвика сърдечна смърт, предупреждава експертът.

Според д-р Загорчев превенцията е най-добрият метод за справяне с този проблем и затова трябва да вярваме на съзнанието на младите, да ги информираме и обясняваме.

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Най-масово употребяваното наркотично вещество в България е канабисът и по-конкретно - марихуаната. Най-„проспериращото” наркотично вещество на пазара в България е амфетаминът.

По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании у нас, в България най-проблемното вещество е хероинът (между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България).Броят на проблемно употребяващите хероин продължава да се увеличава, макар и с по-умерени темпове, отколкото в средата на 90-те години.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте сега: аз ако искам да се друсам ще се друсам, ако искам да пия ще пия и т.н. Никой не ми навира цигарата или хапчето в устата насила! Слабите си отиват силните остават. Естествен подбор! Супер! Само наркоманите по далеч от мен че смърдят и припарят ли до децата ми ще има "вземи тая кубинка, гринго"
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18
Точно така. Щом ти можеш да пиеш и пушиш , защо някой да не може да пуши трева ? Защо ти пушиш на всякъде , а той трябва да лежи 8 години за 2 цигари ? Как така и двете вредят а едното е престъпление?
Както е казал единия колега от цигари умират милиони от трева не е регистриран такъв бум.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички тръбят колко е безопасна тревата и дори полезна. В някои случаи на хора с определени проблеми може да облекчава страданията им но като цяло мисля, че и тя води до повреждане на психиката. Адекватен пушач на трева не съм виждал.
22
0
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Теб какво те интересуват хорските задължения дали са свършени.
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До употребяващ:
Тревата е шит и тия които я пушат са на парцали нон стоп и не могат да си свършат ежедневните задължения дори
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цигари умират милиони, от трева няма нито един регистриран случай. А алкохола е на едно ниво по вреда с хероина и кокаина, и абстиненцията му е също толкова силна, ако не и повече
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само абсолютни простаци и загубеняци се дрогират!
Човек като няма акъл, ще намери лесен начин как да си прецака живота, както и да прецака живота на близките си!
18
4
 
0
 
! Отговори
камен преди 3 години
това петко загорчев-хомеопат ли е? аман от измамници-факири...
17
2
 
3
 
! Отговори
пиу преди 3 години
Това, че много хора употребяват алкохол и тютюн оправдава ли другите наркотици? Аз това прочетох в мненията - щом другите пият, ние ще се друсаме, морално е според нас. Защото дори и да разрешат марихуаната, проблема с дизайнерска дрога, амфети, хероин и какво ли още не пак остава. Примерно аз не бих се борил с дрогите, но бих информирал колкото се може повече, какво е въздействието им. А пък всеки да си решава.
16
2
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Много нapкoмaни бе, много нещо...много
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До употребяващ 15
Приятелю всичко което е вредно и пристрастява е наркотик, а това че тревата е вредна и пристрастява спор няма примери бол.
14
11
 
7
 
! Отговори
употребяващ преди 3 години
тоз доктор толкова отчаяно се опитва да си оправдае безсмислената професия, че е готов да рецитира запомнени на изуст стихчета от специализацията си в съвеЦка русия, може би 40-50 лет назад. Малко се е променила медицината от тогава, да наричаш тревата наркотик е смешно, да се всява страх от нея - трагично, да се споменава редом с кока и хероин - СМЕХОТВОРНО.
13
0
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Аз пък си дишам бронз.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
доктора на колко години е? 65+ нали. да наблега на ракията и да не се притеснява. тя нищо не уврежда.особено ако е сварена в мазето.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът е лицемерен. Е-татА били опасни и предизвиквали рак , а продължават да се слагат в храните ??? Колко умрели има от рак ? Милиони всяка година . Къде е границата и кой казва , кое е забранено и кое не ?
Деца на 16 години пият евтина водка в градинките. ..айде малко по сериозно. Или всичко забранявайте или нищо.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Или спираш, или умираш" ....

И да спираш и да не спираш, пак ще умираш.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Или спираш, или умираш"..
И да спираш и да не спираш, пак ще умираш !
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5

Стига глупости, алкохолът е безвреден, удължава живота, води до успешни социални контакти и изобщо няма проблем да се рекрламира и консумира от 10 до 99 годишни ;)

А сега серозно, страшно лицемерие и отвратителна пропаганда, алкохолът е убил най-много хора от всички наркотици, а колко живота е провалил никой не знае...
7
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости и дървени философии.
Този "доктор" сигурно пуши по две кутии на ден и 3-4 чашки ракийка преди лягане. Айде да не ми обяснява кое било по-вредно.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз май не е чел Караджов