Лекар: Сложихме в малкия си джоб най-богатите държави

Д-р Иван Колчаков посочи изолацията като ефективен метод срещу пандемията
13 апр 2020 11:02, Ния Христова
115
Лекар: Сложихме в малкия си джоб най-богатите държави
Снимка: БГНЕС
Ситуацията с коронавируса в България не е овладяна, но е добре управляема. Страната ни е една от малкото, които умело управляват пандемията. Това коментира анестезиологът и член на ръководството на УМБАЛ "Софиямед" д-р Иван Колчаков в ефира на Нова ТВ. 
 
"Вече се гордея, че съм лекар и че съм български лекар. Ние слагаме в малкия си джоб здравните системи на най-богатите и големи държави. Даваме пример как трябва да се правят нещата", каза още той. 
 
Д-р Колчаков смята, че предприетите мерки за социална изолация са най-ефективният метод за овладяване на ситуацията. 
 
"Този вирус не е истински организъм. Това е една много първична молекула, която не се размножава. Ние я произвеждаме. Ако спазваме мерки за хигиена, това същество не може да се размножава. Знаем как да го ограничим", обясни той. 
 
Според анестезиологът все още няма данни за това колко от инфектираните с коронавирус биха могли да се подложат на лечение с хлорохин. 
 
"Лечението има и токсични странични ефекти и зависи от придружаващите заболявания. Старият опит е от десетилетия, когато е лекувана маларията. Франция беше пионер, тъй като там има много бивши колонии, в които се наблюдава малария. Това е единствената европейска държава, която продължаваше да произвежда медикамента", допълни д-р Колчаков. 
   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
не казвай хоп преди да си скочил
85
0
 
5
 
! Отговори
baysando преди 4 години
Наистина има някаква сила която ни пази, не знам как се казва и не знам до кога. Дали е господ, късмет, дали е БЦЖ, дали е ген, не знам...но има нещо. . Мерките ни са навременни и добри, но с нищо не са гениални или невиждани досега. Добре е че е така, но по-полека с гръмките фрази и от доктори и от политици. малко по смирено
84
1
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Това го четох днес на брифинга. Водещи в класацията с 38 годишни жертви. Благодарение на добрата здравна система и добрата организация на работа.
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде пак въздухарски фукни. В България се тества малко,близо половината от заразените са хоспитализирани,умират хора в сравнително млада възраст,кривата на инфекцията върви още стръмно нагоре,времето на удвояване на заразените е около 9 дни( в Германия 18).Само със забрани не става.и един въпрос-кога за последно др.Колчаков е видял реанимация от вътре?
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засега лечение няма.
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че нещо ама забелязвате ли как в другите държави лечението се осъществява в рамките на 1-2 седмици и се регистрират вече много оздравели. А при нас по 1 месец ги "лекуват" с вит. Ц . Болните преди месец още са си болни. Само Киро Д се оправи за три дни. Струва ми се, че лечението ни е чакане всеки да се оправи от само себе си.
80
0
 
8
 
! Отговори
БЦЖ преди 4 години
Д-р Сребра Родопска е жената, която разработва и след това въвежда българския щам Sofia SL 222 във ваксините срещу туберкулоза. И в момента на нея дължим някакъв имунитет по отношение на коронавируса. Родена е през 1913 година и успява през 1951 година да направи задължителна имунизацията БЦЖ с българска ваксина.
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХаххахаххаххаййайсйсхсхсС 20 респиратора, дето няма кой да ги работи, както и 20 други, дето не се знае, дали не са в частни ръце, какво си сложил, бе шибек? Всекидневна който е бил в родна болница и в такава в Германия или Швейцария ще ви каже, колко стабилна е разликата. Сега умрели 500 човек повече от тука и - ууи мнооо сме вървежни....
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Починалия от Хасково римски лидер, контактен на върнали те се от ЧУЖБИНА негови деца, които уж в изолация а в една къща с цялото семейство.Ето от къде са НИ Случаите и ето ни и карантина та..ХИЧ НЕ Е ЗА ГОРДОСТ!
77
1
 
3
 
! Отговори
Братя преди 4 години
Ако няма хлорохин, пийте хининова вода. Все още я има в аптеките.
76
1
 
3
 
! Отговори
Еха преди 4 години
И как само! С бцж ваксината от соца!
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХахахахаСкaпaняк .... Ей сега като няма имоари за болници и болните станат 500000, ще видиш какво ще ти сложат.... ***. Поредния заблуден балканец, дето си мисли, че е голяма работа, а оцелява само, защото не го е налегнал истински проблем, за да може тогава да тества раално, колко до зле ни са държавата и здравеопазването ... Е аз ще ви кажа - много много на много са зле.
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така е сложихте ги в малкия си джоб, нали тия европейци ви платиха на връзкарските ви фирми милиони които източихте уж да обучавате персонала на английски език с фиктивни курсове???
73
14
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
Приветствам българските лекари и изказването на този лекар ! Възмущавам се на различните спукани *** - дърдорковци и всезнайковци и техните "критики и просташки анализи", с които избиват селските си комплекси за малоценност.
72
4
 
24
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Малко по-кротко кое къде слагаме, докторе. В момента 70 % от хората с коронавирус са амбулаторни, днес е починал 38 годишен човек без придружаващи заболявания, щото е чакал да получи задух и положението му е станало критично. Така с това лекуване по телефона
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то БЦЖ ваксината жива и здрава да ене се знае колко помага?Дай боже.Но поне за сега изглеждаме добре редом със съседите си,където смъртността е по-голяма.
70
4
 
11
 
! Отговори
МАСКАТА преди 4 години
Точно тоя *** да не обяснява ...за съжаление съм бил на преглед при него - само парите ти преглежда ;)
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чудесно, сега им върнете парите които си присвоявате по европрограмите защото те идват от техния джоб а вие ги раздавате на некадърните си връзкари!
68
0
 
16
 
! Отговори
До70 преди 4 години
Изобщо не ми пука за кой ще си припише заслугите, но истината е, че производство на БЦЖ ваксината в България започва 1921г.,но задължителното ваксиниране е от 1951г.Един ***, ако иска да е успешен, поне трябва да е запознат с нещата. Иначе олеква.
67
6
 
12
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Този ни разтяга приказки изпод шипковия храст...аре бегай докторче... Справя се Бг, защото всички масово сме блокирани вкъщи! Бързо забрави този, че при първите 20 тина болни лекари почнаха да напускат, и с основание...., ако се появят още само 1000 нови случая за една седмица и жалката ни болнична системе ще рухне на мига и хората ще *** пред болниците!!! Богатите страни се бориха със стотици хиляди заболели!!!