Паметник на добротата: За Дядо Добри и чудото да променим себе си

Инициатива събира пари, за да се издигне монумент на добрия старец
48

Помните ли дядо Добри? Онзи белокос аскет и странник, даряващ добрина и средства в името на вярата. Месеци след кончината на "Светеца от Байлово" сдружение "Азбукари" и съмишленици започнаха инициатива за събиране на средства в посока изграждане на паметник.
Още по темата
"Паметникът ще бъде посветен на добротата в България, а негов събирателен образ ще бъде дядо Добри. Планираме монументът да бъде около храм-паметника "Св. Александър Невски". Разчитаме на подкрепа от СО и Светия синод", обясни Цветомир Николов от сдружение "Азбукари".

Гостът поясни, че идеята на инициативата им е да увлекат младите и децата по добродетелите на дядо Добри.

"Предстои да се одобри проектът от Министерство на културата. Ние не искаме да правим просто паметник на дядо Добри. Ние искаме да издигнем монумент на добротата, чиито символ да бъде дядо Добри. Без проява на излишно его и шум", допълни Николов в "България сутрин".

Репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова се срещна с отец Серафим от Кремиковския манастир, където са започнали да събират истории за чудесата и добрините, които "Светецът от Байлово" е извършил.

"Не събираме само чудеса, а и различни случки и преживявания на други хора с него. Засега имаме съвсем малко истории. Има две стихотворения за дядо Добри. Той показа правилния за българите път с живота си. Той посочи спасението. Трябва да възприемем това, което той казваше и учеше", отбеляза отец Серафим.

Божият служител подчерта, че не бива да си спомняме дядо Добри само в един ден от годината, тъй като е по-важно да стане чудо като променим себе си, а не да търсим чудото.

Желаещите да дарят за инициативата на "Азбукари" могат да го направят на интернет платформата Helpkarma или чрез превод по банковата им сметка:

BG38FINV91501017186935

Първа Инвестиционна Банка


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
Човечеца не искаше да парадира с делата си,а сега се чудите по какъв начин да изкарате пари чрез името му...
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32А сега, сега ми кажи с какво се свързва?! Със стъраната на глупците от романа Незнайко! Една църква *** води за носа един обрулен и тотално изтрещял народ! А как точно ни грее "откритието/създаването" на Глаголицата в днешни. Така е когато се разсъждава със задните части и глаголицата не помага!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мен 20 Партията! БКП-то и поповете кадесари! Какво по свято от това щом "бог" ни ги е пратил!
42
1
 
0
 
! Отговори
22 преди 3 години
Някой има ли идея, какво се е пречупило в човека и какви грехове "изплаща" толкова години
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички да се променим, да застанем с ръце за просия и подаряваме на църквата!Страхотно народе, хайде са се променяме. Обратно към тъмното Средновековие.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е. доброта значи да даряваш на хрантутниците в БПЦ?
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
--- Ако всеки от нас направи само 1% от това което е направил Бай Добри ще живеем в една по-достойна и истинска държава.----Какво точно да правим, да даряваме на църквата ли, защото нищо друго не се знае за него? Ами дарявайте, без мен.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разрешавам на фандуркова да построи паметник на дядо Добри от Моите пари/данъци !и да го сложи пред вратата на Парламента - да може всеки ден като влизат нанаялите се капуши да го виждат ,па белким спрат да крадът !
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не само да се направи паметник на дядо Добри,но и ако искате действително да му направите добро,можете да помогнете на неговите наследници."-----------------------------Той приживе продава имоти и дарява на църквата, не на наследниците си, от какъв зор да им помагаме
36
0
 
8
 
! Отговори
иван преди 3 години
Снимката на дядо Добри присъства във много рекламни сайтове, използвана наред с текстове: "Осемдесет годишен билкар откри...". Поне премахването на тази гавра ще е малко уважение към паметта на човека.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По строеж на паметници сме номер едно! И до там!
34
0
 
10
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Да помогнем на наследниците ли??? Ти да не си от тях? Докато човека беше жив те къде бяха и с какво са заслужили някакво признание, та и помощ?Гледай го ти тариката-сетил се някой, че дядо Добри му бил роднина...
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият въпрос днес е каква е ролята на БПЦ в нашето общество ?В средните векове ми османското владичество безспорно има голяма заслуга ,но днес някой знае ли каква е ролята на освен да се обогатява ,включително и от такива като дядото !
32
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само да се направи паметник на дядо Добри,но и ако искате действително да му направите добро,можете да помогнете на неговите наследници.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При българите църквата не е само Християнство,българската църква се свързвас нашите азбуки Кирилица и Глаголица,на старобългарски "глаголя" означава "говоря",свързва се с българската Книжнина и книжовни образователни центрове,които са били в комплект с манстири и църкви,с запазването на езика ни през Османското иго,с просветните читалища и много други неща.За българите църквата не е просто църква,а институция,която ни е съхранила през вековете!
30
1
 
3
 
! Отговори
к преди 3 години
До АнонименДобродетел е да живееш достойно, да изкарваш прехратната си с честен труд, да се грижиш за семейството си е да помагаш на хората.Да даряваш пари на църквата е просто сделка с надежда за пречистване на греховете, но не работи- чистата съвест и добрите дела дават светлина на човешкия дух.При българите църквата не е само Християнство,българската църква се свързва с нашите азбуки Кирилица и Глаголица,на старобългарски "глаголя" означава "говоря",с българската Книжнина,с запазването
29
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Култа към дядо Добри набира сили .Светец е всеки който пълни кесията на поповете.
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва ли църквата, на която даряваше всяка стотинка да се заеме с това дело?
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва ли църквата, на която даряваше всяка стотинка да се заеме с това дело?
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нямаше такъв библейски образ, никой нямаше и да го чуе...