Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили

Доверието в институциите постоянно ерозира, сочи проучване
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 12:10, Йордан Бързаков
163
Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството от българските граждани се чувстват непредставени в демократичните институции, смятат че законите в страната не се прилагат еднакво добре за всички и остават изолирани от обществения живот. Въпреки това те вярват, че демокрацията е най-добрата форма на управление на България. Това са основните изводи от ново национално проучване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество - София.

Най-голям дял от анкетираните или 45% са съгласни с твърдението, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната, несъгласните с това твърдение са около една трета или 34%. Въпреки добрия резултат "за" демокрацията, процентът на хората, които споделят това мнение ерозира от 2015 г., когато те са били над 52%. Продължава тенденцията по-оброзованите, работещите и хората с по-високи доходи да имат повече доверие в демокрацията.

Още по темата
Преобладаващата част от анкетираните продължават да бъдат уверени, че техните граждански права са защитени - 75% смятат, че няма вероятност през следващата година да бъдат хвърлени в затвора без съд и присъда, а 67% смятат, че няма вероятност да станат жертва на полицейско насилие.

Представителната демокрация и равенството пред закона обаче остават незавършен проект в очите на мнозинството от българите, коментират авторите на проучването. Данни показват, че големи обществени групи не се чувстват представени в изборните органи на държавната и местната власт. Повечето от тях тях са убедени, че законите не се прилагат еднакво всички.

Изключително интересни са данните, които измерват дискриминацията като фактор за изключване на големи обществени групи от участие в демократичния процес. Оказва се, че цели 70% от респондентите не биха гласували за кмет, който е българин от ромски произход. 65% пък не биха гласували за хомосексуален кмет, а 63% не биха гласували за българин от турски произход. 

На фона на провелия се наскоро гей парад в София и полязирините мнения, които той поражда всяка година, проучването показва, че над половината от анкетираните са били свидетели през последната година на реч на омразата. Оказва се, че има двойно покачване на дела на тези, които са чули реч на омразата срещу хомосексуални - 42% през 2018 година в сравнение с 21% през 2016 година. Ромите пък остават лидер по най-честа дискриминация във формата на реч на омразата - 81% от попитаните признават, че са ставали свидетели на такива моменти.

Цели 60% от анкетираните пък смятат, че в парламента няма нито един депутат, на който биха се доверили и който защитава интересите на хората като тях. Най-слабо представени се чувстват ромите, младите, по-ниско образованите и безработните.


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
9
 
13
 
! Отговори
Мл. преди 11 месеца
Да си порядъчен човек означава да не си продажник, крадец, комунист, пияница, лъжец, луд, убиец, наркоман, екстремист или обратен! Както сме чули от стари хора,порядъчните гейове се крият и никой не ги закача. Порядъчните роми никой не ги мрази- напротив,хората се сприятеляват с тях! Българинът обича реда,а гейпарадите са признак на безпорядък!
55
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Бож.

Аз съм за световна замяна на всички езици с Английския.
54
0
 
15
 
! Отговори
Неескенс преди 11 месеца
Речта на омразата и досадата е насочена към всеки истински нормален и пълноценен човек

ПОЛИТИКА
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поправка 97%
52
4
 
10
 
! Отговори
Бож. преди 11 месеца
Същото се отнася за Англия и Турция- ако искат народът им да стане порядъчен,трябва да заменят езика си с Български!
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 6

Ако си гей политическите ти противници така наречените патриоти ще използват това срещу теб въпреки че и те не се знае дали не са.
50
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 20

Ако искаме България да се развива трябва да превличаме хора от цял свят и да станем като Америка. Езика даже може постепенно да го заменим с Английския.
49
5
 
20
 
! Отговори
Исти преди 11 месеца
Покачения процент на речта на омразата срещу хомосексуални се дължи на увеличената наглост,с която хомосексуалните натрапват на хората своите уродства!
48
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Бож.

Да обобщя българина не би избрал и Тръмп за президент на България само защото не е българин. С това мислене вървим само надолу.
47
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За съжаление в тази държава хората са роби на стериотипите.
46
9
 
23
 
! Отговори
Бож. преди 11 месеца
Самата поява на хомосексуални насред Българската столица е език на омраза срещу България!
45
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
АТАКА: Никакъв хомосексуален кандидат за кмет !...изключение само ако е Путин !
44
1
 
6
 
! Отговори
ВИЦ преди 11 месеца
Това означава че вече 35% от Мъжете в България са опитали *Мъжката Любов*.
Има дума която няма да се появи тук , за тези .
43
3
 
15
 
! Отговори
смях до 40 преди 11 месеца
отличен коментар. Джендърите се превърнаха в най-голямата заплаха за България. А че за период от 4ри години ще намалеем със 100 000 души не е проблем.
42
11
 
12
 
! Отговори
хетеросексуален преди 11 месеца
По-добре да ме управлява откровен гей отколкото Тиквогей.
41
3
 
17
 
! Отговори
Дедо преди 11 месеца
Само 65?Повече са,много повече!
40
1
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 11 месеца
На този фон е необяснимо как милиони българи подкрепят гейовете в парламента!
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато в една отговорна длъжност, каквато е тази на градоначалник, се заговори за това че кандидатът е хомосескуалист, ром и т.н., то това автоматично означава, че този човек не е подходящ. Не защото е различен, а защото това въобще намира място в неговата визитка. Визитка могат да бъдат само професионалните и трудовите ти качества, делата ти.
38
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
A като гръмна комунистическия Чернобил българите бяха принудени да манифестират под радиоактивния комунистически дъжд и рупаха радиоактивни комунистически марули!
37
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Глупости, ако си върши работата, какъв е проблема.