Най-добрите театрални актьори с 2500 лева заплата

Повишението на заплатите в бранша е факт, но все още парите са малко
Обновена: 23 ное 2019 08:02 | 23 ное 2019 07:18, Павел Гълъбов
40
Най-добрите театрални актьори с 2500 лева заплата
Снимка: BulFoto архив

За последните 2 години заплатите на артистите и на всички работещи в театрите – административен, технически персонал и т.н., плавно са се повишили с поне 30%. Въпреки това обаче те си остават едни от най-ниските в страната и за някои културни институти кръжат около минималната. Ето защо далновидните директори, артмениджъри и самите актьори търсят и други начини за вдигане на доходите в съсловието, пише „Монитор“.

Още по темата

„Увеличаването на парите е залегнало в браншовото споразумение с работодатели и синдикати и всичко описано е постигнато. Въпрос на гледна точка е обаче как се тълкува браншовото споразумение по места. Основен проблем е, че все още работодателите – българските театрални директори, не са проумели навсякъде, че е по-добре да се погрижат първо за човешкия фактор и тогава да инвестират в нови продукции, високотехнологични прожектори и др.“, коментира за „Монитор“ председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Финансовото положение на театрите в страната влиза като в система от скачени съдове с икономическото състояние на града в който функционират, общината, областта, демографския срив в региона и т.н., ето защо уравниловка не може да има и параметрите на възнагражденията са различни. Някои театри имат доста високи приходи и формират много добър приходен остатък (на човешки език – печалба).

С въведената от Министерството на културата методика обаче само 10% от натрупаното може да се прехвърли в следващата година (примерно от 2 млн. лв. може да се пренесат 200 000). При това положение останалите неусвоени средства (или поне част от тях), вместо да се връщат в държавата, е по-добре да се вложат за повишаване на фонд „Работна заплата“, предлага Мутафчиев. Именно по този въпрос той планира в най-близко бъдеще организирането на кръгла маса с министъра на културата Боил Банов, САБ като синдикална организация, другите профсъюзи и работодателите. „Ще тълкуваме точно този тип взаимоотношения – как да направим така, че да гарантираме увеличаването на заплатите, без непрекъснато да се молим. При невъзможност да се прехвърли целият преходен остатък, вместо театрите да връщат неоползотворения в държавата, а след това да получават субсидии от нея, може по математическа формула да се определи някакъв N процент да се влага във фонд „Работна заплата“, което вече ще гарантира постепенния растеж“, казва шефът на САБ. Той се надява това да бъде прието и записано черно на бяло в бъдещото споразумение.

Никой не пречи и сега директорите на успешни театри да дадат 2500 лв. основна заплата на актьорите, които са им много ценни и полезни, тъй като привличат публика, стига да разполагат с нужните средства, теоретизира Мутафчиев.

Защо обаче обикновено не го правят?

„Според кодекса на труда, когато заплатите стигнат една горна граница, те не могат да падат под нея. Трябва да се надгражда непрекъснато“, пояснява той. Така, ако след изключително успешен сезон с много посещавани премиери заплатите се вдигнат примерно на 3000 лв., кой може да гарантира, че и следващият ще е толкова добър, за да продължи театърът да има подобни приходи и да изплаща заплатите, под които по закон не бива да се пада?! Именно тази несигурност кара директорите да се пазят от рязко развързване на кесията. Правата за това са делегирани от държавата на всеки директор – тук тя не се меси. Просто шефът на културния институт трябва да намери точната мярка, за да не са подопечните му нито унизени, нито в риск. Според Мутафчиев, за да се привлекат млади артисти в театрите в страната, стартовата заплата не трябва да бъде под 800 лв. Прагът всяка година трябва да се актуализира, при положение че икономиката на държавата се развива, както ни уверяват статистиките. „Ние непрекъснато актуализираме тези прагове и не позволяваме обидно ниво на заплащане. Ако някъде не могат да ги достигнат, явно има проблем със състоянието на града, областта, общината... Но нещата са комплексни – не са само въпрос на стратегии, а на конкретно „копане“, работа на самия театър за излизане от затрудненото положение“, смята синдикалният лидер на артистите. Има театри, макар и малко, на които ръцете са вързани за увеличаване на заплатите, защото са влезли в дефицити, а щом са на минус, законът не го позволява.

„Въпросът е да мотивираме директорите да се грижат за хората си. От десетина години това е възможно и благодарение на нещо, отвоювано от САБ, с което се гордея – става дума за онази компонента, която се нарича допълнително материално стимулиране (ДМС). Когато то бе въведено като финансов начин на общуване, много от театрите, работещи добре, започнаха да изплащат високи ДМС-та с част от приходите си, което качва немалка сума над заплатата“, изтъква Христо Мутафчиев.

Театралните директори също приемат, че допълнителното стимулиране е успешен лост за оптимизиране доходите на артистите. Според изработения в самия театър правилник ДМС се изплаща от собствените приходи всеки месец или на тримесечие и се изчислява по специална точкова система. Най-общо казано, според обема и значимостта на своята роля, за всяко изиграно представление актьорът получава 1,5, 1, 0,75 или 0,5 точки. Но финансовото изражение на точката е различно за отделните театри (зависи и от това колко зрители побира залата, както и от други фактори), допълва „Монитор“.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да оцениш едно управление, достатъчно е да му видиш приоритетите. За нашите умници неща като здравеопазване, образование, адекватно менажиране на ресурсите са тотално несъществени на фона на твърде важни и наболели въпроси като това колко наркотици може да си позволят актьорчетата с една заплата. Все пак последните осъществяват фундаментална за обществото дейност - от тях зависят човешки животи.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ако не станем скоро втора Румъния с минимална заплата 900 лв втора Гървия с минимална заплата 1500 1600 лв и втора Швейцария с минимална заплата над 8000 лв ще има нова революция
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи артиста заплата 2500 3000 лв а на един биолог заплата 700 лв примерно значи ще трябва да се емигрира
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Артистите,продуценти,режисьори все говорят как работели за щат 300 или 600 лв и накрая се оказват с депутатски заплати или направо милионери
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво излиза една шивачка 400 500 лв едно артистче 2500 или една медицинска сестра 570 лв кога минималната заплата ще стане 1000 лв посне и 3000 4000 лв и тнт едвали ще е в близките десетки години и ще трябва да се емигрира никой не иска да работи на мутри и накрая ако стигне до пенсия след като е работил на мутри да вземе 132 или 220 пенсия
27
0
 
16
 
! Отговори
Изпързалян зяпач преди 1 година
Едни и съши муцуни се канят взимно по шоута и телевизии, готвят, пеят, интервюират се взаимно, правят общи журита, певците при артистите, артистите при спортистите и журнналистите, партита, светски вечеринки, дечицата уредиха, пенсийките оправиха, не пускат кокала и все са зле и много им е тежка "работата" - пълен цирк и ние в него
26
0
 
14
 
! Отговори
Култур Трегер преди 1 година
И при Живков и сега все се оплакваха и все се уреждат и са добре - а вие зяпайте
25
0
 
5
 
! Отговори
65 преди 1 година
И мен ме е яд,и е възмутително разни чалга фльорци да се гологъзят и да пеят гнусотии.
24
0
 
8
 
! Отговори
65 преди 1 година
Незнам каква заплата искат,ама няма един зле облечен, лятото все пътуват по почивки.На запад било друго.Ами това е положението.
23
0
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Така е много точен коментар - актьор на заплата е тотална глупост. Театрите могат просто да наемат трупи които да изнасят представления или актьори на хонорар, получаващи процент от продадените билети. И не може да има театри във всяко градче, там където има публика, където има интерес, но да се изнасят представления пред 2-ма души е смешно и нерантабилно!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Би трябвало изобщо да няма щатни актьори на заплата. Провежда се кастинг, одобрените актьори подписват граждански договор на хонорар-колко лева на предствление ще получат. така е по света. Така се избягва рискът, описан в сатитята-ако една година сезонът е добър-са високи заплатите, но ако догодина няма публика заплатите пак остават високи. При актьори на хонорар, и слаб сезон на другата година хонорарите ще са ниски, при силен сезон-по-високи.
21
0
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Не е честно. Малко е. Най-скапания програмист на запад почва с поне 4000 евро заплата. Ако си подготвен и повече. Не сравнявай програмисти и актьори. Програмистите работят на заплата. Дава им работа работодателя, и програмистът ея върши. Актьорите по света не са на заплата. Ходят на кастинги-по 100 актьора се състезават дори за третостепенна роля, и получават хонорар, а след края на постановката са уат-и пак ходят по кастиг.нги. Или стават временно сервитьори-там повечето сервитьори са актьори.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно-актьор на заплата? Къде по света го има? Актьорите по цял свят са на хонорари, в зависимост от качеството на трудът им. Може да си нетърсен-с нула евро хонорар, а други с високи хонорари. Няма актьор на заплата по света. Ако искаш сигурността на помесечната заплата-си намери друга професия-стани продавач в мол, например. Но актьорите са свободни хора, такова нещо актьор на трудов договор и гарантирана заплата по света го няма. По света ходят по кастинги, борба е за ролите при състезание
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20

Да. Актьорите в театъра носят много по-ниска печалба.
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а най-смотаните програмисти взимат заплати 3000-3500 лв заплата.
това честно лие?
много са нагли програмистите.
17
3
 
7
 
! Отговори
А не преди 1 година
Имате грешка! Най добрите актьори не са в театъра.

Най добрите ни актьори са в парламента и получават далеч по високи заплати.
16
2
 
7
 
! Отговори
ss преди 1 година
Тези са ясни, ама я дайте повече инфо за тия дето озвучават зад кадър на български - от дамски превръзки, та до Шварценегер! Там са големите парички, не случайно онзи брадатия обиколи целият свят!! Нооо, там не е за всеки!!
15
0
 
24
 
! Отговори
Аноминен преди 1 година
Едни и същи хора се въртят по филми, сериали, водещи на телевизионни предавания, реклами. Щом като Асен Блатечки минава за секс символ и направи толкова филми и сериали ...
14
2
 
14
 
! Отговори
Провинциален актьор преди 1 година
Принцип в театъра е: Публиката винаги е права. Като чета коментарите, съм съгласен с едни, с други не съм. Чудя се колко от коментиращите са реална публика, че да са толкова критични. В целият сектор култура опростачването е факт и все пак има и стойностни представления. За жалост културата е продължение на икономиката. Когато човек няма 5 лв. за храна, то няма как даде 10 лв. за театър.
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
циркаджиите с 1000 лева,а ние лекарите къде сме?