Пореден протест: Майки на деца с увреждания на Орлов мост

Обидени са, че премиерът изкарва парите на преден план, а не реформата
Обновена: 2 окт 2018 19:02 | 2 окт 2018 18:58,
33

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха кръстовището на Орлов мост. Те са се събрали на осми национален протест под наслов "Системата ни убива - системата е блокирала".

Още по темата

Майките заявиха, че търпението им вече е изчерпано и не могат да преглътнат лъжата, че в управляващите и лично в премиера има воля за реформа, предава БТА.

Мая Стоицева, една от протестиращите, заяви, че майките са обидени, че премиерът изкарва парите на преден план, а не цялостната реформа, каквато им е обещал, както и затова, че ги противопоставя с парите, заделени за култура.

Те отново припомниха исканията си за закона за личната помощ, защото по думите им, ако се приеме подобен закон, всеки човек с увреждане ще има право на асистент, а размерът на личната помощ /часовете асистентска грижа, които ще се плащат от бюджета/, ще се определят от индивидуалните потребности на всеки човек с увреждане, а не от процента ТЕЛК.

Те настояват и за такъв закон за хората с увреждания, в който е заложена индивидуална оценка на потребностите, като видът и размерът на отпусканата подкрепа да се определя въз основа на тази оценка и да става задължителен за изпълнение от всички институции, а не, както досега, с препоръчителен характер.

Те искат и преобразуване на Агенцията за хората с увреждания в държавна агенция, така че тя да има властта да събира трите основни министерства - МОН, МЗ и МТСП, за да работят заедно, защото според тях така ще се прекрати правенето на политика "парче".

Те искат още помощните средства да започнат да се предоставят в натура от здравното министерство, като са съобразени с потребностите на човека с увреждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Кантон Путев преди 5 години
Антон Кутев е автора на логото "Системата ни убива"! *** драпат да свалят правителството и да направят икономически срив на Държавата! Ще настане пълен хаос и няма да има пари за никакви пенсии! Тогава ще видя майките какви ще ги дрънкат, когато децата им ще са гладни и на студено!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майки отворете си очите.Знам че Ви е трудно но има много фалшиви болни които Ви вземат парите за Нашите болни деца Първо помислете не действайте импулсивно.Всичко е във наш интерес.
26
0
 
2
 
! Отговори
Аз знам преди 5 години
Дааааа, пак БСП са виновни, нормално. герб са добрите, а Борисов е велик . БРАВУС !!!
25
0
 
4
 
! Отговори
Фалшив протест преди 5 години
С риск отново редакцията на Днес да изтрият коментара - протестът е нагласен и организиран от активиста на БСП Антон Кутев, според изнесена информация от негов колега от БСП .........
24
0
 
3
 
! Отговори
пасивно протестиращ преди 5 години
Аз съм инвалид 100% с 230 лв пенсия и напълно подкрепям протеста, казвам го за тези които се опитват да ни разиденяват, всъшност майките го правят и за нас.Реално и такива като мене трябва да са на протеста, но сме докарани до такова мизерно положение, че дори физическото ни състояние да позволява, финансовото не да протестираме.А майка ми тя е прекалено стара за протести, тя самата е вече за гледане.Те това е положението ни драги ми смехурковци!
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те настояват..., те припомнят...., те искат...., те искат....! Добре, но когато искаш нещо, следва да дадеш нещо в замяна. Какво обещават ТЕ, че ще дадат?
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези си станаха постяното ядро на "Русофили за смяна на модела" на Нинова !
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия коментари, дето се пише да се протестира май Нинова сама си ги пише.
20
5
 
9
 
! Отговори
До троловете преди 5 години
Като ви е зле, протестирайте и вие. Ей на, кой ви спира? Никой, нали? Ама по лесно е да си *** и да мразиш, мрънкаш и завиждаш. Може би дори срещу заплащане. 1 рубла на ***. И в бонус, дъвка за балончета. =)))
19
5
 
12
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Като са ви малко детските на здравите деца, къде са ви протестите, а ***? Ама вие сакате на Нане да му изгори плевнята, а не да се увеличи нещо за който и да е. Протестирайте и вие бе, за повече детски за здрави деца, некой да ви е спрял? Жалки сте.
18
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И АЗ СЪМ С УРЕЖДАНИЯ!!!И АЗ ИСКАМ!!!ИСКАМ ДА ЯМ!!!ИСКАМ ДА МЕ ХРАНТУТЯТ!!!
17
4
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Аве ей ненормалници изкарали тези болни хора навън да ги мъчат, дето трябва да си почиват. Не системата, а вие самите ги убивате бе родители! Защото да направиш дете е едно, а родител съвсем друго!!!
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати системата ги убива... Това са думи на нинов, този гнъс дето уж щял да промени системата в България. За лековерните наивници е супер.
15
5
 
11
 
! Отговори
Пак ли преди 5 години
Изпълзяха социопатите да плюят по деца с увреждания. Следващият протест да е за повече психиатри! Че вече Аман от социопати, дето като не са център на вниманието и тролят като изпущени!
14
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ И УСИГУРОВКИ,НИТО СТОТИНКА ЗА ТЕЗИ ШЮНДИ НЕДОКЛАТНИ!!!Не блъскам по цял ден за това, банкевската мютра да дава от МОИТЕ ИЗРАБОТЕНИ пари на тези паразти!!!
13
7
 
11
 
! Отговори
123 преди 5 години
За съжаление всички искат пари, но някой трябва да ги изработи...Нито политиците ще спрат да крадат, нито ще извадят от личния си джоб нужните средства, за да им ги дарят. Раздутата държавна администрация дори не е за коментар...За спиране средствата на шведите и дума не може да става....Много маймуни стават на клона..... В момента 1000 лева е помощта за дете в неравностойно положение, борят се за още 1000 лева за тях, в качеството им на лични асистенти ....
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсете си сводниците, те да ви хрантят коплетата!!!
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как не ви е срам? Седят до парламента и се кръстят да не трябва да сменят памперса на 25-годишното си дете там на плочките. И за да стигнат до там пак са в приключение понеже нямат пари за кола или бензин или синя зона. Понеже получават по 135лв на месец. Седят кифлите по витошка, тези клети жени искат когато те пукнат от тормоз и изтощение да има центрове за грижа за децата им. Какви съшества сте вие изобщо???
10
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Системата ни убива!
9
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради тези кючки ли стана това задръстване на Цариградско?!?!?!?!?