Задава ли се стряскащ скок на тока?

Атанас Тасев: Всяко число над 20% е вярно, НЕК има дефицит 4 млрд.
Обновена: 9 апр 2019 22:41 | 9 апр 2019 21:56, Красимир Ангелов
41

Според доклад на Националната електрическа компания прогнозната средна покупна цена на тока за бита и регулирания пазар от 1 юли е 151 лева за мегават, което е с близо 20% повече от утвърдената цена за текущия период.

Още по темата
"Докладът на НЕК, с който се иска това увеличение, е стряскащ, защото за първи път от много години казва цялата истина. Всяко число над 20% е вярно, защото НЕК има дефицит 4 милиарда лева. Това са пари, за които реално сме получавали електроенергия на по-ниска цена, отколкото е нейната себестойност", коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му тези дефицити са резултат на неправилна ценова и непазарна политика.

Трите електроразпоредителни дружества предложиха поскъпване на цената между 8% и 9%. Енергийният експерт обясни, че това са само предложения, а единствено КЕВР може да вземе решение.

"В никакъв случай няма да има 20%, защото има вътрешни компенсаторни механизми. Има един много смущаващ фактор обаче - цената на емисиите на въглеродния диоксид", коментира проф. Тасев.

Пред Bulgaria ON AIR, Тасев подчерта важността на сектора, като посочи, че за да падне едно правителство, трябват много дестабилизиращи фактори или само един - енергетиката.

"Когато защитаваме ниски нива на цените, правим услуга на средната и богатата класа, защото голяма част от потребителите са с добри възможности. Ние се крием зад потребностите на бедния, който употребява малко количество енергия. Държавата трябва да поеме този ангажимент", категоричен бе Тасев.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Гаранция преди 1 година
Тези от сега ни подготвят за след изборната загуба на гърбавите. Може и повече да е. Гарантирано от ГЕРБ.
32
0
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
Този не беше ли "експерта" на СДС, който твърдеше, че няма пазар за енергията на АЕЦ Белене, че няма нужда от Южен Поток...
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Токът /особено за бизнеса/ и битовата газ поскъпват нон стоп, но тихомълком. Но с това поскъпване ще заковат пирона в ковчега. Имат ли понятие как живее народът и сега? Как болшинството хора оцеляват, все едно участват в Сървайвър, но без хубав край?
30
0
 
17
 
! Отговори
пандиза чака преди 1 година
Да си вкарат мениджърите по затворите ---те си трупат дефицити хората ще им ги плащат, значи за нас съдия изпълнители и вечень длъжникь за тях ангария докато кажат те !
29
19
 
3
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 1 година
Много шум! А целта е ясна! Да настроим населението така, че да повярва, че е хубаво, руснаците да ни сложат една атомна бомба в Белене! По този начин, руснаците ще спечелят пари и национална сигурност! Т.е. с една ракетка ще взривят Белене и една натовска държава изчезва! По този начин Буда, Гоце, Р.Овч. и тоя измислен комунистически професор ще спечелят милиони!
28
0
 
26
 
! Отговори
авс преди 1 година
има дефицит 4 милиарда---спрете да крадете и да лъжете нека ръководството на енегетиката или министверството да ги върнат това са крадците аз не съм аз съм ползвател
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26
Ако вдигнат тока с 20 % ще има революция!

На два фронта, едни за тока а други срещу мигрантите, не се воюва лесно.
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махнете го този руски слуга от медиите. Той не е професор и няма нито един ден реален стаж в енергетиката.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го вдигат тока. Ще гориме гуми и сурови дървета в печките па каквото ще да става. И тия дето вдигат цените и те ще дишат боклуцте и саждите. То живота съвсем се скапа.
24
3
 
13
 
! Отговори
До умника по №12 преди 1 година
Не ти е работа да знаеш каква е дълбочината на познанията ми по икономика, НО при социализма си беше по-добре. Така де, за да не се комплексираш.
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако вдигнат тока с 20 % ще има революция!
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Призовавам всеки, който може да краде от гербавите, така както те от нас!
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Токът беше 2 стотинки дневна, 1 стотинка нощна тарифа.
20
2
 
23
 
! Отговори
аз преди 1 година
3 и 4 реактор още можеха да си работят , бяха като нови
19
0
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ до 19 преди 1 година
Лежи на тази страна , но това беше преди 30 години . Днес Газта и Тока в България се внасят от Гърция през Северна Македония - следи Новините .
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задава се, но след разговор токът ще си подаде оставката и няма да скача временно до изборите.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гербавите окрадоха де що имаше по тая територия!
Ама не им стига...
16
6
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Скандала е Огромен - всички знаем че ГЕРБ Депутатите имат Фотоволтаични , Водни и Вятърни Паркове - платени от ЕС Програми .Цената за изкупуване на Тока е близо 1 лев за киловат (това са Индивидуални Договори за Политици за 25 години ) . От този Ресурс се формира Огромната Цена на Тока за бита в България (Бизнеса купува тока от НЕК на цена 100лева за Мегават) . Защо аз като Частен Абонат на ЧЕЗ не мога да си купувам Ток от Македония , Сърбия , Турция или Гърция - ще ми го доставят по 1 евроцент?
15
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Активист на БКП
А режима на тока?
искаш ли заплата от 150лв?
Щом искаш социализъм - еднопосочен билет за Венецуела.
14
5
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 година
Никакви 20%! Никакви 9%! Никакви 8%! През социализма тока беше 1,6 стотинки за киловат ! Иска е си социализма !!?