Откаже ли шофьор дрегер – плаща от джоба си кръвната проба

Болниците са точно определи, цените на изследванията - до 300 лева
18
Откаже ли шофьор дрегер – плаща от джоба си кръвната проба
Снимка: Булфото, архив

Шофьорите трябва да плащат от собствения си джоб, ако искат да докажат чрез медицинско или токсикологично изследване, че не карат автомобила си под влияние на алкохол или наркотици.

Още по темата

Новите правила, разписани в Закона за движение по пътищата влязоха в сила от 1 януари 2018 г., припомни Дарик радио.

Ако пътни полицаи ви спрат на пътя и проверката с дрегер покаже концентрация на алкохол над 0.5 промила или пък теста ви уличи в употреба на наркотици, пред вас има две възможности: да се съгласите с резултата или да поискате друго изследване, което се извършва в болница.

В този случай разходите за извършване на медицинското изследване, за вземане на биологични проби или за химико-токсикологичното изследване са за сметка на лицето, което е било уличено с техническо средство в употреба на алкохол или на дрога - чрез направен слюнчен тест.

При отказ от проверка с дрегер или тест шофьорът също ще трябва да прави кръвно изследване в медицинско заведение срещу заплащане и за негова сметка.

Болниците, където се правят подобни изследвания, са точно определени. Те сами определят цените на съответните изследвания, които варират от 55 до 300 лева, отбелязва Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Освен това законът предвижда още до заплащането на разходите свидетелството за управление, отнето за алкохол или наркотици, да не се връща на собственика.

Шофьорите няма да си плащат допълнителното и поискано от тях изследване, когато след лабораторните изследвания не се установи концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или употреба на наркотици. В този случай разходите са за сметка на МВР.

За сметка на ведомството ще бъдат разходите и когато извършената проба с техническо средство или тест е некачествена или невалидна или физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство или тест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Агент Гибс преди 6 години
Винаги , поне от 30 години , кръвната проба си е плащал водачът при получаването на свидетелството в КАТ ако пробата е под 0.5 и се плащаше 18 лева !
17
2
 
4
 
! Отговори
Бай Рамулус преди 6 години
За мен важи ли или само за будалите?
16
1
 
4
 
! Отговори
деригеро преди 6 години
Само някоя да ми откаже дре гера.Ще си плати От джоба.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ушевите свинчоци нямат наяждане. А дрогираното синче-убиец на даскалката и полицая, то плати ли си теста?
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А МОЖЕТЕ И ДА ОТКАЖЕТЕ И ДРЕГЕРА И КРЪВНАТА ПРОБА И ТОВА ГО ПОЗВОЛЯВА ЗАКОНА ИМА ТОГАВА САМО ПАРИЧНА ГЛОБА :D
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На гущеров вьеха ли книжката или ушетата действат поръчково - мудя се каква е разликата между наглите и полицията!
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали требе да се пълни бюджето.Нали им дадоха на полисаите едни 100 милиона, е как сега.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Уикипедията някои водачи карат с превишена скорост, защото са им къси чурките. И така се доказват на комшията.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПипиХодиш на кръвен тест в близката болница. Там е по-трудно, защото веднага можеш да идеш и в друга болница, ако имаш съмнения за мафиотско съглашение.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До стефчоЯвно не действа правилно закона. Нек'фи *** мислят, че като карат като неграмотни индийци, изгонени от Индия, ще се докажат. Доказват какви *** са.
8
3
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Нямате си на представа колко и как се манипулират уредите за измерване на алкохол в ръцете на КАТ. По новата наредба за алкохол ако откажеш кръвен тест можеш да се изследваш с друго техническо средство: "доказателствен анализатор"... Но и той е в ръцете на полицията. А трябва да е в независим от полицията и гражданина орган за да бъде безпристрастен. Но целта е българина да се чуства смазан от полицейската машина.
7
2
 
10
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Вие закона не го ли знаете бе майна? При отказ да дадеш проба поемаш най-тежката вина по твое желание- 2 години без книжка и 2000 лв акт и съд
6
0
 
18
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Усещам съвместен бизнес меду милицай и фелдшери
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страшно много простаци пият, дрогират се и карат коли. Убиват хора.И накрая - що трябвало да се доказват, че са невинни маймоните.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако откаже и кръвната проба?
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До t2смени доставчика
2
7
 
20
 
! Отговори
t2 преди 6 години
Ето затова всияки свободномислещи и нормални хора да си взимат багажа и да се махат от тази държава. Откъде накъде поради некадърността на тези *** ченгетата, гражданите ще трябва да доказват че са невинни?!?!??! Защото некадърните милиционери не си вършат работата да докажат, че съм виновен ?!?! Затова нито Шенген, нито всякакви демократични държави няма да искат и не трябва да дават достъп на хора от държави където гражданите трябва да доказват невинността си!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези все още не разбират, че не могат да вземат кръвни проби при отказ