Не просто програма, а почти реалност: 1500 средна заплата!

Държавата ще инвестира в квалификацията на безработните
Обновена: 17 авг 2017 21:22 | 17 авг 2017 21:15,
51
Не просто програма, а почти реалност: 1500 средна заплата!
Снимка: архив БТА

650 лева минимална заплата и 1500 лева средна заплата в страната е реалистична цел за края на мандата на сегашното управление.

Това обяви социалният министър Бисер Петков, който представи днес приоритетите от управленската програма в социалната сфера.

Сред тях са увеличаване на доходите, повече заетост, по-висока производителност на труда и увеличаване на квалифицираната работна ръка.

Министърът повтори казаното от премиера, че безработицата намялава, дори се усеща липса на работна ръка и най-вече на добри кадри.

Още по темата

Петков цитира данни на Агенцията по заетостта, според които безработица е 6,7%, а броят на регистрираните безработни е около 220 000. Параметрите са сходни с тези от преди настъпването на икономическата криза през юни 2008 година, съобщи БТА.

От тези около 220 000 безработни, около 120 000 са с ниска степен на образование. Затова управляващите планират през следващите четири години да бъдат обучени 50 000 безработни. Със средства от ОП "Развитие на човешките ресурси" още най-малко 100 000, търсещи работа и неактивни хора от уязвимите групи на пазара на труда, също ще бъдат включени в обучения.

Предвижда се и облекчаване на режима за получаване на т.нар. синя карта за висококвалифицирана заетост, като това ще стане чрез двустранни спогодби с трети страни извън ЕС.

Ще се върви и към разширяване на списъка на професии за "синята карта", тъй като в момента висококвалифицираната заетост е предимно свързана със специалисти от областта на информационните технологии.

Министърът потвърди и че няма да се правят промени в параметрите на пенсионната система. Няма да се променят и пенсионната възраст и стажът за пенсия, заложени в КСО. Ще се осъществи и отпадането на тавана на новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 г.

Ръст на пенсиите ще има не само заради ръста на средния осигурителен доход, а и заради законодателно заложеното увеличаване на тежестта на осигурителния стаж, стана ясно още от думите на министъра.

Социалният министър припомни, че в началото на лятото влезе в сила възможността жените, които се връщат на работа преди края на първата година от майчинството, да получават 50 процента от полагащото им се обезщетение.

Вече 275 жени са се възползвали от нея.

По ОП "Развитие на човешките ресурси" са отделени средства за безработните, които не могат да запишат детето си на ясла или на детска градина.

Ще бъде разработен и закон за детето и семейството. Очаква се да бъдат подобрени процедурите за осиновяване чрез промени в Семейния кодекс и нов закон за интеграция на хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 6 години
другарю министер,срамно е да говорите за средна заплата,още по-срамно е да не знаете формулата за изчисление на средната заплата,така че нямате право да лъжете простолюдието със цифровото изражение на средната заплата,тя се получава ,в следствие от сбора на всички заплати,в различните сфери,на заплащане.
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 47 В България се произвежда от хладилници до авточасти. Вземи се информирай
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 44Къде видя производство в БГ?! Ако има такова работи на загуба със немислими задължения и предприятието дължи поне 5 РЗ.На работниците си.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И са 3.600 лева А не 1200 лева.Пирува,А ти влачи.И работи за този що клати гората!!!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Недоволен. За 2 дена си изкарваш РЗ от 600 лева. Въпроса е шефа ти колко си върти твоите пари за лично облагодетелстване. За това плащат от месец за месец.Други са хитри плащат на ден,седмица през другото време ти ползва парите за лични цели.Плати ти 300 лева.И с останалите 600 лева си прави каквото си поиска.Ако сте 6 човека и от всеки 600 лева., ей ти 1200 лева.Той си ги върти оборотни ,А ти огъвай.Щом те влече и нямаш акъл."Не е луд,този който яде баницата,А този който му я дава."
38
9
 
1
 
! Отговори
Комсомолец преди 6 години
До МакедонскиАми който не е чел Маркс и Енгелс в оригинал ще е така. Парите в обръщение трябва да са равни на стойността произведените стоки и услуги. Иначе идва инфлацията. И темпа на растежа на цените става много по-висок от разстежа на доходите. Следвайте профсъюзите и левичарите, и накрая ще плеснем всички с ръце. Ако сте забравили 1996-1997, дерзайте да си ги припомните. Е, и мен ще ме включите без да искам.
37
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У бюджета взимат 650 лева.В частния сектор е друго.От 900 лева започват заплатите в час-мак.
36
1
 
11
 
! Отговори
50 преди 6 години
Представеният анализ е крайно посредствен.Този човек не може дори да лъже както трябва.Бойко,дръпни му ушите!
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средното е много относително.В една фирма трима получават по 30к месечно останалите по 800-1000 лв.Средна заплата над 3000 лева ехее-баровци.
34
0
 
10
 
! Отговори
колело ама друг път преди 6 години
при възможност за 3000 да ти обещаяъ 1500 ,ама в края ,ама на мандата,майтап
33
1
 
21
 
! Отговори
СПРЕТЕ С ЛЪЖИТЕ преди 6 години
ВЕЧЕ СИ ВИЖДАТ КРАЯ И ПРАВЯТ СМЕШНИ ОПИТИ ДА ГО ОТЛОЖАТ. ОТВАРЯТ ТОРБИТЕ С ЛЪЖИТЕ И ЗАПОЧВАТ ДА "РАЗДАВАТ"НЕЩО, КОЕТО НЯМА ДА ГО ИМА СЛЕД 2 ГОДИНИ. АКО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ, ЧЕ СЕКТОРИ, КЪДЕТО СЕ ПЕЧЕЛИ МНОГО ИЛИ СОФИЯ И НЯКОИ 3-4 ГРАДА, КЪДЕТО ИМА НЯКАКВА ИКОНОМИКА И ЯКА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ДАЛАВЕРА ЩЕ ИЗРАБОТЯТ ПАРИ ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ,ТОВА Е ПОРЕДНАТА ЛЪЖА.ЗА ПЕНСИИТЕ- ДОРИ НЕ СА ПОДАЯНИЯ, А ПОДИГРАВКА С ПЕНСИОНЕРИТЕ СЪС СМЕШНИТЕ 2-3 ЛЕВА,КОИТО СА ГИ ЗАГУБИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО С ВСЕ ПО-ВИСОКИТЕ ЦЕНИ
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Андрешко. 2350 ... Пробвай с една нула отдаде.
31
8
 
8
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Ха ха ха.Ако е по данни на родната статистика може и вече да сме минали този праг.Аз последно помня преди години некви хиледарки по данните бяха та се не знае.Ако стане минималната заплата 600 лева зарязвам всичко и емигрирам.Тия *** не знаят как се прави бизнес и как се организира за да отделиш 600 лева за заплата.Тва не е кат да ти пълнят държавната каса всяка година и да решаваш с почесване колко да е уввличението.
30
1
 
18
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Средна работна заплата-650 лв на мен и 2350 на управителя или директора и ето ти средна работна заплата...
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2По принцип си прав, но аз мисля, че на хората трябва да им се помогне малко - да бъдат "побутнати" в правилната посока. Това може да стане, чрез по-добра организация на дейността на самите предприятия. В България, този фактор за мотивация на работниците и служителите е силно подценен. За съжаление, ние сме вълци единаци в собствената си държава, както и на работното място. Когато искаш да инвестираш в един млад специалист, ти трябва да покажеш загриженост и отношение към него...
28
2
 
27
 
! Отговори
333 преди 6 години
Минимум 1000 лв минимална заплата, и всичко други нагоре и то сега, а не в далечното бъдеще....Защото младите и грамотни вече се евакуират.
27
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1500 лева брутна заплата-взимам малко повече и не стигат за нищо-7 дена море и това ми е почивката, кола на 20 години и плащане на сметки-това ли е бъдещето, което обещавате-600 евро чисто.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реалност е, че скоро трошичките, които мизерните некадърни хиени,, работодатели" дават на черните роби за заплата, ще си ги спестят- да запрягат ръкави и сами ще си работят, мазохистите са на привършване
25
1
 
25
 
! Отговори
???????????????????? преди 6 години
1. А пенсиите? Какво означава "ръст на пенсиите ще има"? Пак по 2 лв на година ли ще е увеличението? Или ще се измъкнат с изказването на бившия социален министър, че ако пенсиите бъдат увеличени двойно, след 20 години просто нямало да има пари за пенсии! Как не!2. Квалификация на безработни с ниска степен на образование? А ефект ще има ли или ще се повтори многократно случаят с неграмотния ром, който получава 300 лв, за да посещава курс по компютърна грамотност?!
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин министър вие и вашето правителство само лъжите.