Заради пътуването по Гергьовден: АПИ спира камионите на пътя

Ограничението важи за днешния ден и 6 май
11
Заради пътуването по Гергьовден: АПИ спира камионите на пътя
Снимка: Булфото, архив

Заради събирането на 3 почивни дни и очаквания засилен трафик, днес и на 6 май в пиковите часове се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

За улеснение на трафика днес ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в участъците с ремонт на автомагистрала „Тракия“ и автомагистрала "Хемус". На 3 май - последният работен ден преди трите почивни дни за Гергоьовден, от 16.00 часа до 20.00 часа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища.

Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Във връзка с очаквания интензивен трафик Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата, припомнят от АПИ.

Съвместната заповед за спиране на движението на камионите над 12 тона е на АПИ, ГД "Национална полиция" и ИА "Автомобилна администрация". Тя предвижда ограничаване на движението по следните участъци от републиканската мрежа:

- автомагистралите;
- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;
- път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
- път I-9 Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
- път II-99 Бургас – Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 6 май от 14.00 ч. до 20.00 ч. Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение от 10.00 ч. на 3 май до 10.00 ч. на 5 май ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на автомагистралите "Тракия" и "Хемус". От 10.00 ч. на 5 май до 10.00 часа на 7 май, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна.

На АМ „Тракия“ се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата.
За да се избегне отсечката в ремонт над река Елшишка при 89-ти км на АМ „Тракия“ шофьорите могат да ползват и следните алтернативни маршрути:

- пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – път II-37 (Пазарджик) – пътен възел „Пазарджик“ на АМ „Тракия“;
- пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – пътен възел „Цалапица“ на АМ „Тракия“;
- пътен възел „Калугерово“ – път III-803 (Динката – Драгор) – път II-37 – пътен възел „Пазарджик“ на АМ „Тракия“.

На АМ „Хемус“ на територията на Софийска област се ремонтират виадуктите при 19-ти, 36-ти, 37-ми и 51-ви километър и тръбата за София на тунел „Витиня“.

В участъците при 19-ти км (виадукт „Потоп“) и при 36-ти и 37-ми км (виадукт „Коренишки дол“) от 10.00 ч. на 3 май до 10.00 ч. на 5 май, ще има две ленти в посока Варна и една за София, а от 10.00 ч. на 5 май до 10.00 ч. на 7 май съответно две ленти за София и една за Варна.
На виадукта при 51-ви километър трафикът преминава двупосочно в платното за София. Поради ремонт на тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ движението за превозните средства до 12 тона се осъществява двупосочно в основно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи. След ремонта и тръбата в посока столицата ще бъде в същия вид и със същите системи за безопасност.

В участъците с ремонт шофьорите е необходимо да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение при извършването на строителни работи и въведените временни организации или да използват алтернативни маршрути. Алтернативен маршрут на АМ „Тракия“ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 6 май ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
искаме от старите камиони да смучим по 50 стинки на километър, ама няма да ги пускаме да вървят?
кога ще направят нормални пътища, не помня от кога не е имало затворени участъци на магистралите, а те се броят на една ръка...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направете си пътища вместо да се занимавате с първобитни начини на живот.
9
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 месеца
На днешно време да имащ камион е мъка. Всеки те еб..ава.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бай Ганьо оплаква се от цените на горивата и данъците ама не спира да пътува.. Егати лицемерието ахахах
7
1
 
3
 
! Отговори
Дупничанин преди 2 месеца
С тия винетки е много зле положението целия вход карахме с една две лепим на целуфан от цигарите и местим от кола на кола.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За улеснение на трафика, за софиенци има и влакове.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде пак, че ония дни беше малко.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"бедния" българин отново за път се стяга! иначе пътищата лоши, бензина и винетките скъпи а заплатите малки! ама у фейсо ше има яко снимки - тук бееме, те тва ядоме,.....! иначе за София е добре това, три дена мьекащите ше намалеят драстично!!!
3
7
 
8
 
! Отговори
Жътварски, София преди 2 месеца
Скоро такива селски хитреци като теб ще ги товарим на конски вагони и ще бъдете заточвани обратно в родопските села без ток и течаща вода, откъдето сте допълзяли!
2
1
 
18
 
! Отговори
zeus преди 2 месеца
До Жътварски, София
На дядо ти цървулите още миришат някъде на тавана, нали ?
1
20
 
6
 
! Отговори
Жътварски, София преди 2 месеца
Вън провинционалните скакалци от град София! Стига толкова *** е препълвала китната столица, превърната от тези аграри в кално фекално блато!
Да се върне софийското жителство и забрана за посещенбие на всеки, чийто доход е под 1500 лева чисто!
Всяка година да се провежда томбола за зелена карта и по 500 щастливеца да бъдат допускани до тетиторията на град софия, за да работят в сметопочистващи фирми, почистване на улици, обществени тоалетни, поддръжка на градинки и прочие агро дейности!