Опасност: По 20 нови случая на морбили всяка седмица

1134 са случаите в цялата страна
12 авг 2019 09:47,
9
Опасност: По 20 нови случая на морбили всяка седмица
Снимка: Reuters

1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август тази години. Това каза пред bTV бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Експертът беше катерична, че епидемията продължава да се разпространява и то в летния сезон, което не е типично за заболяването. Данните пък водят към изключително притеснителна статистика - на седмица се регистрират около 20 нови случая.

Още по темата

"Засегнатите в София-град и София-област са към 700. Предимно са деца до 9-годишна възраст - около 80%. Това означава, че тези деца не са ваксинирани. Факт е, че в България има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо и аз бих искала да апелирам към всички да обърнат внимание на този проблем, защото това е истински проблем", обясни проф. Кожухарова.

По думите й, преди време България е била една от сертифицираните страни за това, че е преборила заболяването, но повторното завръщане на болестта у нас, показва, че имаме проблем с имунизациите.

Що се касае до регистрираната и в България, макар само с един официален случай, Западнонилска треска, експертът успокои, че няма място за тревога.

"За да се избегне потенциално заразяване, трябва да се използват репеленти, замрежване на прозорците и предотвратяване на фактори, допринасящи за събирането на комари, като например застоялата вода", предупреди тя.

Най-сериозното усложнение от заразата с вируса пък, може да засегне централната нервна система, което обаче, според специалистът, е изключително рядко.

"Може да стане смъртоносна в много редки случаи - под 1% при хората, при които въобще се развива това заболяване. Характерно за тази инфекция е, че е преобладаващата част от хората, като се срещнат с вируса, изобщо не реаграт по никакъв начин - няма никакво заболяване. Рискът е висок при хората над 60-годишна възраст", категорична беше проф. Кожухарова.

В същото време пред БНТ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че в цяла Европа случаите на заразени със Западнонилска треска са 46. 9 от тях са в Северна Гърция.

"Притеснителното е, че от началото на сезона от петимата починали от западнонилска треска - четирима са в Гърция, 1 в Румъния. Мерките, които трябва да се предприемат, са пръскане за комари и унищожаване на комарите във водоемите", каза той.

По думите му, в София мерките срещу комарите започват от края на март-април, за да се унищожат яйцата в заблатените места. Има екологични препарати, които унищожават само комарите и не пречат на пчелите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 4 години
Всички неваксинирани с глоби и да си плащат лечението до стотинка моментално!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и при варицелата опасността от летален изход е толкова ниска, колкото при морбилито. То големи страхове, голямо чудо! Повечето хора сме ваксинирани, така е и с децата ни. Тия, дето не са, да си се страхуват. Но да се всява паника с едно определено несмъртоносно заболяване - това е прекалено от страна на "журналистите".
6
3
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 4 години
То да беше морбилито само тука, антиваксъри навсякъде.....
5
1
 
8
 
! Отговори
без коментар .... преди 4 години
Извадки от листовката на три-ваксината морбили-паротит-рубеола:"Въпреки че, няма данни относно протективната ефикасност на PRIORIX, имуногенността се приема като показател за протективна ефикасност."..."PRIORIX е показан за активна имунизация на деца на 9-месечна възраст и повече, юноши и възрастни, срещу морбили, паротит и рубеола."...."Безопасността и имуногенността на PRIORIX при юноши и възрастни не са специално проучвани при клинични изпитвания."
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Морбили, чума, краста, въшки, варицела...................така е когато един народ е хипер-***.С Боко напред към пълното унищожение на нацията.Тези които са се закачили и крадат с това правителство ще разберат че паритенямат стойност когато им измрът децата и родата.
3
0
 
3
 
! Отговори
скептик преди 4 години
Пръскат следващата година. Около Перловската е пълно с комари, и то нагли - пристигат по здрач, оттеглят се чак като тръгвам за работа, по светло.
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам ККК при кой са на служба, но е очевидно, че простотията няма граници. Заради неимунизираните се появи забравена у нас болест. За такива като лепнат нещо да си плащат от джоба.... да хващат гората и да не пръскат зарази.
1
5
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Йордане, пак си пропуснал да споменеш, че ККК на българската медицина е на щат към ГлаксоСмитКлайн и Новартис./ККК - Кунчев, Кантарджиев, Кожухарова/