Окончателно: И "Еврофутбол" остана без лиценз

Според букмейкъра, властта умишлено го убива
Обновена: 25 мар 2020 12:09 | 25 мар 2020 12:07, Нели Христова
50
Окончателно: И "Еврофутбол" остана без лиценз
Снимка: БГНЕС

Държавната комисия по хазарта официално реши да отнеме лиценза на букмейкъра "Еврофутбол" ООД, чиито основен дял е в ръцете на Васил Божков.

На заседанието, което се проведе днес в 11 часа, имало само две точки, отнасящи се до лиценза на "Еврофутбол".

Отмяната на лиценза ще доведе до затварянето на 800 пункта, в които работят 2300 души, а над 100 търговски партньори ще останат без приходи от залаганията.

Обвиненията към "Еврофутбол" са за нарушение, което е аналогично като това към Националната лотария - че държавната такса е плащана върху 20% от печалбата, а не върху 15% от оборота. Предполагаемите загуби за бюджета от това са над 300 милиона лева.

От Комисията по хазарта уточниха, че става дума за временно отнемане на лиценза от 3 до 6 месеца.

“След близо 27 години съществуване ще бъде принудително унищожен първият лицензиран частен хазартен оператор в България… Отново българско предприятие ще бъде насилствено фалирано от управляващите, а хиляди хора ще бъдат безработни съвсем скоро”, заявяват в позиция до медиите от “Еврофутбол”.

От там уточняват какво означава отнемането на лицензите:

1. Ще бъдат унищожени източниците на доходи на близо 800 директни търговски партньори /букмейкърски пунктове/ на „ЕВРОФУТБОЛ“, които се стопанисват от самостоятелни юридически лица в цялата страна и са малък семеен бизнес; 2. Над 2300 физически лица, пряко свързани с организирането и провеждането на игрите на „ЕВРОФУТБОЛ“, насилствено ще бъдат лишени от правото си да упражняват труда си и ще станат безработни; 3. Повече от 100 търговски партньори на „ЕВРОФУТБОЛ“ ще загубят източник на приходи; 4. Българският държавен бюджет ще бъде лишен от милиони левове ежемесечни приходи, които иначе биха били използвани в полза на обществото ни.

В позицията от хазартния оператор припомнят защо се стига до тук:

“Всичко започна на 14.02.2020 г., когато в късния петъчен следобед представителите на държавния орган Държавна комисия по хазарта ни връчиха Акт за установяване на публични държавни вземания (АУПДВ) за предполагаеми дължими от дружеството ни публични вземания за държавни такси на стойност 328,9 млн. лева.

Искаме да отбележим, че „Еврофутбол“ ООД съществува от близо 30 години и винаги е заплащало дължимите държавни такси в съответствие със Закона за хазарта, одобрените от Министъра на финансите директно и от Държавната комисия по хазарта изрично правила.

След това, на 21.02.2020 г., бяха блокирани всички наши сметки и така ни бе попречено да фукционираме нормално. Въпреки възникналите препятствия, ние продължихме да работим и да изплащаме печалби на клиентите си.

След 13.03.2020 г. последваха гласни и писмени закани и предписания от представители на институциите да затворим незабавно букмейкърските ни пунктове под предлог за Извънредното положение в Република България с оглед справяне с коронавируса COVID-19.

До тук добре, но парадоксалното при ситуацията с Коронавируса е, че например тото-пунктовете на „Българския спортен тотализатор“, който е държавно предприятие, работят и в момента сякаш мерките за справяне с пандемията не важат за тях. Тъжното е, че профилът на клиентите на Тотото е предимно от рисковите групи възрастно население, за които има пряка опасност от заразяване с Коронавирус.

Правилно ли е отнемането на лицензите на „ЕВРОФУТБОЛ“ и КОЙ печели от това?

За да защитим интереса и името на българския бизнес, „ЕВРОФУТБОЛ“ предприе всички необходими и възможни мерки по административен и съдебен ред, по българското и европейското законодателство, но управляващите използваха целия репресивен апарат на държавата срещу екипа ни и юристите, ангажирани по казуса.

Срещу „ЕВРОФУТБОЛ“ се случваха и продължават да се случват системни незаконосъобразни действия от страна на Държавната комисия по хазарта и други институции, но за всичко това до този момент дружеството ни беше запазило пълно медийно мълчание, както ни бе „препоръчано“ от представители на държавния апарат. Вече няма смисъл да си мълчим.

От началото на 2020 г. активно се води битка за това българският бизнес по отношение на спортните залагания да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн, които, според сега действащата законова уредба, нямат право да осъществяват наземна хазартна дейност. Вече десетки хиляди граждани, ангажирани с хазартните компании, бяха лишени от прехраната си, а държавата се лиши от стотици милиони приходи годишно.

Умишлената хватка от ДКХ към „Еврофутбол“ днес ще постигне своята цел – закриването на едно работещо българско търговско дружество, което за близо 30-годишната си история бе известно със своята коректност и към държавата, и към клиентите, и към партньорите си! За последните години „Еврофутбол“ внесе стотици милиони левове в държавната хазна и осигури хиляди работни места.

За тези, които не ни попитаха, а и за широката аудитория, за която думата „хазарт“ е мръсна дума, ще кажем, че „Еврофутбол“ изплащаше близо 3 милиона лева на месец към малкия и средния бизнес в лицето на букмейкърите, които осигуряваха работа на над 2300 българи. Те от своя страна плащаха данъците и осигуровките си в България, а не в Малта или в някоя офшорна зона например. И това бе всеки месец!”.

От “Еврофутбол” поставят и няколко въпроса на управляващите:

“1. Някой от Вас замисли ли се, че с тези си действия неправомерно потъпквате правата на служители на компанията, клиенти, букмейкъри, които са самостоятелни юридически лица, доставчици и контрагенти? Това всъщност са български граждани и така нарушавате правата на собствените си гласоподаватели и данъкоплатци!

2. Замисляли ли сте се, че тези българи ще останат безработни и хиляди семейства ще преживяват още по-трудно?

3. Помислихте ли, че тези хора вече ще са допълнителна грижа за държавата чрез изплащане на обезщетения и помощи за останалите без работа съкратени работници и служители от сектора?

4. Разбирате ли, че към държавния бюджет вече няма да постъпват никакви приходи от наземни спортни залози – нито чрез такси, нито чрез преки или косвени данъци, защото днес, на 25 март ще закриете „ЕВРОФУТБОЛ“?

5. Защо не се съобразявате с ясно установените правила за законност, равнопоставеност и правна сигурност в Европейския съюз, на който България е държава членка и е длъжна да ги спазва – защото твърденията, че „ЕВРОФУТБОЛ“ има публични задължения не са доказани нито по основание, нито по размер в съда?

6. Защо толерирате чуждестранни хазартни оператори и им осигурявате законодателен чадър чрез плащането на по-малки данъци и такси? Защо освобождавате чуждестранните корпорации от данък по ЗКПО? Съзнавате ли, че такова данъчно облагане нарушава принципа за равнопоставеност и е противоконституционно? Защо съсипвате насилствено българският бизнес, който задържа парите от хазарта в България, а не ги изкарва зад граница!

7. Свързанана ли е системата на „Еврофутбол” директно с НАП и ДКХ? Председателите на комисията по хазарта ръководили ли са НАП и КФН?

8. Министърът на финансите не е ли знаел как се формират приходите в бюджета от компаниите, които са сред най-големите данъкоплатци в държавата?

9. Някой от властимащите изчислил ли е какви ще са загубите в дългосрочен план за бюджета и представил ли ги е на обществото?

10. Кой ще спечели от този грабеж?”.

Хазартният оператор заявява още, че с отнемането на лицензиите няма да може да изплати каквито и да било задължения към държавата, дори и да има такива. “Управляващите не се интересуват от държавния бюджет, нито от спазването на законността в страната ни, а единствено целят принудителното закриване на „ЕВРОФУТБОЛ“ и още по-масова безработица, удовлетворяваща нечии интереси. Над 500 милиона внесени такси не могат да бъдат преобразени в 700 милиона невнесени, само за да осигурят алиби за заграбване и унищожаване на бизнес”, заявяват от там и казват, че днес няма да отвори нито един от букмейкърските пунктове.

В заключение от компанията казват, че „Еврофутбол” е надживявала политически и икономически кризи и идва следващия кръг.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
До 44 преди 2 месеца
Някой е трябвало да си отваря очите преди да мине към създаване на поколение. Хората не се променят за ден два, а тези които имат склонност към вредни навици без усилие да се погледнат на къде вървят и да предприемат мерки хич нямат шанс да се подобрят. Възрастен човек е предполага се да има някакво ниво на самоконтрол, ако не да търси помощ да се отърве от вредните си зависимости. Каква егаранцията, че такъв човек след като не може да играе еврофутбол,с радост ще даде пари за семейсвото,а не др
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един приятел удари джакпота , беше около 20000лв. Черпене, пиене и после се оказа че още над 100 човека също са спечелили. Та тоя никога не губи.
45
2
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 2 месеца
Само едно искам да споделя ,толкова нещастни хора, като в еврото през последните 2 години не бях виждал. Все едно си пред погребална агенция. И какво се случва? Държавата губи, съдържателя губи и играча губи, но някой печели. Това ме връща в спомените но 90год. когато играехме банка "Антинари" в градинката на кристал.
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еврофутбол, много сте благородни.
А за семействата които гладуват защото мъжът си пръска парите по Еврофутбол вместо да се грижи за децата си какво ще кажете, а?
Всеки лев който попада у вас е взет от някое българско семейство което няма достатъчно акъл за да не си харчи парите по залагания.
43
2
 
2
 
! Отговори
Смешник преди 2 месеца
Всички знаем че еврото е шано букмейкър, не се модернизираше като другите букита и пак без конкуренция. Ся трябва 4,5 нови букита да има конкуренция,а не за един пазара. Дипломатически ще се отнеме бизнеса на Божков,че много пара му носи.
42
6
 
10
 
! Отговори
Djo преди 2 месеца
Това е много добра новина за деня.
41
2
 
9
 
! Отговори
Мхм преди 2 месеца
Лошото е,че сега ще процъфтява нелегалният хазарт докато се появи друга фирма да вземе този бизнес. А там ще има лихвари дето дават пари на заем с големи лихви и ще става страшно.Просто има много комарджии които са осъдени и сметките им са запорирани и затова не играят онлайн. Мен ме ме интересува само да не се окаже,че те са си плащали данъците през оставена от закона вратичка и накрая да ни осъдят за няколко стотин милиона.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Запознат

Много ясно.
Но това е нормален процент на изплащане на печалби от хазарт.
Имах навремето един познат който внасяше ротативки. Процента на изплащане на печалба от тях е около 8-10. Така са програмирани.
На онези години - 1996-1997 щеше да ми плати 100 000 долара за да му препрограмирам ротативките да изплащат 5% вместо 10.
Та така. Единствения забогатял от хазарт е собственика на казиното.
39
2
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 2 месеца
Имах възможност и връзките да отворя сам такъв пункт.Всички ми се чудеха,защо не стана ШЕФ а работа за заплата(по-голяма от печалбата на собственика).Аз им обеснявам защо те....Не ме послушаха и доста хора потънаха(искаха да са бизнесмени)съдба
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Запознат

Абе чудя се аз защо новият наемател , който взе един Еврофутбол до офиса ми ме мрази а то каква била работата тъй като взимам повече от него :d
37
2
 
26
 
! Отговори
Запознат преди 2 месеца
7год работих в пункт на еврофутбол.От 30год съществуват и внимание.......процента който дават на хората които имат пунктове(бизнес)е.....6%
ТОЙ СИ СТОИ 6% от 30год.
Наяде ли се БОЖКОВ?
Някой като си отвореше устата за увеличение на процента и веднага го затваряха
36
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 2 месеца
И си викаш, че е тук ще стане? Блажени са вярващите и дано Аллах ги възнагради!
35
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази година ще я помня вечно първо лотарията , след това евробет , и сега еврото да ви видя сега квартални пияници къде ще ходите и викате и ще цапате улиците с фишове и квитанции писна ми тука в добрич всеки ден да ги гледам идват трезви в еврото и след 2 часа излизат пияни ....Сега си стойте на задника .
34
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И защо временно ? не стига че има да дават на държавата над 700 милиона , че и временно хахахах . А сега да ги видя пияниците и наркоманите къде ще си дават парите поне вече няма да е мръсно от техните програми и фишове по улицата .
33
6
 
19
 
! Отговори
Мунчо преди 2 месеца
По-добре да го няма, че доста хора си оставяха доходите там с някакви надежда за лесни пари
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
домус аиде сега направи едно изявление че диемите са три месеца безплатно защото няма спортни предавания между другото ти отдавна трябваше да го направиш това да ама си голям скръндза
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Турция Еврофутбол е държавен и носи големи приходи в хазната , вместо на някой бандит както е у нас
30
2
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
А СЛУЖИТЕЛИТЕ КОИТО СА СИ ЗАТВАРЯЛИ ОЧИТЕ, ЧЕ ЛЪЖАТ С ДАНЪЦИТЕ ТЕ КОГА ЩЕ ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА!

ТРЯБВАЛО ДА ПЛАТЯТ 20 МИЛИОНА ДАНЪЦИ АМА ТЕ ПЛАТИЛИ САМО 2!

НЯМА ЛИ КОМИСИЯ ПО ХАЗАРТА КОЯТО СЛЕДИ ЗА ТЕЗИ НЕЩА !! МАЙ ЯВНО НЯМА!!

----------

ЯВНО 200 ХИЛЯДИ РУШВЕТ ЗА ПРАВИЛНИЯ ЧОВЕК ВМЕСТО ДА СИ ПЛАТЯТ 20 МИЛИОНА ДАНЪЦИ НА ГОДИНА
29
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кво мърморите ве мижитурки. Вашия идол черепа не плаща данъци, тва ли ви е идеала за бизнесмен? Или сега няма да имате къде да киснете по цял ден да си харчите мизерните пенсии и да чоплите семки?
28
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Закривай държавата.