Какво се търси на пазара на труда? Най-много ИТ специалисти и учители

Икономиката ще се нуждае от 321 000 работници и специалисти
17 яну 2020 16:00, Павел Гълъбов
126
Какво се търси на пазара на труда? Най-много ИТ специалисти и учители
Снимка: БГНЕС

Учителите и специалистите по информационни технологии ще са сред най-търсените кадри с висше образование през следващите 12 месеца. Това показват резултатите от второто за 2019 г. проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта организира съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната. Изследването е национално представително и е направено чрез анкети сред 396 000 активни предприятия в страната, съобщава агенцията.

Още по темата

Данните показват, че през следващите 12 месеца българският бизнес ще се нуждае от 90 500 специалисти с правоспособност или висше образование. Сред тях са медицински сестри, лекари, шофьори, машинни и строителни инженери и др. В различните сектори на икономиката ще са необходими и 64 400 работници без специалност.

През следващите 12 месеца българската икономика ще се нуждае от близо 321 000 работници и специалисти. Според изискванията на работодателите половината от тях 166 000 трябва да имат квалификация.

Работодателите очакват самоконтрол, дисциплина и умения за работа под напрежение

Работодателите най-често очакват (84,1% от анкетираните) техните служители да притежават умения за самоконтрол и дисциплина и умения за работа под напрежение (64,7%). На трето място и този път работодателите поставят потребността от знания и умения за въвеждане на нови технологии в 51,0% от случаите. Общуване на роден език, инициативност и предприемачество, както и дигитална компетентност, остават трите най-желани компетентности от работодателите с представителство от над 60%.

Нагласите на бизнеса относно наемането на нов персонал през следващите 6 месеца показват, че от 396 183 предприятия, обхванати в настоящото проучване, 76 463 (19,3%) възнамеряват да търсят нов персонал. Затруднения при осигуряване на кадри срещат повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са трудностите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

В средносрочен план, след 3 до 5 години, на българския бизнес ще са необходими повече от 20 хиляди информатици и малко повече от 17 хиляди учители и преподаватели. Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование през следващите 3 до 5 години, остава „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване” с 38% от всички заявени потребности или общо 34 081. В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалисти по информационни технологии и програмиране и инженери.

София, Пловдив, Варна и Бургас търсят най-много, Видин все по-малко се нуждае от работници

Областите, в които работодателите заявяват най-много потребности от работна сила са София-град с дял от 27% от всички заявени потребности, следват Пловдив – 9,3%, Варна – 7,7%, Бургас – 7,3%, Благоевград – 5,2%. Най-слабо е търсенето в област Видин – 0,8% от всички заявени потребности, както и в Силистра, Търговище и Разград – с 1.1%.

В проучването на потребностите на работодателите са обхванати пропорционално предприятия с различна численост – от микропредприятия, с по-малко от 10 души персонал, до големи предприятия с над 250 души. Според икономическата дейност най-голям е делът на анкетираните предприятия от сектор „Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство” (34,5%), следват предприятията в сектор „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване” с 15,1% представителност, а на трето място е сектор „Индустрия” с 14,0%.

Проучването на потребностите от работна сила се провежда два пъти в годината, за да се набира и анализира актуална информация относно професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри и да се планират мерки за организиране на тяхната професионална подготовка.


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
IT Manager преди 2 месеца
До митове
Господине, 1200 получава начинаеш програмист. Заплатите в сектора са доста над това.
115
0
 
4
 
! Отговори
ноби преди 2 месеца
ами те половината служители не могат да си напиша името и паролата, как няма да има недостиг. и 3000 са малко
114
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Читавите IT-не работят тука......
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кортес ти си глупав
112
2
 
5
 
! Отговори
Ю кортес преди 2 месеца
Тук са тръгнали да стават меринджей социолози психолози политолози,харчат парите на глупавите си родители,после обвиняват държавата,че нямало работа за тях.
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 97

...16 месеца за ай ти специалист ...

Синът ти e IT специалист колкото аз съм кайзер на Китай! 4000 лв. Ich имаш добра карма, ама слез на земята. За 4000лв.бих се върнал, ама знам, че е химера! 30г. не си в състояние да си избереш грамотни политици, но за 16 месеца 4000лв income! Поздрав от извън България ТТррОоЛлеЕ
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какви ИТ специалисти има в него ? Не съм чул за нито една създадена програма до сега
109
0
 
9
 
! Отговори
анти - ИТ преди 2 месеца
България нама нужда от толкова много ИТ-спецове.............каза ви го Бойко Борисов, но вие не му вярвате..............тарбват хора да копаят картофи и да поливат царевица!!
За протокола..............не съм фен на Борисов и на ГЕРБ!!!
108
2
 
5
 
! Отговори
анти - ИТ преди 2 месеца
Великите БГ-ИТ-специалисти...................хаха.................голям смях!!!
Кой от тях създаде например нова операционна система, я кажете, селяни прости!!!
Пишат разни програмки на C++ и вече ..............колко велики сме, стига с тия финикийски номера, заплатите им трябва да бъдат редуцирани и насочени в други сектори!!
107
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИТ-секторът в България е един голям балон, който скоро ще се спука, ИТ-спецовете ще станат като икономистите................всеки трети ще е ИТ!!!
Заплатите на ИТ-спецовете са НЕЗАСЛУЖЕНО ВИСОКИ!!!
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде стига с тия ИТ-специалисти...............и те ядат домати и картофи, а не компютри и програми, нали???
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 30 дай да ти стана следващия кажи си инстаграма ако имаш инстаграм
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Работа...За маймуните...Успех и дано да взимате още повече...
103
2
 
6
 
! Отговори
Комунист преди 2 месеца
Всеки Ганьо - IT.
Всяка Ганьовица - юрист.
102
0
 
10
 
! Отговори
Роко преди 2 месеца
Младите хора се ограбват от държавата все повече за да се плащат пенсиите. Обаче когато младите хора избягат от блатото няма да има и пари за пенсии. Държава без млади хора не е държава. Законите ни са от 1970 г. а вече сме 2020 г.
101
0
 
15
 
! Отговори
Ганчев преди 2 месеца
Дълги години имаше хора твърде много и бизнеса и държавата се гавреха с тях до припадък. Сега вече старите номера не вървят защото хората стават все по-малко. И бизнеса и държавата почват да си цапат гащите в кафяво.
100
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бизнесът търси най-вече роби готови на всичко за 650 лв, а ако може да ги водят и на 4 часа, за да плащат и мин. заплата, още по-добре!
99
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
стига с тия ментеливи ит специалисти
98
0
 
22
 
! Отговори
Пловдив преди 2 месеца
Тук в Пловдив за да започнеш работа като учител,трябва кеш от 3 до 7000 връзки, партийна принадлежност.Вероятно навсякъде е така,с изключение на затънтените части на страната.Мила родна картинка.
97
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 77

Има достатъчно източници от които можеш да намериш информация.
Чистата заплата на програмист в София е 4-4500 лв.

Тук изключваме сисадмини, тестери , дизайнери и други.