Кантарджиев: Коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип

Хората трябва да спазват основните хигиенни правила
29 фев 2020 07:40, Елка Василева
62
Кантарджиев: Коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип
Проф. Тодор Кантарджиев. Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип. Хората трябва да спазват основните хигиенни правила - да мият ръцете си, да ходят с маска и т.н. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

С колегите ми се опитваме да успокоим обществото, защото никой не слуша какво сме казали и се интерпретира. Днес чувам въпроси - кажете с какво да се лекуваме. Това е заболяване, което съществува от години. Грипът е според сезона. Смъртността е по-висока през зимните месеци, а не през летните и това се дължи на грипоподобни заболявания, обясни Кантарджиев.

Положението не е толкова трагично. Бременните раждат здрави деца. Децата до 1 година боледуват много леко. Майки, не се страхувайте толкова от коронавируса, отколкото от сезонния грип. Коронавирусът ще дойде тук, защото го има почти навсякъде в Европа. Но смъртността е ниска, умират възрастни хора, които имат съпровождащи заболявания. Този грип, който беше през 2012 г., беше с 42% смъртност, което си е страшно, продължи той. Обясни, че дори да няма маски, шалът върши същата работа, както и парче плат, с което да се закрие устата.

Още по темата

47 изследвания имаше във ВМА и те всички са отрицателни, те бяха на хора, които са били в чужбина, главно в Италия и са с някакви прояви на заболяването, слава Богу, не много тежки. Ку-треската е много по-опасно заболяване, категоричен бе директорът на центъра по паразитни болести.

Мерките срещу коронавируса са същите, както за сезонния грип. Трябва да избягваме контакт с много хора, да се използва маска, дори, за да не се заразят тези вкъщи, да използваме спирта като дезинфектант и да използваме мокри кърпи. В градския транспорт дори леко да е открехнат прозорецът, рискът да се заразят хората е в пъти по-нисък. Лятно време коронавируси няма, обясни още Кантарджиев, цитиран от „24 часа“.

Ако идвате от Северна Италия, на границата трябва да кажете откъде идвате, стюардесите имат документ, който всеки може да попълни - откъде идва и къде може да бъде намерен в следващите 14 дни. Културният човек трябва 14 дни да е в изолация и по телефона да се свърже с личния лекар. Ако има съмнение, линейката ще го вземе и ще го закара в инфекциозното отделение на болницата в града. Най-важното е да следваме това, което трябва да се прави при грип. Само по телефона на личния лекар трябва да се обаждат хората, а който няма личен лекар, да се обади на РЗИ. Важното е, който има коронавирус, да не зарази останалите. Българите имаме железна генетика и затова издържаме какви ли не експерименти със здравната система, допълни Контарджиев.

 


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
8
 
! Отговори
кон аспиратор преди 2 месеца
Тоя вирус е изкуствено създаден да атакува хуманоиди с определени гени.
Атакува рептилско рнк.
16
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изказаването на проф. Кантарджиев снощи по Панорама според мен беше абсолютно безотговорно, имайки предвид поста, който заема.
15
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Коментарът за тези дето ходили в Милано е прав. Наистина защо е този шум тогава - ами няма как да няма конспиративни теории от какъвто и да е сорт при тази ситуация!В Русе се презапасяват и вече виждам повишение на някои храни.
14
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
А защо този господин не обясни тогава защо е този шум и особено защо ЕС не предприе истински мерки за ограничаване, а не глупости от сорта та мерене на темп. и темподобни? Развяват се насам - натам - мои съседи преди три дни се върнаха от Милано, където ходили ей така, да се разходят! Кой знае колко тарикати ще виснат за болнични, но да не си мислите, че ще си стоят в къщи?!
13
3
 
10
 
! Отговори
де да беше така! преди 2 месеца
Снощи Бил Гейтс, който дарява милиони за изследвания на вируси (дали с добра цел е друг тема) заяви, че короната ще се окаже патоген №1 на 21 век. Настани ли се веднъж в приемника, гaдинката не пуска. Ретровирус е, като ХИВ.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сезонните грипове циркулират само между хората. Коронавирусите са друга група, която е при животните, но в един момент заразява и хора. От тази група са и СПИН, и Ебола.
11
1
 
2
 
! Отговори
зло рад преди 2 месеца
Айде сега бягайте в Европа . С таз температура.
10
1
 
4
 
! Отговори
Гинеколог преди 2 месеца
В едни махали си мерят температурата с ...сантиметър и се множат. Ето това прецаква короната на вируса!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой я пусна тази гадост? И какво би го спряло да пуска редовно тази и други такива? Трябва да се намери,и накаже.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много повече страдат от *** .
7
0
 
9
 
! Отговори
КметО преди 2 месеца
Ще се преброим наесен.
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бе, да! Китайците не знаят разликата между сезонен грип и този новия и затова си блокираха държавата, нали?
5
2
 
17
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 2 месеца
Не е, обаче част от населението е стадо и стадото опразни рафтовете на едни големи магазини.И поради тази причина не се учудвам, че Бойчето е Началник на държавата толкова време.
4
22
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ТОЗИ Е АБСОЛЮТЕН ЛЪЖЕЦ НА РАБОТА ПРИ БОРИСОВ !!!!

СМЪРТНОСТТА Е 30% И ТОВА СЕ ВИЖДА ЯСНО ОТ ИТАЛИЯ, ИРАН И ЮЖНА КОРЕЯ!

КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ ЛЪЖЕ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ СЪС ДАННИТЕ!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може ли да им се вярва?
2
1
 
9
 
! Отговори
зелен трол преди 2 месеца
Българино ! Добро утро ! Измери ли си температурата?
1
3
 
14
 
! Отговори
637373 преди 2 месеца
На баба ти хвърчилото