Рискова ли е била първата помощ при Милен Цветков?

Лекар: Едва 23-24% от населението ни е обучено да оказва първа помощ
Обновена: 23 апр 2020 10:17 | 23 апр 2020 10:14, Анисия Иванова
236

Минувачи и шофьори се притекоха на помощ на Милен Цветков в минутите след фаталния сблъск с джипа, управляван от 22-годишния Кристиан Николов.

Те го извадиха от смачканата кола и опитаха да му окажат първа помощ. Защитата на Кристиан Николов изтъква това като причина за фаталния край на телевизионния водещ.

"Всяка помощ може да бъде и рискова на моменти, но си има ясни правила. Както беше видно от всички записи, хубавото е, че много хора се притекоха на помощ, но имаше и такива, които продължиха пътя си. Първото нещо, което правим, е да ограничим движението на мястото на инцидента - да вземем мерки за безопасност. Много автомобили продължиха движението си", коментира д-р Пенчо Пенчев, който е експерт в дирекция "Социално-здравна политика" в БЧК.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че първо оценяваме основните жизнени показатели, дали пострадалият е в съзнание. Проверяваме дишането и след това сърдечната дейност.

"Ако при такава тежка катастрофа човекът все още е в съзнание, но предполагаме, че може да има травма на главата или гръбначния стълб, е по-добре да изчакаме пристигането на Спешна помощ, тъй като разполагат с шийна яка и спинална дъска - могат да евакуирaт пострадалия без да увредят шийни прешлени и прешлени на гръбначния стълб", обясни д-р Пенчев в "България сутрин".

Експертът от БЧК допусна, че забавянето в позвъняването на Спешна помощ се дължи на това, че очевидците на катастрофата не са преминали обучителен курс и не знаят как точно да реагират.

"Една четвърт от населението е обучено да оказва спешна помощ. Около 23-24% от населението е обучено. Тези базови знания избледняват с времето. Хората нямат инициативата да дойдат, да се поинтересуват и да минат през такива курсове", посочи още д-р Пенчев.


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдение преди 1 година
Нищо ново под слънцето.По брой супер скъпи коли на глава от надрусано, младо население в тях, София е на челно място в света.Причини? - Много, все известни и не от вчера.И като се обърне колата, всички се втурват да помагат.
196
0
 
5
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 1 година
Смърт за това ко.пе.ле. В затвора да го направят жена булка.
195
0
 
14
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 1 година
Каквото и да говорите!!!!Хората и да са му помогнали!!!!При такъв жесток удар органите му са били "попиляни" !!!!Адреналина го е спасил за няколко минути и след това е ясно.......
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината си е истина аутопсията ще каже по точно
193
0
 
16
 
! Отговори
Амиии, преди 1 година
според адвоката на"момченцето" те са виновни, то "милото" даже не е карало колата.Тя сигурно си е летяла самичка, а то я е гонило и не е успяло да я настигне. Абе, какви са тези простотии, виновен е, надрусан е, да си понесе наказанието, но то да не е леко.
192
0
 
7
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 1 година
Каквото и да говорите!!!!Хората и да да му помогнали!!!!При такъв жесток удар органите му са били "попиляни" !!!!Адреналина го е спасил за няколко минути и след това е ясно.......
191
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно е каква помощ от държавата сега ще получи Винпром Карнобат?Ама никой няма да пише.Кой смей?В същност, ако блокират сметките на семейството до края да делото ,може да дочакаме и справедлива присъда. Иначе -бошлаф.
190
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защитата на Кристиан Николов изтъква това като причина за фаталния край на телевизионния водещ.??????????????????????????????????????????А ПА АКО НЕ БЕШЕ КАМИКАДЗЕТО, ЧОВЕКА ЩЕШЕ ДА СИ Е ЖИВ И ЗДРАВ. не са виновни хората, оказали първа помощ, а л * е т о което го удари с 200 км/ч на червен светофар
189
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре спрете да се упражняване на една нелепа трагедияСамо капацитети тука вече трети денГоспод го прибра човека ,мир на душата муНикой не знае как и кога ще се приключи земния му път.Ама бил еди кой си ,и кво от това ???Всеки човек е някой за някой си .
188
2
 
12
 
! Отговори
НИНА преди 1 година
ГОСПОДА ПЛАТЕНИ ЗАЩИТНИЦИ КОЛАТА МОЖЕШЕ ДА СЕ ЗАПАЛИ И ИЗБУХНИ ,ТОГАВА ЩЕШЕ ДА ИМА ВОЙ КЪДЕ СА БИЛИ ХОРАТА НАОКОЛО ,ЗАЩО НЕ СА ГО ИЗВАДИЛИ ОТ КОЛАТА
187
0
 
29
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Ей, журналистчета. Спреде да раздухвате тази партенка, която беше пусната от един психар по БТВ в студиото на паалчото Хекемян. Този "свидетел" се оказа някакъв самозванец и известен софийски психопат. Наливате вода във воденицата на защитата на наркомана. Милен Цветков загина защото беше пометен със 140км/ч от един наркоман, без спирачен път, без никакъв опит да заобиколи, директен удар. Милен умря от тозо удар, а не защото някой му бил правил изкуствено дишане. Спрете с тези простотии.
186
4
 
12
 
! Отговори
Сашка преди 1 година
Тoвa прaвитeлcтвo прecлeдвaшe Милeн дo дупкa, зaрaдинeгoвитe нeзaвиcими пoлитичecки кoмeнтaри и критики,a днec тeзи кoитo гo унищoжихa ce явявaт и кaтo нeгoви"блaгoдeтeли" !?Aнaтeмa, змии eхидни и нa вac крaя ce виждa вeчe . . .
185
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мало умна статия да събере малко посещаемост на гърба на мътръв човек. Отврат!
184
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разкъсана аорта, травми в мозъка, емболии не могат да се спасят от минувачи, не могат да се спасят и от лекари, освен ако не се случат в болница или в линейка. Т.е. хора с тези травми са вече мъртви. Ако човекът не диша или няма пулс, също е вече мъртъв. Т.е. ако му окажеш помощ, не можеш да навредиш, но можеш да помогнеш ако имаш късмет. Това е логиката на първата помощ навсякъде по света. Не да се правиш на лекар, а просто да му дадеш шанс докато дойде лекаря.Първа помощ да се учи в гимназията
183
1
 
3
 
! Отговори
Принц Хамлет преди 1 година
Анисийо, върви в манастир! Статията е пълна с противоречия!
182
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За по достоверно проучване причините на злополуката случайно дали се сетихте да запишите имената и адресите на повечето очевидци, за да окажат най-пълно съдействие на съответните длъжностни лица за обективното оценяване на причините и вината, предизвикали произшествието.
181
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как според въпросният "специалист", обикновените хора могат да ограничат движението на натоварен булевард? С какви правомощия? Освен това, как да го оставят във колата, ако тя може да гръмне. Как да го сложиш до колата, ако около нея хвърчат коли? Хората са помогнали, престанете да ги изкарвате виновни! Защото утре вие, включително специалиста, може да се окажете в подобна ситуация, и никой да не си мръден пръста да ви помогне от страх да не навреди или да бъде обвинен. Не се прави така.
180
0
 
12
 
! Отговори
истината преди 1 година
Никой не е харесвал Милен на 100%,но са много ХОРАТА, които се разгневиха от случката исе възмутиха от реакциите.Останалите не са хора.
179
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 180Като им се случи, сигурно някой деутатче ще им държи ръката в линейката!
178
0
 
3
 
! Отговори
С.Ч. преди 1 година
Много сте зпознати бе?