Заради пътуването по Гергьовден: АПИ спира камионите на пътя

Ограничението важи за днешния ден и 6 май
11
Заради пътуването по Гергьовден: АПИ спира камионите на пътя
Снимка: Булфото, архив

Заради събирането на 3 почивни дни и очаквания засилен трафик, днес и на 6 май в пиковите часове се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

За улеснение на трафика днес ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в участъците с ремонт на автомагистрала „Тракия“ и автомагистрала "Хемус". На 3 май - последният работен ден преди трите почивни дни за Гергоьовден, от 16.00 часа до 20.00 часа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища.

Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Във връзка с очаквания интензивен трафик Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата, припомнят от АПИ.

Съвместната заповед за спиране на движението на камионите над 12 тона е на АПИ, ГД "Национална полиция" и ИА "Автомобилна администрация". Тя предвижда ограничаване на движението по следните участъци от републиканската мрежа:

- автомагистралите;
- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;
- път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
- път I-9 Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
- път II-99 Бургас – Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 6 май от 14.00 ч. до 20.00 ч. Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение от 10.00 ч. на 3 май до 10.00 ч. на 5 май ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на автомагистралите "Тракия" и "Хемус". От 10.00 ч. на 5 май до 10.00 часа на 7 май, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна.

На АМ „Тракия“ се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата.
За да се избегне отсечката в ремонт над река Елшишка при 89-ти км на АМ „Тракия“ шофьорите могат да ползват и следните алтернативни маршрути:

- пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – път II-37 (Пазарджик) – пътен възел „Пазарджик“ на АМ „Тракия“;
- пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – пътен възел „Цалапица“ на АМ „Тракия“;
- пътен възел „Калугерово“ – път III-803 (Динката – Драгор) – път II-37 – пътен възел „Пазарджик“ на АМ „Тракия“.

На АМ „Хемус“ на територията на Софийска област се ремонтират виадуктите при 19-ти, 36-ти, 37-ми и 51-ви километър и тръбата за София на тунел „Витиня“.

В участъците при 19-ти км (виадукт „Потоп“) и при 36-ти и 37-ми км (виадукт „Коренишки дол“) от 10.00 ч. на 3 май до 10.00 ч. на 5 май, ще има две ленти в посока Варна и една за София, а от 10.00 ч. на 5 май до 10.00 ч. на 7 май съответно две ленти за София и една за Варна.
На виадукта при 51-ви километър трафикът преминава двупосочно в платното за София. Поради ремонт на тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ движението за превозните средства до 12 тона се осъществява двупосочно в основно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи. След ремонта и тръбата в посока столицата ще бъде в същия вид и със същите системи за безопасност.

В участъците с ремонт шофьорите е необходимо да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение при извършването на строителни работи и въведените временни организации или да използват алтернативни маршрути. Алтернативен маршрут на АМ „Тракия“ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 6 май ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
искаме от старите камиони да смучим по 50 стинки на километър, ама няма да ги пускаме да вървят?
кога ще направят нормални пътища, не помня от кога не е имало затворени участъци на магистралите, а те се броят на една ръка...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Направете си пътища вместо да се занимавате с първобитни начини на живот.
9
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 10 месеца
На днешно време да имащ камион е мъка. Всеки те еб..ава.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бай Ганьо оплаква се от цените на горивата и данъците ама не спира да пътува.. Егати лицемерието ахахах
7
1
 
3
 
! Отговори
Дупничанин преди 10 месеца
С тия винетки е много зле положението целия вход карахме с една две лепим на целуфан от цигарите и местим от кола на кола.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За улеснение на трафика, за софиенци има и влакове.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде пак, че ония дни беше малко.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"бедния" българин отново за път се стяга! иначе пътищата лоши, бензина и винетките скъпи а заплатите малки! ама у фейсо ше има яко снимки - тук бееме, те тва ядоме,.....! иначе за София е добре това, три дена мьекащите ше намалеят драстично!!!
3
7
 
8
 
! Отговори
Жътварски, София преди 10 месеца
Скоро такива селски хитреци като теб ще ги товарим на конски вагони и ще бъдете заточвани обратно в родопските села без ток и течаща вода, откъдето сте допълзяли!
2
1
 
18
 
! Отговори
zeus преди 10 месеца
До Жътварски, София
На дядо ти цървулите още миришат някъде на тавана, нали ?
1
20
 
6
 
! Отговори
Жътварски, София преди 10 месеца
Вън провинционалните скакалци от град София! Стига толкова *** е препълвала китната столица, превърната от тези аграри в кално фекално блато!
Да се върне софийското жителство и забрана за посещенбие на всеки, чийто доход е под 1500 лева чисто!
Всяка година да се провежда томбола за зелена карта и по 500 щастливеца да бъдат допускани до тетиторията на град софия, за да работят в сметопочистващи фирми, почистване на улици, обществени тоалетни, поддръжка на градинки и прочие агро дейности!