300 лв. отгоре за учители в проблемни училища. Достатъчно ли са?

Плюс е допълнителната квалификация, смята депутат от ГЕРБ
Обновена: 13 юни 2019 21:50 | 13 юни 2019 21:15, Красимир Ангелов
7

1868 гледания   |  Още видео

Образователният министър Красимир Вълчев обяви, че се предвижда увеличаване на допълнителното заплащане на учителите, които се включат в програмата за преподаване в проблемни училища. Сумата, която ще получават тези учители, ще бъде с 300 лв над заплатата, която взимат. Ще реши ли това проблема с липсата на кадри в такива училища? Темата коментира депутатът от ГЕРБ Галя Захариева.

"Програмата "Мотивирани учители" е заложена от Министерството на образованието през тази година. Тя има три модула, като идеята е да се насочат преподаватели, които ще бъдат финансирани допълнително, в училища със струпване на уязвими групи. Тази програма дава възможност и за преквалификация на колеги с педагогическа правоспособност в търсена специалност като математика, физика и други", посочи Захариева пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че допълнителното заплащане е само част от мотивацията на тези учители. Според нея допълнителната квалификация и обучението, които ще получат, са също важна част.

По думите ѝ 17 са националните програми, които имат своя ефект и се финансират в зависимост от това какви потребности има системата.

"Миналата седмица в комисията по образование имахме среща с организация на родители на деца с аутизъм, които направиха предложение, за което имаме разрешение от Министерството на образованието за стартиране на програма, която да подкрепя иновативни идеи за работа с деца с проблеми в аутистичния спектър", сподели депутатът в студиото на "Денят ON AIR".

Тя е на мнение, че всяко нововъведение в тази сфера трябва да бъде подкрепено.

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо няма промени в почасовото заплащане в някои технически университети - 2.5 - 5 лв бруто? В коя европейска държава се работи з 1 - 2 евро на час? Заплатите също не са мръднали, но администрацията расте и няма пенсиониране при тях.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За всеки проведен час, в който е присъствало проблемно дете, да плащат на учителя по 1 лв за всяко такова дете. Нали парите следват ученика.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
300 лева над заплатата, но не за онези учители, които работят там, а за други - мотивирани по програмата?!
Поредното безумно решение, при това и дискриминационно!.
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стартовата заплата на учител е 1500 плюс 300 лева допълнително прави една прилична заплата за БГ
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За уж държава от ЕС, за каквато уж се води България, трябва да има минимално почасово плащане както е НАВСЯКЪДЕ в ЕС. Минималното за Германия беше към 9 Евро за всякаква нискоквалифицирана работа.
С тези 300 лева - ловене на маймуни с трици!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
300 лв за да си затворим очите, че има проблеми в училищата, хахаха ?! Калинка та дрънка !
1
1
 
6
 
! Отговори
Падение Наглост преди 9 месеца
Голямата и малката перука след мача минаха по пистата на ст. Васил Левски с джип ?!?