Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора

Расте в йерархията от муле през въртач до организатор на фамилната банда
20 апр 2019 07:30, Елка Василева
199
Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора
Снимка: архив, Dnes.bg

На 27 години, с основно образование, учил до 10-и клас, осъждан 8 пъти за телефонни измами и веднъж за взломна кражба, при която отмъкнал цветни метали. Това е профилът на организатора на разбитата банда телефонни измамници Борислав Димитров-Бобито от горнооряховския кв. “Гарата”.

Въпреки че никога не се е занимавал с бизнес и не е работил по трудов договор, Бобито демонстрира лукс, на който би завидял и столичен олигарх от кварталите в полите на Витоша. Семейният палат в кв. “Гарата” е оборудван с барбекюта, детски площадки, позлатени орнаменти и мощни автомобили.

От къщата разследващите иззеха лимузина “Мерцедес” и джип “Ауди”, ползвани от него, жена му и баща му Георги, който също е важна част от схемата на телефонните измами, пише "24 часа".

Младият мъж е в бизнеса от дете. Според данни на МВР лъже пенсионери още от 15-годишен. Току-що навършил 16, на 10 септември 2007-а е арестуван за първи път заради телефонна измама на пенсионер от Русе. Тогава малкият Борислав е само муле в схема на друг ромски клан.

Още по темата

Заради крехката му възраст и чистото тогава съдебно минало сключва споразумение с прокуратура и е наказан само с пробация. При първия арест признава и за друга измама - на възрастен мъж от Горна Оряховица. За това получава 6 месеца условно.

Това обаче не спира криминалната му кариера на телефонен измамник. През ноември 2008 година отново е арестуван за телефонни измами във Варна. Тогава заедно с баща си Георги и още 4-има души успяват да измамят няколко варненки по схемата, която действа тогава. Представят се за полицаи, които твърдят, че синът на жертвата е блъснал дете и трябва да се плати, за да бъде пуснат от ареста.

Още тогава Борислав Димитров, макар и непълнолетен, успешно влиза в ролята на полицай, адвокат и лекар, който убеждава жертвите да дават пари. В един от случаите дори заблуждава старица, че е собственият ѝ син.

“Майко, убих детенце. Детето е починало в болницата”, казва в слушалката артистичният юноша. Синът на жената дори не бил шофьор, но тя повярвала. След това с нея се свързал “адвокат”, който отново бил Бобито. Докато лъжел пенсионерите, намирал и мулета, които да вземат парите от тях и да ги донесат до Велико Търново. По това време бащата на Борислав има магазин. При акция на полицията в него са намерени и сим картите, които ало измамниците са ползвали, за да набират номерата на жертвите от Варна.

Този път Борислав влиза в поправителния дом “Бойчиновци”, защото още е непълнолетен. Заради престоя в заведението за деца бандити завършва 10-и клас. Освободен е в края на 2009 г., вече пълнолетен.

Освен телефонни измами върши и други престъпления. През 2011 г. заедно със свой приятел влизат в склад на фирма в Горна Оряховица и отмъква бобинажни проводници, кабели и цветни метали за над 3 хил. лв. Криминалистите бързо го залавят и го вкарват в ареста.

Така през април 2012-а влиза в затвора в Ловеч като рецидивист. Пуснат е предсрочно през януари 2013 г. Веднага върши нова телефонна измама, този път в Смолян, отново е спипан и е настанен в затвора в Пловдив за 9 месеца след споразумение. Пускат го през април 2014 г. и той отново се прибира в родния дом в Горна Оряховица.

И третият престой в затвора не успява да превъзпита Бобито. Той отново се залавя с телефонни измами, вече в собствена организация, която командва.

Ударите му стават все по-големи. На 8 септември Бобито отново е арестуван, след като успява да оргатнизира удар за 600 хил. лв., отмъкнати от жена в Първомай.

През март 2015 г. склададжията Албенко Методиев публикува обява в интернет, че си търси работа. С него се свързва Бобито. Звъни от румънска симкарта и му предлага да изкара малко пари. Казва му да тръгне за Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги достави до град Велико Търново. Същия ден малко преди обяд бизнесменът Ангел Янков посетил баба си Елена в същия град. Тръгва си и телефонът на жената звъннал.

“Доктор Николов” й казал, че внукът й е катастрофирал, трябва да бъде опериран по спешност - единия му крак го няма, другият може да бъде спасен с поставяне на пирони, един от които струва 20-30 хиляди лева, а са нужни и скоби за гръбначния стълб. Доктор Николов е Борислав Димитров от Горна Оряховица. Елена повярвала, защото съпругът й загинал в катастрофа. Казала, че има само 500 лв., но мнимият доктор я убедил да събере каквото може от съседи, посъветвал я да не говори с никого защо са й парите. Разказал, че този, който е ударил внука й, е избягал и полицията го търси. Настоявал жената да не сваля от ухото си телефонната слушалка.

Тогава баба Елена споделя, че в дома й има каса, която е на фирмата на внука й, но не знае какво има вътре. Тогава докторът изпраща Албенко да отиде и да разбие касата, за да вземе парите. Възрастнат ажена го чакала с тесла и чук, за да успее да разбие касата. След като Албенко не успял, му дала пари да купи ъглошлайф. Тогава той успял. През цялото време Бобито му казвал какво да прави п телефона. След като отмъкнал плячката - близо 600 хил. лв., потеглил с колата си към Севлиево, където трябвало да даде парите на хора, изпратени от Борислав Димитров. Там са заловени от криминалисти, защото жената вече се била оплакала в полицията.

Присъдата на Бобито от 5 г. затвор е признесена през 2017 г., но е отменена от втората инстанция и той отново се оказва на свобода. През 2018 г., докато делото му тече на първа инстанция, следват още няколко удара на Бобито - Жасмин Куртева от София дава 420 хил. лв., а семейство от столицата е измамено с 520 хил. лв.
 


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
11
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 година
Тука вече лъжат ! По-скоро са крадци отколкото ало измамници ! Ало измамник пък ром ?! Е те две думи не могат да кажат на български език , пък как ще излъжат пенсионера представяйки се за лекар или лейтенант от МВР ?!
Ало измамник не става от всеки , трябва да вледееш перфектно български език , трябва да си българин ! Един ром колкото и добре да говори български пак се разбира ,че не е българин пък да не говорим ,че трябва да се представя за лекар ,офицер и прочие !
133
11
 
6
 
! Отговори
Курте преди 1 година
Ай стига бе - в Горна Оряховица - палат!?максимим 50илядо евро, старите бангии - мецедес и ауди -по 10иляди евра да са..и толкоз!!Та кви тетари ми разигравате бре Другари - какъв тартор е тоз?Да питам с какви парички всички депутати,минидтри,зам,зам министри и други партиици си купувате имото от над 1милион в баровските квартали на София!Нали сте на заплата -и като държавни служители,нямате право на бизнес ПОЗАКОН!Е, какво да ми говорите за измамници и престъпници...кажете Вие какви сте бре!?
132
6
 
6
 
! Отговори
ТРЯБВА ТАЛАНТ преди 1 година
КОЛКОТО И ДА НЕ ЖЕЛАЕТЕ НО ТОЗИ ЧОВЕК Е ТАЛАНТЛИВ И ОТЛИЧЕН ОРГАНИЗАТОР
ИСКАТЕ ИЛИ НЕ НО ТОВА Е ИСТИНА
ПОГЛЕДНЕТЕ ПРИБРАНИТЕ СУМИ ОТ *** ПЕНСИОНЕРИ,КОИТО ЛИЧНО ПО 1 ЧАС МИСЛЯТ ДАЛИ ДА ИЗХАРЧАТ 1 ЛЕВ ЗА ХРАНА
ТАЛАНТ ТРЯБВА ЗА ДА ХВЪРЛЯТ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ
НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН
МЕТОДИТЕ СА ХИТРОУМНИ,ИНОВАТИВНИ
МЕН ЛИЧНО МЕ ИЗМАМИХА ПРЕЗ ДЕВЕТДЕСЕТЕ ГОДИНИ
ПОЗВЪНЯВАНЕ НА ВРАТАТА- 2МЛАДИ,ХУБАВИ,ЕЛЕГАНТНИ:
"НИЕ СМЕ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ "СОФИЯ-ТРЯБВА ДА ИЗМЕРИМ АПАРТАМЕНТ"
КАТО *** ГИ ПУСНАХ
НИКОГА ВЕЧЕ
131
2
 
2
 
! Отговори
гъди преди 1 година
е нали на 16ти е било пълно
130
4
 
4
 
! Отговори
Санчо Седефчев преди 1 година
Пенсионер не може да има 500 000 лв. Братчеда е взимал по 50 60 лева да нахрани чаветата. Братчеда е невинен.
129
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Показателен пример кък работят съдилищата у нас, до като си прехвърлят топката разни инстанции и си играят на даване и отменяне на присъди - тоя продължава да е на свобода да
краде и мами.
128
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В интерес на истината преди няколко години българи ограбваха наивници,като им продаваха разни ***-самобръсначки,лампи,ножчета,фенерчета и др.Схемата беше:"Вие сте 100-тния избран и печелите!"Ходеха по домовете и бяха от други градове.
127
1
 
15
 
! Отговори
OhoBoho преди 1 година
Тоя го заровете жив някаде , то и за донор не става , то кръв да вземеш от него щеш нещеш ставаш същия
126
0
 
20
 
! Отговори
Иван преди 1 година
На Иванчева и дадоха 20 години затвор за 10000 евро не помня сумата а на тея трябва 5 присъди по 20 години, ако не им дадът и на тях по толкова положението е ясно
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей! напълни се с пенсионери тая държава
124
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно има вратички в закона! Ако имаше контрол,щяхме ли да паркираме каляските си на тротоара и в градинките?Неее!
123
0
 
10
 
! Отговори
Дарвин философ преди 1 година
Трябва ни един генерално ,но да не е под чехъл и да ги нареди хубосниците на стадиона и... ,другите политици после ще са честни като момиченца които събират дарения за скаутите.
122
1
 
30
 
! Отговори
чисто досие преди 1 година
Ако им режеха езиците на телефонните измамници щяха да пресекат тази престъпност до корен.Хуманно с упойка,без болка, езика им се връчва в шише със спирт за спомен.Разбира се след конфискация на имуществото на цялата фамилия и изселване в обезлюдени райони без право напускане до живот.
121
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
той не е виновен само това ДОКАЗВА,ЧЕ ЛИПСВА ДЪРЖАВАТА,ПРОКУРАТУРАТА,МВР И Т.Н.
120
2
 
7
 
! Отговори
Ач преди 1 година
Абе тия мулета трябва да ги скупят за да не се размножават кръгли ***.
Да вземеш 600 хилки от неква баба от село Долно понагорнище и да ги дадеш на некаф плазмодийй треа си мега ръб.Такива да ги скопяват на площада.
119
1
 
13
 
! Отговори
Адвоката преди 1 година
Господина има чиста печалба от милион на година ще ви помоля да не го обиждате- два студента изучих в САЩ и два мезонета в Драгалевци си купих с неговите подаяния.Господина има фондация за подпомагане на безработни хорица завършили с мъка право,а хората ,които наричате жертви са просто дарители за фондацията му.
Това е господин, а не ром .По спокойно да не се съдим да причинени морални мъки....
118
0
 
20
 
! Отговори
Социолог преди 1 година
Доста съдии и прокорори е обзавел тоя убавец.....
Полицията си е вършела работата в съда са се размекнали на сълзите на онеправдания ром....
117
2
 
14
 
! Отговори
Тоя е играл с полици преди 1 година
Тоя е играл с полицията.

Няма как да му се разминава така и няма как иначе да е знаел кои жертви имат пари.

Сега просто предизборно го закопчават на пожар заради апартаментгейт ,ама след месец два ще го пуснат. Иначе ще пропее кой е опъвал чадър над него (това е и другата причина да знаят за него).

Пък и куките ще си искат дял ,а тоя е опитен.
116
1
 
18
 
! Отговори
Да напомня... преди 1 година
..на затруднените с ориентацията, че органите на реда у нас отлично знаят кои са телефонните измамници. Тези измамници работят за определени представители на полицията, следствието, прокуратурата и съда. Нищо лично, дето се вика, просто бизнес. И коментираният *** сънародник е просто видимата част на проблема, зад която стоят неясните сенки на ония овластени хора от съдебната система, които са неговите господари и прибират редовно своя дял от заработеното!
115
2
 
20
 
! Отговори
???? преди 1 година
Поредният с редица престъпления! Не е в затвора, ами "работи"! Държавните институции, не обичат да се занимават с тези. По-обичат да си "вършат" работата с българи. С нас са строги и справедливи. Не едни път съм свидетел от първо лице, как милиционерите изкарват жертвите виновни, не им се пише, не им се занимава. От скоро - наближават избори - всеки ден-новина за задържани! Ама, ако наистина работеха, при тази престъпност, трябва да са десетки и не само покрай избори!